Ένα κομμάτι της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στον βυθό της Σκάλας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 12:33

Ένα κομμάτι της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στον βυθό της Σκάλας

Ένα ακόμα κομμάτι της ανεξάντλητης και τραγικής ιστοριας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ένα ακόμα κομμάτι της ανεξάντλητης και τραγικής ιστοριας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κεφαλονιά βρίσκει τη θέση του στο βυθό της Σκάλας

Στο βιβλίο του «ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΕΡΣΕΥΣ-Ψίθυροι από το βυθό» ο Κώστας Θωκταρίδης, που πρώτος ανακάλυψε το ναυάγιο του υποβρυχίου Περσέας και τεκμηρίωσε την ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα John Capes, περιγράφει πώς ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας φυγάδευσε τον Capes:

Μετά από 18 μήνες που ο Capes κρυβόταν, με την βοήθεια των ντόπιων, ο ταγματάρχης  Michael W. Parish, επικεφαλής της ΜΙ9 στη Σμύρνη ζήτησε από τον καπεταν Χούμα να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή φυγάδευσης του Άγγλου επιζήσαντα. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά, αλλά σε μια απόστροφο της διήγησής του, με την αφιξή του στον Πόρο, ο Χούμας αναφέρει:

"Στις 13:30  εμφανίστηκαν πέντε αγγλικά αεροπλάνα και ένας αμερικανικό, που πετούσαν  χαμηλά, ίσα με  τη θάλασσα, εμφανίστηκαν. Ένα καΐκι είχε αφήσει τη Ζάκυνθο. Το πολυβόλησαν και πήρε φωτιά. Αμέσως οι Ιταλοί μπήκαν στο καΐκι μας και μας ζήτησαν να παμε στο το ναυάγιο για να περισυλλέξουμε τους επιζώντες».

Σήμερα αυτό το κομμάτι της απίστευτης ιστορίας πολεμικής τραγωδίας και ηρωισμού του Περσέα βρίσκει τη θέση του στο ..βυθό της Σκάλας. Ήταν γνωστή και αναφέρεται σε ναυτικούς χάρτες η ύπαρξη ενός ναυαγίου στην περιοχή, και μάλιστα έχει καταγραφεί από το Εργαστηριο Θαλάσσιας Θαλάσσιας Γεωγραφίας και Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας στα πλαίσια του προγράμματος  APREH.

Το ναυάγιο βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Κάπρος στη Σκάλα σε βάθος 40 μ. Οι δύτες που πλησιάζουν το ναυάγιο συναντούν έναν σωρό από πόλεμικό υλικό, καθώς τα περισσότερα  ξύλινα μέρη του σκάφους εχουν αποσυντεθεί (λόγω της δράσης των θαλάσσιων οργανισμών και του σχετικά μικρού βάθους).  Διακρίνονται βλήματα (που μάλλον προορίζονταν για τις επάκτιες πυροβολαρχίες στη Μουντα, το Δαφνούδι, τον Αγ. Γεωργιο και το Σκίνο), κιβώτια με σφαίρες, πυροκροτητές, ιατρικό υλικό και διάφορα εξαρτήματα. Καθώς αποτελεί ουσιαστικά έναν τεχνητό ύφαλο σε μια σχετικά έρημη έκταση, πλήθος μικρόψαρα, οστρακόδερμα και άλλοι οργανισμοί το έχουν κάνει σπίτι τους, δημιουργώντας τις προυποθέσεις για συχνές επισκέψεις θηρευτων όπως συναγρίδες και μαγιάτικα.

Πρόκειται πραγματικά για μια βουτιά στην ιστορία του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και του τόπου μας. 

Μάκης Μπεριάτος

Blue Manta Diving & Aquanautic Club,  Σκάλα

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Μπεριάτος

Η ιστορική τεκμηρίωση είναι από το βιβλίο του Κώστα Θωκταρίδη «ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΕΡΣΕΥΣ-Ψίθυροι από το βυθό»- ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2018 05 27 12.49.54.mts snapshot 00.342018 05 27 12.49.54.mts snapshot 00.34


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250