Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στα Ζόλα και τον Ελειό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 11:15

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στα Ζόλα και τον Ελειό

Ανακοίνωση του Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στα Ζόλα και στην περιοχή του Ελειού – Πρόνων τονίζει τα παρακάτω.

Για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές ο λαός και οι εργαζόμενοι των παραπάνω περιοχών της Κεφαλονιάς, έζησαν εφιαλτικές στιγμές με την φωτιά να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών – δασικών και κατοικημένων εκτάσεων, να απειλεί ανθρώπινες ζωές, σπίτια και περιουσίες και να φτάνει εκτός ορίων και μέχρι εξοντώσεως, τις επίγειες και με μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο οι τεράστιες ευθύνες Κυβέρνησης και τοπικής Διοίκησης (Δήμου- Περιφέρειας).

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι, όσα εδώ και αρκετά χρόνια [αλλά και πολύ πρόσφατα (αρχές Σεπτέμβρη), με την επίσκεψη και περιοδεία του βουλευτή του κόμματος μας κ. Μωραΐτη στην Π.Υ], επισημαίνονται από το κόμμα μας, ότι δηλαδή οι ελλείψεις και προβλήματα είναι η πραγματική αιτία που καθιστούν τις πυρκαγιές θανάσιμο κίνδυνο για το λαό και όχι το ίδιο το γεγονός της πυρκαγιάς από μόνο του.

Τα σχέδια αντιπυρικής και γενικότερα πολιτικής προστασίας που υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στον τομέα αυτό, αφού είναι ανεπίκαιρα, κομμένα και ραμμένα στη λογική της υποχρηματοδότησης και στην κατεύθυνση «κόστους-οφέλους» της Ε.Ε. και άρα ανίκανα να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις επίσης στο προσωπικό και τα μέσα στην πυροσβεστική υπηρεσία, καθιστούν το έργο της ακόμη δυσκολότερο, εντατικοποιώντας και τελικά βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές όπως έγινε πρόσφατα στις Σέρρες που ένας ακόμη πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, ενώ και εδώ τραυματίστηκαν δύο άλλοι.

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι πυρκαγιές, τόσο στο Μάτι της Αττικής όσο και οι πρόσφατες στην Κεφαλονιά, μπήκαν σε συνθήκες που τα πτητικά μέσα είτε αδυνατούσαν (βράδυ), είτε ήταν απαγορευτικό να πετάξουν (δυνατοί άνεμοι), αφήνοντας κενό γράμμα τα συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης του κινδύνου. Τονίζει επίσης ότι σε τέτοιες συνθήκες καθίσταται άχρηστο και το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες περιοχές προκειμένου να καλύψει τις απαράδεκτες ελλείψεις προσωπικού που έχει η πυροσβεστική υπηρεσία στο νομό, λόγω της εκχώρησης 30 και πλέον πυροσβεστών στην πυρασφάλεια της fraport και λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί και στην Π.Υ.

Με βάση τα παραπάνω οι μόνες ελπίδες που απέμειναν για να κατασβηστούν οι πρόσφατες πυρκαγιές, ήταν ένα ελικόπτερο «Ericson», το ελάχιστο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας και οι εθελοντικές ομάδες και οι εθελοντές που όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξεπέρασαν τα όριά τους για να το καταφέρουν

Όμως, καμιά εθελοντική οργάνωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κατάλληλο εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό με τους αναγκαίους μηχανισμούς, τα μέσα και την οργάνωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας που, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, συρρικνώνουν συστηματικά στο όνομα της αντικατάστασής τους από τις εθελοντικές ομάδες που, κατά τα άλλα, προσφέρουν σημαντικό έργο. Μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, εκπαιδευμένο προσωπικό, κατάλληλος εξοπλισμός τότε και οι εθελοντές και γενικότερα η Λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά.

H Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η παραπάνω κατάσταση, αργά η γρήγορα, θα εκθέσει σε μεγαλύτερους κινδύνους το λαό και τους πυροσβέστες. Είναι συνειδητή η επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και φυσικά της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στα αντιλαϊκά μέτρα και στη λαϊκή εξαπάτηση, να εξυπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ε.Ε, συρρικνώνοντας τον κρατικό μηχανισμό πυρασφάλειας προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους από τον κρατικούς προϋπολογισμούς προς όφελος των επενδυτικών σχεδιασμών επιχειρηματικών συμφερόντων και να τον προσαρμόσουν στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του κράτους. Παράλληλα ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, διότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών των πλημμυρών κ.α., αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και τον πρέσβη τους μέσω των επαφών του με την κυβέρνηση κα την τοπική διοίκηση, προκειμένου να ενταχτεί η πολιτική προστασία στους επικίνδυνους νατοϊκούς σχεδιασμούς για την περιοχή.

H Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να μην συμβιβαστεί με τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού για την πυροπροστασία της χώρα μας και του νομού μας, ούτε με τις ελλείψεις και τα κενά σε όλους τους τομείς και στην πυρόσβεση, γιατί έχουν να κάνουν με την ίδια του τη ζωή και την ασφάλεια. Πρέπει εδώ και τώρα να διεκδικήσει:

• την δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας
• την αναβάθμιση και την πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις χωρίς καμιά υποχρεωτική μετακίνηση. Τον εξοπλισμό της Π.Υ. με τον κατάλληλο και αξιόπιστο στόλο μέσων και μηχανημάτων. Ειδικό κονδύλι για τον σύγχρονο εξοπλισμό των πυροσβεστών καθώς και για την συντήρηση και φύλαξη των πυροσβεστικών μέσων. Αξιοποίηση των νέων μέσων τεχνολογίας.

• Την δημιουργία ενός σύγχρονου σχεδίου αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες, στην νησιωτικότητα του νομού μας καθώς και των ιδιαίτερων γεωγραφικών του χαρακτηριστικών, με ειδική επεξεργασία για τον Δρυμό του Αίνου. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία και σε όλες τις υποδομές όπου συγχρωτίζεται ανθρώπινο δυναμικό.

• την πλήρη και επαρκή κάλυψη όλων των απαραίτητων πιστώσεων που χρειάζονται για την λειτουργική τους ικανότητα και τις προληπτικές παρεμβάσεις τους. (π.χ. σύγχρονες μελέτες των απαραίτητων ζωοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων, αξιοπρεπή μεταφορά, διαμονή, σίτιση πυροσβεστών που μετακινούνται κ.α.)
• πρόσθετα - ενισχυτικά μέτρα για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και δικτύου αγροτικών και δασικών δρόμων, επισκευή και συντήρηση κρουνών κλπ)
• καμιά απομάκρυνση «Pezzetel» όπως ορέγεται η FRAPORT
• ειδική μέριμνα και μέτρα πυροπροστασίας, γενικότερης προστασίας και αναγέννησης του Αίνου.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 30/9/2018




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250