Σταύρος Σπαθής: Να δοθεί ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών- Μην «αφήσετε εκτός βάρκας» τις μικρές επιχειρήσεις

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 13:19

Σταύρος Σπαθής: Να δοθεί ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών- Μην «αφήσετε εκτός βάρκας» τις μικρές επιχειρήσεις

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών

Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κοιν: Υπουργό Οικονομικών,κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: Να δοθεί ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών- μην «αφήσετε εκτός βάρκας» τις μικρές επιχειρήσεις

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αισιοδοξία παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις σας των τελευταίων ημερών  αναφορικά με τη ρευστότητα που θα δοθεί μέσω των Τραπεζών στις επιχειρήσεις το αμέσως προσεχώς διάστημα.

Σύμφωνα με τις  εξαγγελίες σας αυτές, από τις αρχές Μαΐου  θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, όπου για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20% «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε με 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ να φτιάξουμε το εγγυοδοτικό ταμείο προκειμένου να μοχλεύσουμε στην αγορά δάνεια έως 7 δις ευρώ».

Αδιαμφισβήτητα  έχουμε περιέλθει  ως κοινωνία και ως οικονομία σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο, αναλογιζόμενοι παράλληλα πλήρως τις δυσκολίες του έργου που αντιμετωπίζετε και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης συνολικά. Ο δανεισμός με κρατική εγγυοδοσία είναι ορθό μέτρο. Ο προβληματισμός μας έγκειται  αποκλειστικά στα κριτήρια χορήγησης των δανείων αυτών.

Όπως έχουμε επισημάνει και με προηγούμενες παρεμβάσεις μας, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από τη δημοσιονομική αυστηρότητα της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης, από τη γραφειοκρατία και την  αυστηρότητα του συστήματος συνολικά. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης ζητάμε με αίσθημα ευθύνης δίκαιη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις «την επόμενη ημέρα» χωρίς κριτήρια που θα αποκλείσουν τους περισσότερους.

Τα κριτήρια αυτά πρέπει να σχετίζονται με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων στη μετά κορονοϊό εποχή και όχι με τα πρότυπα ή τη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ο επιχειρηματικός κόσμος  πριν τη πανδημία. Σε αυτή τη νέα εποχή φόβος δικός μας είναι ότι ακόμη και η ατομική συμμετοχή του 20% δεν θα είναι εφικτό να καταβληθεί, ακόμη κι αν πρόκειται για εμπράγματες διεκδικήσεις, αυτό θα είναι ανέφικτο.

Τα δάνεια πρέπει  να δοθούν  ανεξάρτητα του αν είναι φορολογικά ή ασφαλιστικά ενήμερες οι επιχειρήσεις  ή συνεπείς στις τραπεζικές υποχρεώσεις που υπήρχαν μέχρι το τέλος του 2019. Θέλουμε δάνεια με βάση τις νέες δύσκολες συνθήκες, του άμεσου μέλλοντος και όχι με άξονα το παρελθόν.

Παρακαλούμε για την άμεση διευκρίνιση των προϋποθέσεων, καθώς και για την υιοθέτηση από μέρους σας μιας ευρείας αντίληψης σχετικά με το  ποιοί πραγματικά θα έχουν ανάγκη τη ρευστότητα την επόμενη μέρα του διαφαινόμενου « οικονομικού ναυαγίου», με την πεποίθηση ότι δεν θα «αφήσετε εκτός βάρκας» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ,

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ


Ετικέτες: