Ζάκυνθος: 20χρονη Αγγλίδα ήπιε «μπόμπα» και τυφλώθηκε

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 10:24

Ζάκυνθος: 20χρονη Αγγλίδα ήπιε «μπόμπα» και τυφλώθηκε

Κανείς και τίποτα δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη που θα είχαν για μια εικοσάχρονη Αγγλίδα οι διακοπές της στη Ζάκυνθο. Τις μέρες που βρέθηκε το νησί η νεαρή κοπέλα θέλοντας να διασκεδάσει πήγε σε πάρτι με φίλους της σε μπαρ του νησιού, όπου κατανάλωσε ποτά τα οποία φαίνεται πως ήταν νοθευμένα.
Την επομένη μπορεί η κοπέλα να ήταν μια χαρά, ωστόσο στη συνέχεια αφού κοιμήθηκε για δύο συνεχόμενα 24ωρα, όταν ξύπνησε… δεν έβλεπε! Αμέσως πανικόβλητη ζήτησε βοήθεια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αφού εξετάστηκε επισταμένως από τους ιατρούς κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστεί στο Ρίο όπου διαγνώστηκε με απώλεια όρασης και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό όμως είναι κάτι που θα ξεπεραστεί, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα καταφέρει να ξαναβρεί το φως της. Στο πλευρό της βρίσκονται οι γονείς της που ταξίδεψαν από το Λονδίνο στην Ελλάδα.

Αιτία η μεθανόλη
Φως στο μυστήριο του τι ακριβώς είχε συμβεί ήρθε να ρίξει ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος δηλώνει πως γνωστή ουσία που προκαλεί τύφλωση είναι η μεθυλική αλκοόλη ή μεθανόλη, την οποία χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να πετύχουν την νόθευση και έχει υψηλή τοξικότητα που επηρεάζει το οπτικό νεύρο. Ειδικότερα, πρόκειται για “πολικό υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (αν και απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε με διάφορα μείγματα και σαν προωθητικό των βαλλιστικών πυραύλων”. Στις δυνητικές συνέπειες από την κατανάλωσή της συμπεριλαμβάνονται ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά, αλλά και τύφλωση, νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα, ακόμα και κώμα.

Απουσία ελέγχων
Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοια περιστατικά στην χώρα μας, αφού είναι γνωστό ότι τα ποτά μπόμπες έχουν κατακλύσει την αγορά. Ειδικότερα πολλά είναι κατά καιρούς και τα περιστατικά που διαφημίζουν αρνητικά το νησί μας στο εξωτερικό, ενώ άλλες τόσες είναι οι φωνές απόγνωσης ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους περιστατικά που μπορεί να αφήσουν ανήκεστες βλάβες, ακόμα και να του στερήσουν τη ζωή. Υπενθυμίζουμε, πως στην αρχή της τουριστικής περιόδου το θέμα είχε απασχολήσει την καθιερωμένη συνάντηση Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων οι οποίες αναφερόμενες στο πρόβλημα, το χαρακτήρισαν ως το σοβαρότερο.
“Η διάθεση αμφίβολης ποιότητας, παράνομα εισαγόμενων ή νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνουν οι τουρίστες στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ και η μέθη που ξεκινά πολλές φορές ακόμη και στα ξενοδοχεία είναι το σοβαρότερο πρόβλήμα” ανέφεραν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως έχει ζητηθεί η διενέργεια δειγματοληψιών στα ποτά που διατίθενται από μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης – Τμήμα Εμπορίου και της Διεύθυνσης Υγείας. Αξίζει να αναφέρουμε πως έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση που καλύπτει την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων και έτσι οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται και βραδινές ώρες ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Από όλους τους εμπλεκόμενους αναγνωρίστηκε πως κατά την περσινή χρονιά οι έλεγχοι δεν ήταν εκτεταμένοι, κάτι που φαίνεται ισχύει και φέτος.

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ




00 inkefalonia general ad 300X250