Προ των πυλών ο αφρικανικός καύσωνας - Θερμοκρασίες άνω των 40οC

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 09:21

Προ των πυλών ο αφρικανικός καύσωνας - Θερμοκρασίες άνω των 40οC

Θερμοκρασίες άνω των 40οC από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται σε όλη τη χώρα.



Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει πως το θερμόμετρο ίσως ξεπεράσει τους 43oC.

Με θερμοκρασίες που θα θυμίσουν τον μεγάλο καύσωνα του 2007, παρομοιάζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος το σκηνικό του καιρού, όπως διαγράφεται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η θερμοκρασίας θα χτυπήσει 40αρι, την Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη έπειτα αναμένεται να βιώσουμε ζέστη "αφρικανικού καύσωνα". Χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος προβλέπει πως το θερμόμετρο θα δείξει άνω των 43oC σε πολλές περιοχές της χώρας και στην Αθήνα.

"Εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα επηρεάσουν σε έκταση το μεγαλύτερο κομμάτι της ανατολικής και νότιας Ευρώπης όπως και σχεδόν όλη τη Μεσόγειο, τις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Αφρικής, την Κύπρο, την Τουρκία μέχρι και τη μέση Ανατολή. Ενώ ως προς τη βόρεια συνιστώσα, ο καύσωνας θα "ταλαιπωρήσει" έως και τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης και θα φτάσει ενδεχομένως μέχρι και τη Ρωσία".

Μεταβατική μέρα η Τετάρτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ως την Τρίτη η θερμοκρασία θα φλερτάρει με τους 39oC, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν και καταιγίδες κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα εσωτερικά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαιτέρως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

"Την Τετάρτη οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα βρίσκονται μια ανάσα από την Ελλάδα. Η θερμοκρασία ενδεχομένως να σημειώσει ακόμη μια μικρή άνοδο και ίσως φτάσει εκείνη τη μέρα στους 39-40°C" σχολιάζει ο κ. Καλλιάνος που εκτιμά πως αυτή θα είναι μόνο η "πρώτη γεύση" από τον επικείμενο καύσωνα.

Στο έλεος του αφρικανικού καύσωνα ως την Κυριακή

"Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα πρέπει να αναμένεται νέα περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου κατά 6-7°C" σημειώνει ο μετεωρολόγος και προβλέπει θερμοκρασίες στα επίπεδα των 41-42°C και τοπικά 43°C σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμη και μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο.

 Όπως σχολιάζει ο κ. Καλλιάνος δεν είναι δυνατό από τόσο νωρίς να προβλέψει κανείς ποιες περιοχές θα πλήξει περισσότερο ο καύσωνας, ωστόσο φρονεί πως στην Αθήνα η θερμοκρασία φαίνεται ότι με ιδιαίτερη ευκολία θα ξεπεράσει τους 40-41°C. Παράλληλα κάνει λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ στο θεσσαλικό κάμπο.

 Μνήμες του 2007

"Οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες όπου σίγουρα πολλοί από εμάς θα θυμηθούμε τον Ιούνη του 2007, όταν στην Ελευσίνα σημειώθηκε η θερμοκρασία ρεκόρ των 46,5°C!'" σημειώνει επιπλέον ο Γιάννης Καλλιάνος που ωστόσο συνιστά ψυχραιμία και υπομονή καθώς κανείς "δεν ξέρει κανείς από τώρα αν θα φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες, όμως σίγουρα κάτι παρόμοιο θα ζήσουμε".

ΦΩΤΟ SOOC
news247

Κεφαλονιά:

meteooooometeooooo
meteo.gr


Ετικέτες: