Αποφασισμένοι οι κάτοικοι των Βλαχάτων - Πιέζουν για λύση στην «διαλυμένη» πλατεία τους (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 22:58

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι των Βλαχάτων - Πιέζουν για λύση στην «διαλυμένη» πλατεία τους (εικόνες)

Τα χρόνια περνούν, ωστόσο η κεντρική πλατεία των Βλαχάτων παραμένει ημιτελής ή καλύτερα... διαλυμένη! 

Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι του μεγάλου χωριού της Λειβαθούς, με το δίκιο τους ανησυχούν και επιζητούν την λύση σε αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Γι’ αυτό και κάλεσαν ανοικτή συζήτηση σήμερα το απόγευμα στο «Καφενείο τση Κλειώς» στα Βλαχάτα, ώστε να ενημερωθούν σε ποια ... φάση βρίσκεται αυτή την στιγμή η υπόθεση και να δουν τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Η συνέλευση αυτή προσέλκυσε αρκετούς από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι δήλωσαν ότι προτίθενται να πάρουν την κατάσταση στα... χέρια τους και να πιέσουν, ώστε επιτέλους το έργο της πλατείας να ολοκληρωθεί.

Την αρχική εισαγωγή την έκανε ο κάτοικος των Βλαχάτων, Ανδρέας Σπυράτος, ο οποίος τόνισε πως: «Η εικόνα της πλατείας αυτή την στιγμή δεν στέκει με την ιστορία του χωριού μας. Τα παιδιά μας, συν τοις άλλοις, δεν έχουν που να παίξουν. Πρέπει να γίνει κάτι και να ξεμπλοκάρει το έργο».

Τον λόγο, εν συνεχεία, πήρε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλαχάτων, Απόστολος Χαραλαμπάτος, ο οποίος έκανε μία αναλυτική αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί από τότε που έχει ξεκινήσει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του χωριού.

Η οδυνηρή καθυστέρηση και η απένταξη του έργου

Ο κ. Χαραλαμπάτος, τόνισε μεταξύ άλλων πως «Το έργο ξεκίνησε κανονικά με την χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» με 50.000 ευρώ για την πρώτη δόση, το έργο συνέχισε μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 και μετά πέρασε στον νέο δήμο Κεφαλονιάς. Κάποια στιγμή ο εργολάβος σταμάτησε το έργο διότι δεν είχε πληρωθεί. Κατόπιν πληρώθηκε, ωστόσο όμως φαλίρισε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την διάλυση της σύμβασης. Από τότε με συνεχόμενες επιστολές μου απευθυνόμουν στον Δήμο Κεφαλονιάς και ρωτούσα τι γίνεται με το έργο της πλατείας των Βλαχάτων, αλλά δεν έπαιρνα απάντηση. Το 2013 με επιστολή του προς τον Δήμο, το “Πράσινο Ταμείο” τονίζει πως εφόσον έχουν τηρηθεί οι διαδικαστικές προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου, μέχρι εξαντλήσεως της πιστώσεως των 200.000 ευρώ. Όμως ένα έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματολογικής Αλλαγής το 2014 κάνει γνωστό πως το έργο απεντάχθηκε, λόγω της καθυστέρησης από τον Δήμο αποστολής δικαιολογητικών που είχε ως συνέπεια την απώλεια των δεσμευθέντων πόρων για το έργο και την επιστροφή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είχαμε φτάσει στο μηδέν και χωρίς χρηματοδότηση» ήταν τα λόγια του κ. Χαραλαμπάτου και συνέχισε: «Εγώ ζήτησα και πήρα την αλληλογραφία του δήμου με το “Πράσινο Ταμείο» και την προώθησα στον Περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο, την βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία τα έχει μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο και τον κ. Γιάννη Μπαλάφα. Όπως είπε χρειάζεται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να κάνουν ένα αίτημα για συνέχιση του έργου, καθώς έχουν βρεθεί χρήματα για την αναχρηματοδότηση του έργου. Εντούτοις το χαρτί εδώ και δύο μήνες δεν έχει πάει από τον δήμο. Κατά την γνώμη μου, δεν θέλουν να συνεχιστεί το έργο. Αυριο θα πάω στις τεχνικές υπηρεσίες για να δω τι γίνεται το έγγραφο».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος έδωσε το παρών στην συνέλευση, τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε το έργο να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2017 που θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες 20 μέρες στο δημοτικό συμβουλίου, παράλληλα υποστήριξε: «Έχουμε δει επανειλημμένα από τον δήμο, ότι δεν πέφτουν χρήματα στα χωριά της Κεφαλονιάς. Το έχουμε δει και με τις ανεμογεννήτριες όπου ο δήμος έχει εισπράξει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν έχει δώσει τίποτε στα χωριά που έχουν τις ανεμογεννήτριες από πάνω τους. Αυτό είναι απόρροια του Καλλικράτη, αλλά και της ανικανότητας της δημοτικής αρχής».

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι «πρέπει να πιέσουμε για να μην χαθεί και το “τρένο” του 2017».

Τονίστηκε επίσης ότι αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρχει θετική εξέλιξη, θα... πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Στην ανοικτή συζήτηση το παρών έδωσε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος με την «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» Διονύσης Μινέτος, μέλη του τοπικού συμβουλίου των Βλαχάτων και πολλοί κάτοικοι.

DSC 0630DSC 0633DSC 0634DSC 0636DSC 0637DSC 0639DSC 0642DSC 0643DSC 0645DSC 0647DSC 0652DSC 0657DSC 0659DSC 0661DSC 0662DSC 0663DSC 0664


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250