Το χρίσμα του Δήμου Αθηναίων σκέφτεται να διεκδικήσει ο Πάυλος Γερουλάνος [Συνέντευξη]

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 18:38

Το χρίσμα του Δήμου Αθηναίων σκέφτεται να διεκδικήσει ο Πάυλος Γερουλάνος [Συνέντευξη]

Ανοιχτός στην διεκδίκηση του χρίσματος για το Δήμο Αθηναίων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται ο Κεφαλονίτης πρώην Υπουργός Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των Συντακτών.

Αναλυτικά η συνέντευξή του

Είχατε διαφωνήσει εξαρχής με το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη; 

Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η ανασυγκρότηση του κορμού της κεντροαριστεράς, δηλαδή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αποτελεί συνθήκη για να επιτευχθεί η διεύρυνση του χώρου που επιχειρεί σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί; Διότι οι πολιτικοί χώροι προσδιορίζονται γύρω από αρχές και αξίες που εκφράζουν την κοινωνία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, ο χώρος μας πρέπει να χτίσει ένα επικαιροποιημένο όραμα, θέσεις και προτάσεις. Και αφού γίνει αυτό, να επιλέξει άφθαρτο πολιτικό προσωπικό που θα διοχετεύσει τις προτάσεις του στην κοινωνία. Γύρω από νέες ιδέες και άφθαρτα πρόσωπα μπορεί να επιτευχθεί η διεύρυνση. Χωρίς αυτά είναι σαν να προσπαθούμε να χτίσουμε την οροφή πριν φτιάξουμε τα θεμέλια.

Όταν οι συνεργάτες μου κι εγώ αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα, επίκεντρο στη σκέψη μας ήταν ο Έλληνας πολίτης, και ιδίως οι εκατοντάδες δημοκρατικών και προοδευτικών Ελλήνων που έχουν απομακρυνθεί με πικρία και πόνο από την πολιτική. Με αφετηρία το όραμα του ΠΑΣΟΚ, που πίστεψαν με πάθος τόσοι Έλληνες, εξετάζουμε τι είναι επίκαιρο και τι πρέπει να αλλάξει ώστε να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη στην Ελλάδα και τον κόσμο. Έτσι, καταλήξαμε στο κείμενο της «Αναγέννησης». Αναγέννηση της Ελλάδας μέσα από την Αναγέννηση του Σοσιαλισμού, την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και τη διασφάλιση έξι δικαιωμάτων που θα κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να απολαμβάνουν.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει όμως ολοκληρώσει τον πολιτικό και ιστορικό του κύκλο; Για πολλούς μοιάζει μάταιος ο κόπος της αναγέννησης…

Ένα κόμμα πεθαίνει όταν οι αρχές και οι αξίες του δεν αφορούν την κοινωνία. Το όραμα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι το όραμα μιας Ελλάδας ανεξάρτητης, ενός Έλληνα κυρίαρχου. Μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε περήφανοι και ελεύθεροι σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο ώστε να κάνουμε πράξη τα ατομικά και συλλογικά μας ζητούμενα. Μιλά για νέες συλλογικότητες, βασισμένες σε δημοκρατικές αξίες, μέσα από τις οποίες θα χτίσουμε μια ισχυρή και δυναμική μεσαία τάξη.

Σε μια Ελλάδα που όλοι νιώθουμε εγκλωβισμένοι και ανήμποροι να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, που ως κοινωνία πασχίζουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φύγουν στο εξωτερικό, το όραμα μιας Ελλάδας ελεύθερης και ενός Έλληνα κυρίαρχου είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Χρειαζόμαστε ένα πατριωτικό, προοδευτικό κόμμα που θα εκπροσωπήσει πάλι τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Το είχαμε και οφείλουμε να το ξαναχτίσουμε διότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα με τέτοια πίστη στον Έλληνα πολίτη.

Ποια θεωρείτε επιτυχία και ποια αποτυχία για το φορέα σας στις εθνικές εκλογές; Είναι εφικτό ένα διψήφιο ποσοστό;

Το διψήφιο ποσοστό θα έρθει αβίαστα όταν εκφράσουμε ένα συγκεκριμένο ελληνικό, ανατρεπτικό και συμμετοχικό σχέδιο για την πατρίδα μας, όταν επιλέξουμε πολιτικό προσωπικό που πιστεύει στο όραμά μας και όταν αυτές οι ιδέες και αυτά τα πρόσωπα κατορθώσουν να αγγίξουν τις καρδιές και τις αγωνίες όλων μας. Η «Αναγέννηση» αποτελεί βάση για ένα τέτοιο σχέδιο. «Συμμετοχικό» γιατί αφορά κάθε Έλληνα και όχι μόνο τους «δικούς μας», «ελληνικό» γιατί επενδύει στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα εργαζόμενου και «ανατρεπτικό» γιατί εξηγεί πώς θα ανοίξει το κλειστό και απόμακρο πολιτικό σύστημα μέσα από ουσιαστικά δημοκρατικές διαδικασίες.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κινηθούμε μακριά και αντίθετα από την πλασματική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, η οποία αφορά τη νομή της εξουσίας, και να αποδείξουμε ότι είμαστε και πάλι στο πλευρό του πολίτη. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν αφορά το 10% των Ελλήνων αλλά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Τι πιστεύετε για το διάλογο μεταξύ των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου; Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Στην Ευρώπη, Σοσιαλιστές και Αριστεροί διατηρούν διαύλους έχοντας μέτωπο με τη Δεξιά και την εθνικιστική Ακροδεξιά που αυξάνει την επιρροή της…

Πιστεύω στο διάλογο. Ο διάλογος όμως πρέπει να έχει ως θεμέλιο κοινά οράματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και η οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να χτιστεί μέσα από μια καθαρή, διαυγή, πολιτική συμφωνία, πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο οι συνεργαζόμενοι θα συμφωνήσουν. Συμφωνίες που χτίζονται πάνω σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα για τη νομή της εξουσίας δεν πάνε πουθενά. Αν θέλουμε μια λειτουργική δημοκρατία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, πρέπει να αλλάξουμε τη λειτουργία των κομμάτων και τη νοοτροπία των πολιτικών στελεχών τους.

Την ίδια ώρα, θα μπορούσε η Κεντροαριστερά να επαναλάβει τη συνεργασία του 2012 με τη ΝΔ; Θα ήταν επωφελής μια τέτοια προοπτική για το χώρο σας;

Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός στην παράταξή μας για κάθε συνεργασία. Δικαίως. Η προηγούμενη εμπειρία ήταν τραυματική για το χώρο μας. Έγινε κάτω από συνθήκες τρομακτικής πίεσης και δεν προβλέφθηκαν οι παράμετροι που περιγράφω παραπάνω.

Σε ότι αφορά το προσωπικό πολιτικό σας μέλλον. Έχετε διατελέσει υπουργός και βουλευτής Α’ Αθηνών. Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων; Με ποιες προϋποθέσεις; 

Γεννήθηκα στην Αθήνα, έχω επιλέξει να ζω και να εργάζομαι στην Αθήνα και είναι κάτι που εξετάζω σοβαρά. Όπως ξέρετε, δεν ζω από την πολιτική. Άρα για μια τέτοια απόφαση πρέπει να συνεκτιμήσω τόσο τη δυνατότητά μου να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις του αξιώματος όσο και τα δεδομένα στην επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή. Βρίσκω ιδιαίτερα άδικο, απέναντι στο δημότη της Αθήνας, να αντιμετωπίζει κανείς μια τόσο σημαντική πρόκληση με μόνο γνώμονα την προώθηση της πολιτικής του καριέρας.

Πάντα πίστευα ότι πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε ριζικά και καθολικά την εξουσία του κεντρικού πολιτικού συστήματος σε θεσμούς με διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία. Είναι άλλο να το υποστηρίζεις αυτό από την λεγόμενη «κεντρική πολιτική σκηνή» και άλλο από την αυτοδιοίκηση. Αν εκτιμήσω ότι οι ιδέες αυτές μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά μέσα από το Δήμο της Αθήνας τότε θα το επιχειρήσω με τεράστιο σεβασμό και απόλυτη αφοσίωση.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ