ΕΛΜΕΚΙ: Κατάργηση των δύο δίωρων υποστήριξης των project στα ΓΕΛ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 11:53

ΕΛΜΕΚΙ: Κατάργηση των δύο δίωρων υποστήριξης των project στα ΓΕΛ

Κατάργηση των δύο δίωρων υποστήριξης των project στα ΓΕΛ:
Διαρκή τα χτυπήματα
στην εκπαίδευση των παιδιών του λαού και τους εκπαιδευτικούς

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την κατάργηση των δύο δίωρων υποστήριξης των project στα ΓΕΛ που έγινε με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Η εγκύκλιος αυτή πλήττει τους τεχνικούς όρους πραγματοποίησης των project στα εργαστήρια πληροφορικής, πολύ περισσότερο που έρχεται σε συνέχεια και επιτείνει την υποβάθμιση των εργαστηρίων με την ουσιαστική κατάργηση των υπευθύνων τους που προηγήθηκε. Με τον τρόπο αυτό κλιμακώνεται η επίθεση της συγκυβέρνησης στα δικαιώματα μαθητών – εκπαιδευτικών και στις συνθήκες επιτέλεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται νέα τεχνητά «πλεονάσματα» καθηγητών πληροφορικής και προωθείται η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η κινητικότητα.
Αντίστοιχα με τους κλάδους ΠΕ19-20 (Πληροφορικής) έχουν πληγεί μια σειρά άλλες ειδικότητες (ξενόγλωσσοι, αισθητικής αγωγής και καλλιτεχνικών, γυμναστές κλπ). Επίσης, έχει προϋπάρξει η απαράδεκτη τροπολογία του καλοκαιριού για την ειδική αγωγή, με την οποία γενικεύεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς χωρίς κανένα παιδαγωγικό προσόν σε αυτήν να διδάσκουν μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες (ακόμη και σε δομές πέραν του τυπικού γενικού σχολείου). Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σεμινάρια στην πρωτοβάθμια ώστε το έργο των ειδικοτήτων στα δημοτικά να υποκατασταθεί από τους δασκάλους που θα τα παρακολουθήσουν.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την παιδεία από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Μέσα από το διαχωρισμό των μαθημάτων σε βασικά και μη, προωθεί τη γραμμή που έχει συναποφασίσει και συνυπογράψει με ΕΕ και δανειστές, ένα «νέο» σχολείο που θα χτίζει το δικό του αυτόνομο πρόγραμμα με βάση έναν πυρήνα μαθημάτων και εκπαιδευτικών. Λιγότερη – πιο υποβαθμισμένη – πιο χειραγωγημένη γενική παιδεία για τους πολλούς, με εκπαιδευτικούς «πολυμηχανήματα» αναθέσεων «δια πάσα νόσο». Την ίδια ώρα φτιάχνεται ένα νέφος «πλεοναζόντων» που όλο και μεγαλώνει. Η ίδια στρατηγική που είχαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (λευκή βίβλος ΕΕ για παιδεία, διαθεσιμότητα, κινητικότητα κλπ) υπηρετείται με άλλο μίγμα (πχ αντί για οριζόντια αύξηση ωραρίου, «αραίωμα» μαθημάτων, περικοπές, γενίκευση δεύτερης και εισαγωγή της τρίτης ανάθεσης κλπ). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο αποτελεσματικός γιατί παρουσιάζει τις αντιδραστικές αλλαγές και την προσαρμογή των δαπανών στις μνημονιακές υποχρεώσεις ως «παιδαγωγικά σωστή πολιτική». Την ίδια ώρα οδηγεί σε αλληλοσφαγή τους εκπαιδευτικούς, υλοποιώντας το «διαίρει και βασίλευε»!!

Το ερώτημα που διαμορφώνεται πλέον είναι το εξής: αφού κλείνει για τους πλεονάζοντες καθηγητές ειδικοτήτων ακόμη και ο δρόμος της διάθεσης στην πρωτοβάθμια τι μέλλει γενέσθαι; Ανοίγει πιο καθαρά το πεδίο για καταργήσεις οργανικών, διαθέσεις σε ΙΕΚ και άλλες δομές, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ακόμη και απολύσεις. Δεν είναι τυχαία η ψήφιση της νέας αξιολόγησης για το δημόσιο ούτε η προσυπογραφή για μείωση του κράτους κατά 180.000 υπαλλήλους (ασφαλώς κύρια από παιδεία και υγεία).
Ενωμένοι όλοι μαζί να σηκώσουμε κεφάλι!!!

Καλούμε τις άλλες ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να τοποθετηθούν.
 Να μην περάσει η σφαγή των ειδικοτήτων, της ειδικής αγωγής, της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
 Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων που χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τις εργασιακές μας σχέσεις.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε συνάντηση τους καθηγητές ειδικοτήτων την Παρασκευή 30/9 και ώρα 6.30 μμ στο 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου (Φαραώ).
Αργοστόλι 22/9/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                            Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης            Ποταμιάνου Σοφία


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250