«Ψαλίδι» 12% στα ειδικά μισθολόγια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 08:59

«Ψαλίδι» 12% στα ειδικά μισθολόγια

Υπό τον κίνδυνο της περικοπής κατά 12% σε μέσο όρο- και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου εφέτος, όπως ορίζει ο νόμος- παραμένουν ακόμη τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, καθηγητών ΤΕΙ, ερευνητών, κληρικών, ερευνητών, διπλωματών κ.α.).

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πολλές εναλλακτικές παρεμβάσεις, το ότι πρέπει αφενός να εξασφαλιστεί η εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού και αφετέρου να εξευρεθούν μέτρα συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 (ώστε να προκύψει «καθαρή» μείωση δαπανών 11,6 δισ. ευρώ, μετά την αρνητική επίδραση σε φορολογικά έσοδα και εισφορές), δεν έχει απομακρύνει την πιθανότητα του «ψαλιδίσματος» των ειδικών μισθολογίων.

Πάντως, ασκούνται έντονες πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να εξαιρεθούν από τις εφετινές περικοπές τα ειδικά μισθολόγια των «μάχιμων» ένστολων. Αλλά, είναι δεδομένες οι μειώσεις συνολικά στα ειδικά μισθολόγια (αφορούν περίπου 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου) για το 2012 και το 2013.

Υπό συζήτηση συνεχίζει να παραμένει και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και αδείας, όχι μόνο για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αλλά και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι εν ενεργεία υπάλληλοι λαμβάνουν 1.000 ευρώ μικτά τον χρόνο (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν 800 ευρώ μικτά (400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ευρώ το καλοκαίρι).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ