Σταύρος Σπαθής: «Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι όταν θα αρθούν τα μέτρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις και να μην παίρνει ημίμετρα»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 11:08

Σταύρος Σπαθής: «Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι όταν θα αρθούν τα μέτρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις και να μην παίρνει ημίμετρα»

Συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης στον Inkefalonia 103,9 

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, μίλησε τηλεφωνικά στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι με τον Γιώργο Χαλαβαζή, για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις του Νόμου, είτε είναι αυτές κλειστές, είτε ανοικτές και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης για όλους.

Όπως αρχικά τόνισε: «Οι επαγγελματίες και ο απλός κόσμος βιώνει αυτή την κατάσταση και δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι αύριο. Είμαστε στην αρχή μιας ιδιαίτερης δύσκολης περιόδου για την χώρα μας για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Μετά τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, έχει διαμορφωθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τις επιχειρήσεις, καθώς ακόμα και αυτές που παραμένουν ανοικτές έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος τους. Έχουμε στείλει επιστολές και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κύριο Σταϊκούρα και τον κύριο Γεωργιάδη, καθώς και στον πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδας τον κ. Μίχαλο. Παράλληλα είμαστε σε συνεργασία με άλλα τέσσερα επιμελητήρια της Ελλάδας που υπάρχει αδελφοποίηση και έχουμε στείλει κοινή επιστολή για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γι αυτές που είναι κλειστές, αλλά και γι’ αυτές που παραμένουν ανοικτές, αλλά ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά.

Ζητάμε άμεση διεύρυνση των μέτρων προς όλες τις επιχειρήσεις είτε αυτές είναι ανοικτές, είτε είναι κλειστές. Ζητάμε επίσης την αναστολή πληρωμών, όσον αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Θεωρούμε ότι πρέπει οι επαγγελματικές μισθώσεις να επιδοτηθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος και όχι μόνο στο 40%. Πώς θα βρει ένας επαγγελματίας από την στιγμή που είναι το κατάστημά του κλειστό, το 60% του ποσού του ενοικίου που πληρώνει για να το δώσει; Θα πρέπει η Κυβέρνηση να δει πραγματικά το πρόβλημα και να μην παίρνει ημίμετρα. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση θα πάρει δύο και τρεις μήνες».

Όσο για το αν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις αυτή την κατάσταση αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, ο κ. Σπαθής εκτίμησε πως: «Είναι πού δύσκολη η κατάσταση και δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανοίξουν και πάλι όταν θα αρθούν αυτά τα μέτρα. Θα πρέπει το κράτος να καταλάβει ότι η μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν το κράτος και να δώσουν δάνεια στήριξης με δάνεια ανοικτά! Το κράτος πρέπει να σκύψει πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις ενισχύσει.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους επαγγελματίες: « Το βασικό είναι η υπομονή. Το επιμελητήριο παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι δίπλα τους. Είμαστε κοντά τους, αλλά πρέπει να υπάρχει υπομονή μέχρι να ξεπεραστεί αυτό το «τσουνάμι» που όλοι για πρώτη φορά βιώνουμε».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη 

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250