Ο Άγιος Άνθιμος ο Κουρούκλης ξαναένωσε την Κεφαλονιά με την Σίκινο (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 09:10

Ο Άγιος Άνθιμος ο Κουρούκλης ξαναένωσε την Κεφαλονιά με την Σίκινο (εικόνες)

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, της απομακρυσμένης και ολιγάνθρωπης νήσου Σικίνου,


ιερούργησε την Κυριακή 25-6-2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Σικίνου κ. Δωρόθεος, με τη λειτουργική συμμετοχή των δύο Εφημερίων της νήσου και τη συμπροσευχητική παρουσία του Δημάρχου Σικίνου κ. Βασιλείου Μαράκη και πολλών Σικινίων.

Την Μονή αυτή, αξίζει να τονίσουμε, την ανακαίνισε και επανίδρυσε ο Άγιος Άνθιμος ο Κουρούκλης μετά την ολοσχερή καταστροφή της το 1775 από πειρατικές επιδρομές και οργάνωσε γυναικεία μοναστική αδελφότητα, ενώνοντας έτσι την Κεφαλονιά με την Σίκινο στα δύσκολα εκείνα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε, εξ αφορμής της Ευαγγελικής περικοπής, στην αυτάρκεια, που πρέπει να επιδιώκει ο άνθρωπος, ως θυγατέρα της ολιγάρκειας, με την οποία μπορεί να πορεύεται στη ζωή του, χωρίς να απογοητεύεται ή να αγωνιά για την καθημερινότητα, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στη μέριμνα του Θεού για τη ζωή του.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος  παρέδωσε στην Υπεύθυνη της Μονής, Μοναχή Μυροφόρα, ‘‘εμβάδα’’ του Αγίου Γερασίμου, του Νέου Ασκητού και θαυματουργού, πολιούχου και προστάτου της νήσου Κεφαλληνίας και χώμα από τον τάφο του Αγίου Γερασίμου τα οποία εδώρησε στην Ιερά Μονή Σικίνου η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Γερασίμου, Μοναχή Κασσιανή, κατόπιν παρακλήσεως της κας Καλής Αλυσανδράτου, Διευθύντριας της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και σε ειδική περίτεχνη θήκη χώμα από το σπηλαιώδες ασκητήριο και τον τάφο του Αγίου Ανθίμου του Κουρούκλη, του Τυφλού και Κεφαλλήνος, Κτήτορος της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Σικίνου, τα οποία διεκόμισε από την Κεφαλληνία στη Σίκινο η κα Αλυσανδράτου.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στη σημασία και την αγιαστική δύναμη που έχουν τα εκ των Αγίων προερχόμενα και λείψανα και ενδύματα, ακόμα και οι κενές λάρνακες κατά τον λόγο του ιερού Χρυσοστόμου, και κάλεσε τους πιστούς να τα έχουν και να τα ευλαβούνται ως φυλακτήριο και αγιασμό, τα οποία και απεθησαυρίσθησαν μεταξύ των άλλων ιερών λειψάνων, τα οποία ευρίσκονται στην Ιερά Μονή της Σικίνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε μνημόσυνο για τις ψυχές των προοδοιπορησασών Μοναζουσών, και εις το οποίον ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ιδιαιτέρως συνεχάρη και ευχαρίστησε την Υπεύθυνη της Μονής, Μοναχή Μυροφόρα  για την ανύστακτη και κοπιώδη μέριμνά της προς την υπό ανασύσταση αυτή Ιερά Μονή.

Ακολούθως, η Υπεύθυνη της Ιεράς Μονής, Μοναχή Μυροφόρα, στο Αρχονταρίκι παρέθεσε παραδοσιακή Μοναστική δοχή προς όλους τους εκκλησιασθέντες, τους οποίους ιδιαιτέρως ευχαρίστησε ο Σεβασμιωτατος κ. Δωρόθεος Β', τονίζοντάς τους ότι "η πίστη δοκιμάζεται στα δύσκολα, όπως απέδειξε η διάθεση και η προθυμία σας να ανέβετε στην κορυφή του όρους, όπου η Ιερά Μονή", τους παρεκάλεσε να στηρίζουν και να βοηθούν τη Μοναχή Μυροφόρα στο έργο της και συνεχάρη τον παριστάμενο Δήμαρχο Σικίνου  κ. Βασίλειο Μαράκη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την βοήθεια, που προσφέρουν προς την Ιερά Μονή.

IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489IMG 7489


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250