Ρυθμίσεις δανείων με χαμηλό επιτόκιο και 4ετή περίοδο χάριτος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 09:51

Ρυθμίσεις δανείων με χαμηλό επιτόκιο και 4ετή περίοδο χάριτος

Περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και μειωμένο επιτόκιο δίνει σε χιλιάδες νοικοκυριά το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων. Πρόκειται για ρύθμιση που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους ανέργους στους οποίους δίνεται η δυνατότητα μη καταβολής χρημάτων για τέσσερα χρόνια.

Χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησε συνάντηση με εκπρόσωπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στην οποία οι δύο πλευρές κατέληξαν στον βασικό κορμό των ρυθμίσεων, οι οποίες όμως τελούν υπό την αίρεση της τρόικας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πέντε άξονες και συγκεκριμένα:

1 Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων, με τετραετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο 1,5%. Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση των εισοδημάτων τους κατά 35%. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Στο διάστημα της τετραετίας οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων ενώ η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων τους. Ωστόσο εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή θα περιορίζεται στο ύψος του 30%. Η συμβατική διάρκεια του δανείου θα παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής θα συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

2Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση ανέργων, πολυτέκνων και χρονίως πασχόντων. Σε αυτή τη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν δανειολήπτες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τους ανέργους θα δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες δεν θα πληρώνουν καθόλου δόση. Στην περίπτωση των πολυτέκνων η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα φτάνει τις 200.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

3Τροποποιείται με νομοθετική ρύθμιση ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι αλλαγές θα αφορούν τη διαδικασία για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Συγκεκριμένα, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100% που απαιτείτο μέχρι σήμερα). Επίσης θα προβλέπεται ρύθμιση για καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο. Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

4 Επεκτείνεται για ακόμη έναν χρόνο η αναστολή των πλειστηριασμών. Πιο συγκεκριμένα, με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης παγώνουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αξίας έως και 200.000 ευρώ.

5Προβλέπεται η βελτίωση του υφισταμένου πλαισίου του Τειρεσία έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ.
n Τέλος, θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους. Το πρόγραμμα αυτό επεξεργάζονται ήδη οι τράπεζες.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και κάθε άλλου κόμματος ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική». Οπως είπε, οι τελικές ρυθμίσεις, θα τεθούν υπόψη της Τραπέζης της Ελλάδος αφενός και της τρόικας αφετέρου.

Πηγή: tanea.gr