Πόσο πολιτισμένοι είμαστε;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 02:05

Πόσο πολιτισμένοι είμαστε;

Σύμφωνα με το lourdas.gr, τον περασμένο Μάϊο, πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής με τον Αντιδήμαρχο Λειβαθούς κ. Κουρκουμέλη και τοπικούς παράγοντες για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής, μεταξύ αυτών και η καθαριότητα.

Ο κ. Κουρκουμέλης είπε χαρακτηριστικά “Δεν είμαστε Θεοί, έχουμε ελλείψεις, προσπαθούμε...”, υποσχόμενος ότι μέσα στον Ιούνιο, θα υπάρχουν μικροί κάδοι απορριμμάτων στην παραλία, ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να πετάξουν εκεί τα υπολείμματα της συσκευασίας του αναψυκτικού, παγωτού ή άλλο, γενικά μικρού όγκου απορρίμματα.

Ήλθε το τέλος Ιουλίου και για να τοποθετηθούν κάποιοι μεταχειρισμένοι μικροί κάδοι, που βγήκαν από άλλη περιοχή αφού οι κανονικοί κάδοι καθυστέρησαν να παραδοθούν στο Δήμο, όπως μας δήλωσε ο κ. Αντιδήμαρχος. Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού “κάλλιο αργά παρά ποτέ...”.

Οι κάδοι τοποθετήθηκαν γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής και το πρωΐ του Σαββάτου ήταν ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, μερικοί και με αποφάγια από ψάρια, με αποτέλεσμα να έχουν σκίσει οι γάτες την σακκούλα και να έχουν χυθεί κάτω τα ψαροκόκκαλα με τις σφίγγες να στριφογυρίζουν στο δρόμο τρομοκρατώντας τους διερχόμενους απ' εκεί τουρίστες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρκουμέλη μας είπε ότι το άδειασμα του κάδου θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα – Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή – και ότι δεν υπάρχει άλλος εργάτης για καθημερινή αποκομιδή.

Αν παραβλέψουμε τα άλλα προβλήματα όπως έλλειψη χώρου στάθμευσης, φωτισμού, η παραλία, στα σημεία που δεν υπάρχουν επιχειρηματίες με ομπρέλες, και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, βρίθει παντώς είδους σκουπιδιών και ας φωνάζει ο γλάρος της αφίσας της HELMEPA, “Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και τις ακτές!”, η αλήθεια είναι ότι γενικά έχουμε έλλειμμα πολιτισμού και ειδικά περιβαλλοντικής συνείδησης.

Όσους κάδους και αν βάλει ο Δήμος και κάθε μέρα να τους αδειάζει, πάλι ξεχειλισμένοι θα είναι από σκουπίδια με τον κόσμο που έρχεται στην πανέμορφη κατά τα άλλα παραλία του Λουρδά.

Το θέμα είναι πόσο πολιτισμένοι είμαστε και πόσο περιβαλλοντική συνείδηση διαθέτουμε.

Και σε μια ερημική παραλία αν πάτε με σκάφος θα δείτε αφημένα στην άμμο τενεκεδάκια από μπύρες ή αναψυκτικών με τις γόπες “φυτεμένες” στην άμμο.

Δεν είναι δύσκολο να έχουμε μαζί μας μία σακκούλα να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και να τα πετάμε στους μεγάλους κάδους απορριμμάτων που υπάρχουν παντού στο δρόμο, και όχι στους μικρούς που υπάρχουν στην παραλία για τα μικρά αντικείμενα, που μπορεί να είναι και γεμάτοι όπως συμβαίνει τώρα.

Παροτρύνει η αφίσσα της Helmepa: Όλοι μαζί μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας. Γι’ αυτό πάμε στην παραλία και: 1. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πάρει μαζί μας αρκετές σακούλες σκουπιδιών για τα δικά μας σκουπίδια. Πολύ πιθανόν τα σκυβαλοδοχεία της τοπικής αρχής να είναι γεμάτα! 2. Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας μέχρι και το τελευταίο μικρό χαρτί! Αν τα σκυβαλοδοχεία στην ακτή είναι γεμάτα τότε μεταφέρουμε αναγκαστικά τα σκουπίδια μας πίσω στο σκυβαλοδοχείο στο σπίτι. Το κάνουμε; Ή λέμε τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα και τα πετάμε μέσα στους κήπους όπως συμβαίνει συνήθως.

Είμαστε ο λαός που έμαθε τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο, μην ευτελίζουμε την ιστορία μας σαν λαός, δείχνοντας την χειρότερη πλευρά του εαυτού μας. Ακόμη και αν κάποιοι ξένοι επισκέπτες είναι αυτοί που ρυπαίνουν και αδιαφορούν για το περιβάλλον, εμείς πρέπει να τους δείξουμε πόσο πολιτισμένοι είμαστε.

Σίγουρα οι παθογένειες και τα προβλήματα είναι πολλά και περιμένουν λύση κυρίως από τη Δημοτική Αρχή και επικουρικά από τους πολίτες.

Η παραλία του Λουρδά διαθέτει την “Γαλάζια Σημαία” που σημαίνει ότι έχει καθαρή θάλασσα και διαθέτει υποδομές, όπως ναυαγοσώστη, ράμπα για ΑμΕΑ, τουαλέτες κ.λπ.

Και εδώ δείξαμε το έλλειμα πολιτισμού όταν κάποιοι ανεγκέφαλοι πέρσι, έκαψαν την ράμπα των ΑμΕΑ. Πραγματικά μια ανεξήγητη και αδιανόητη ενέργεια.

Ρωτήσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο αν υπάρχουν τουαλέτες και μας είπε ότι οι λουόμενοι μπορούν να εξυπηρετούνται από την τουαλέτα του καταστήματος – κάτω από το “SEVEN”, πρώην “Μάγκα” και για τα ΑμΕΑ στου Θωμάτου. Στην ερώτηση πως θα το γνωρίζουν, μας απάντησε ότι αναγράφετε στον πίνακα ανακοινώσεων που υπάρχει στην παραλία (!). Δηλαδή, όταν έχεις άμεση ανάγκη τουαλέτας, ψάχνεις κάποιον πίνακα ανακοινώσεων και όχι μια πινακίδα για να ενημερωθείς που υπάρχει δημόσια τουαλέτα...

Το βράδυ, βλέπεις στην παραλιακή τους τουρίστες με φακούς στο δρόμο αφού δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός και εκεί που υπάρχει οι κολώνες είναι 10 και 20 μέτρα μέσα στους κήπους.

Πολλά τα προβλήματα που τα συζητήσαμε στην συνάντηση του Μαΐου και πέραν τούτου... ουδέν!

Γνωστό είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει να επιλύσει πολλά και ίσως μεγαλύτερα προβλήματα σ' όλη την Κεφαλονιά και οι πόροι που διαθέτει κουτσουρεμένοι.

Όπως είπε και ο κ. Κουρκουμέλης “Δεν είμαστε Θεοί, έχουμε ελλείψεις, προσπαθούμε...” αλλά δεν αρκεί. Με μία φορά που πέρασε ομάδα του δήμου τον Ιούνιο και καθάρισε(;) την παραλία δεν φτάνει.

Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να περνάει κάποιος να μαζεύει τα σκουπίδια.

Να τοποθετηθούν πινακίδες που θα προτρέπουν τους επισκέπτες να μαζεύουν τα απορρίμματα τους.

Να γραφεί στους μικρούς κάδους ότι προορίζονται μόνο για μικρά αντικείμενα.

Ίσως βοηθούσε η άμεση ενημέρωση των πολιτών – ως οφείλει – από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να αναπτυχθεί μεταξύ Δημοτικής Αρχής – πολιτών η αναγκαία εμπιστοσύνη και συνεργασία, στην επίλυση των προβλημάτων.

Και μη ξεχνάμε ότι, το περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν αδιαίρετες έννοιες. Δεν νοείται προστασία του περιβάλλοντος χωρίς προστασία των πολιτισμικών αγαθών. Η περιβαλλοντική κρίση της εποχής μας είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στις πολιτισμικές μας αξίες.

Άραγε πόσο πολιτισμένοι είμαστε;

Λιβέριος Πετρίδης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250