Προσπάθεια ανάδειξης της ανώτερης ποιότητας του κεφαλονίτικου ελαιολάδου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Μαΐου 2016 18:38

Προσπάθεια ανάδειξης της ανώτερης ποιότητας του κεφαλονίτικου ελαιολάδου

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ορθολογικής ιατρικής, έλεγε ότι «ηγεμονικότατον απάντων η Φύσις» και «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας».

Οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτό που μετατρέπει το ελαιόλαδο σε φάρμακο είναι οι πολυφαινόλες «ελαιασίνη» και «ελαιοκανθάλη», οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικές ποσότητες στο αγουρέλαιο.  Τα πορίσματα έχουν αναγνωριστεί από την Ε.Ε. και έχει εκδοθεί ο Κανονισμός 432/2012, για τη χορήγηση «πιστοποίησης υγείας», όταν οι ποσότητες των φαινολών υπερβαίνουν τα 250 ml ανά λίτρο.

(Σας κοινοποιούμε δύο πιστοποιητικά της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από Θιακή ποικιλία, συλλεχθέντα στις 10 Δεκεμβρίου 2015 και στις 14 Ιανουαρίου 2016, όπου στα σχόλια αναφέρονται οι ευεργετικές ιδιότητες  των δύο δειγμάτων. Για σύγκριση, κοινοποιούμε το πιστοποιητικό επώνυμου ελαιολάδου, το οποίο διαμορφώνει υψηλή τιμή στη διεθνή αγορά, χάρις στα χαρακτηριστικά του, τη συσκευασία και την επιτυχημένη μέθοδο προώθησης του).

Κεφαλονίτικα τυποποιημένα ελαιόλαδα έχουν λάβει διακρίσεις και χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο δικός μας χρυσός είναι το ελαιόλαδο και είναι καιρός να αντιμετωπιστεί όπως του πρέπει. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των δειγμάτων που ελέγχθηκαν είναι ότι προέρχονται από ελιές προχωρημένης ωρίμανσης ή και ώριμες ελιές και όχι από πράσινες(περίοδος συλλογής Οκτώβριος – Νοέμβριος).

Τα πρώτα δείγματα δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή και περαιτέρω έρευνα. Για να πάρουμε το maximum της ποιότητας πρέπει να συλλέγουμε τον καρπό τον κατάλληλο καιρό, παίρνοντας υπ όψιν την τοποθεσία, τις καιρικές συνθήκες, την περιποίηση της ελιάς, την βροχόπτωση, την κατάσταση του καρπού, το χρόνο μεταφοράς του και τις συνθήκες παραγωγής στο ελαιοτριβείο. Η οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του θησαυρού απαιτεί συνεργασίες.

Παραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και επιστήμονες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, που έχει για σκοπό την μετατροπή της Κεφαλονιάς σε μεγάλο όνομα παραγωγής υψηλής ποιότητας ελαιολάδου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email ithacanet.gr @ gmail.com, στο τηλέφωνο 6932457089 ή σε μέλη της «Συναδελφικής Κομπανίας» (Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου). 

analisi ELaWon 79 2015.ellpanepistimiopanepistimio 2




00 inkefalonia general ad 300X250