Σταύρος Τραυλός: Χωροταξικός Σχεδιασμός Περιφέρειας Ιονιων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 13:04

Σταύρος Τραυλός: Χωροταξικός Σχεδιασμός  Περιφέρειας Ιονιων Νήσων

Αυτην την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των Χωροταξικών Σχεδίων των Περιφερειών της Ελλάδος.Στα πλαίσια της αναθεώρησης του χωροταξικού των Ιονίων Νησων πραγματοποιήθηκε προχθες σύσκεψη παρουσία της Βουλευτή του Νομού, του αντιπερειφερειάρχη, περιφερειακών συμβούλων, ΤΕΕ, στελεχών της περιφέρειας κ.α

Τόσο από την προχθεσινή σύσκεψη στην αντίπεριφέρεια με την παρουσία της κας Καραθαναση ( το μελετητικό γραφείο της οποίας έχει αναλάβει το χωροταξικο των Ιονιων νήσων ) όσο και από την χτεσινη με στελέχη του Δημου Κεφαλλονιάς μπορούν να εξαχθούν πολυ χρήσιμα συμπέρασματα όπως :

- η ιδεα είναι το χωροταξικο των Ιονιων Νήσων να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της περιφέρειας , κοιτάζοντας μάκροσκοπικα τον χώρο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα ερθουν να «πατήσουν» τα ΓΠΣ (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια) και τα ΣΧΟΑΠ ( Σχεδια Ανοικτης Πόλης) των δημων.
- Ολα τα θεματικά ειδικά χωροταξικά σχέδια θα ληφθούν υπόψη στην αναθεώρηση του χωροταξικού των Ιονίων (ΑΠΕ -Τουρισμός - Ιχθυοκαλλιεργειες ) , ειδικά λοιπόν στο Ε.Χ για τις ιχθυοκαλλιεργειες -η τοπική κοινωνία το απέρριψε στο σύνολο του - θα πρέπει να προσέχθουν οι όποιες αναφορές .
- είναι λοιπόν πολυ σημαντικό να καταρτιστεί σωστά ένα τέτοιο χρήσιμο εργαλείο γιατι σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσει ένα ακόμη γραφειοκρατικό τροχοπέδη στην μελλοντική ανάπτυξη.
- ο Αντιπεριφερειάρχης κος Κουρης ευτυχώς το χειρίζεται σωστά και μεθοδικά με ενημέρωση των φορέων , ανταλλαγή απόψεων (πριν να είναι αργά ) και διαθέση για συνεργασία.
- το ΤΕΕ είναι παρών και με προσεκτικές τοποθετήσεις προσπαθεί να οπλίσει τους μελετητές με γνώσεις τις τοπικής ιδιομορφίας που θα πρέπει να λαβουν υπόψιν τους στο σχεδιασμό ( πχ η σεισμικοτητα των νησιών είναι ένα πολυ βασικό χαρακτηριστικό τόσο γιατί επιβαρύνει το κόστος κατασκευής αλλά και γιατί απαιτεί ειδική μέριμνα για την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων)
- Ηρθε η ώρα η περιφέρεια λόγω της νησιωτικότητας να δημιουργήσει δυο αυτοτελή διοικητικά κέντρα ( Κερκυρα-Βορειο και Αργοστόλι_Νοτιο) αλλιώς αργά η γρήγορα η Περιφέρεια θα διαλυθεί κάτι που δεν συμφέρει τα νησιά μακροπρόθεσμα.

- Οι τρεις βασικοί άξονες που θα πρέπει να μελετηθούν σωστά για να έχει αποτέλεσμα ο σχεδιασμός είναι :
1. Μεταφορές , το μεγάλο μειονέκτημα των νησιών,σημαντικο προβλημα για την Κεφαλονια αλλα και την Ιθακη απαιτεί τις εξεύρεση νέων-μοντέρνων λύσεων( πχ υδροπλάνα) και σοβαρών πολιτικών αποφάσεων ( μεταφορικό ισοδύναμο , καρτελ κα)
2. Αειφορος Τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ( Γεωργία - κτηνοτροφία ), ο τουρισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετική διάθεση και όχι σαν αναγκαίο κακό!
3. Προστασία του περιβάλλοντος και σωστη ανάδειξη του τοπίου ! Η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος , η οποία σήμερα χάνεται στην πολυνομία και την γραφειοκρατία.
Το τοπίο, μια καινούργια έννοια στο σχεδιασμό, είναι ο μαγνήτης για τον επισκέπτη, μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει , το ΤΕΕ με την Αντιπεριφέρεια σύντομα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ανάγκη ενός σωστού κεντρικού σχεδιασμού ειδικά σήμερα είναι επιτακτική! Δεν πρέπει ουτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος να σπαταλιέται χωρίς σχέδιο. Και το σωστό σχέδιο δεν έχει χρώματα !

Με τιμή ,
Σταύρος Π .Τραυλός

Πρόεδρος ΝΕ ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Πολιτευτής ΝΔ Ν. Κεφαλονιάς και Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250