Κλείνει το παραθυράκι των εμπόρων ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 08:04

Κλείνει το παραθυράκι των εμπόρων ναρκωτικών

Το παραθυράκι του νόμου που εκμεταλλεύονται οι έμποροι ναρκωτικών και καταφέρνουν να εμφανίζονται ως τοξικομανείς για να γλιτώσουν τα ισόβια κλείνει οριστικά, με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.Στο νέο Κώδικα περί ναρκωτικών που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης η έννοια του «εμπόρου» και του «χρήστη» αποξενώνονται και για τον καθέναν από αυτούς επιφυλάσσεται διαφορετική ποινική μεταχείριση.


Το νομοσχέδιο - ναυαρχίδα για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων το χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης - διαπνέεται από διάθεση εκσυγχρονισμού που αποτυπώνεται στην ιατρική αντιμετώπιση του χρήστη και στη σωφρονιστική αντίληψη τόσο για την αυστηρή τιμωρία των μεγαλεμπόρων όσο και για την εξορθολογισμένη τιμωρία της χρήσης.
«Η χρήση στον ιδιωτικό χώρο γίνεται έναν πολύ πολύ ελαφρύ αδίκημα», διευκρίνισε ο κ. Ρουπακιώτης. «Δεν αποποινικοποιείται ο χαρακτήρας του, αλλά κινείται στα όρια της πταισματικής παράβασης», συμπλήρωσε, θέλοντας να δείξει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν επιδοκιμάζονται από την πολιτεία.
Ωστόσο ο νομοθέτης γίνεται αυστηρότερος απέναντι στους εμπόρους ναρκωτικών και με ρητή διάταξή του απαγορεύει την ευνοϊκότερη ποινική τους μεταχείριση, ακόμη και αν προσκομίσουν στο δικαστήριο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι και οι ίδιοι εξαρτημένα άτομα.
Στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί καταγγελίες ότι κατηγορούμενοι για εμπορία ναρκωτικών κατάφερναν να εμφανιστούν ενώπιον των δικαστηρίων ως τοξικομανείς για να γλιτώνουν τα ισόβια και να πετυχαίνουν ταχύτερη αποφυλάκιση, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν χρήστες ναρκωτικών. Σε αυτή την τακτική θέλει να βάλει τέλος το υπουργείο.
Διαφορετική στρατηγική χαράσσει το υπουργείο για τους πραγματικούς χρήστες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υπαχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης εντός και εκτός των φυλακών και να τύχουν ευεργετημάτων όπως αναβολή στράτευσης, αναστολή ποινικής δίωξης, αποφυλάκιση με όρους και διαγραφή χρηματικών ποινών.
Στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Ρουπακιώτη είναι να ενταχθεί στο σωφρονιστικό μας σύστημα το περίφημο «ηλεκτρονικό βραχιόλι», που θα επιτρέπει να εντοπίζονται οι κατάδικοι και οι υπόδικοι. Ηδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή, που αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της μέσα στον επόμενο μήνα, προσδιορίζοντας τα αδικήματα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται μέχρι τη στιγμή που ο κρατούμενος θα φορέσει το «σύστημα γεωεντοπισμού», όπως επιστημονικά ονομάζεται το «ηλεκτρονικό βραχιόλι».
Η αξιοποίησή του, εξάλλου, είναι στενά συνδεδεμένη και με τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων. Ως προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο καθιερώνει ενιαία αντιμετώπιση για τη χορήγηση των αδειών σε κρατούμενους που εκτίουν ποινές και για υποθέσεις ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα όλοι οι καταδικασθέντες θεμελιώνουν δικαίωμα να πάρουν άδεια από τις φυλακές εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, ενώ οι κατάδικοι για ναρκωτικά τα 2/5. Η διαφορετική αυτή μεταχείριση δημιουργεί προβλήματα μέσα στις φυλακές ενώ εγείρει και θέματα συνταγματικότητας, όπως επισημαίνεται από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οποιος όμως παραβιάζει την άδεια που του δίνεται τότε δεν θα μπορεί να διεκδικήσει ξανά το δικαίωμα αυτό προτού συμπληρωθούν τρία χρόνια και όχι ένας χρόνος, όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή τη σύλληψή του.

ΤΑ ΝΕΑ




00 inkefalonia general ad 300X250