Ένας Κεφαλονίτης στην καρδιά του Χαρτούμ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012 09:32

Ένας Κεφαλονίτης στην καρδιά του Χαρτούμ

Το "Acropole" είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο του Χαρτούμ και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1952 από τον κεφαλλονίτη ναυτικό Παναγιώτη Παγουλάτο. Αρχικά διέθετε μόλις 10 δωμάτια, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε παρακείμενο κτίριο, αριθμώντας συνολικά 40 δωμάτια. Όταν επισκεφθείτε το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, αξίζει να καταλύσετε εκεί, στο ελληνικό ξενοδοχείο "Acropole", που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης (52 Zubeir Pasha St.).

Όταν το 1967 ο Παναγιώτης Παγουλάτος απεβίωσε, τη διεύθυνση του ξενοδοχείου ανέλαβαν τα τρία παιδιά του, ο Θανάσης, ο Γιώργος και ο Γεράσιμος. Με την καθοδήγηση της μητέρας τους Φλώρας, αλλά και σκληρή προσωπική δουλειά, το ξενοδοχείο "Acropole" συνέχισε, όχι μόνο να λειτουργεί, αλλά έγινε σταδιακά θεσμός στα κοινωνικά και τουριστικά δρώμενα της σουδανικής πρωτεύουσας.

Τη δεκαετία του 1980, και συγκεκριμένα την περίοδο του πολέμου της Ερυθραίας, το ξενοδοχείο αποτελούσε τη βάση για όλες τις διεθνείς Μ.Κ.Ο, αφού το "Acropole" ήταν το μοναδικό σημείο στο Χαρτούμ που διέθετε φαξ, τέλεφαξ, όπως και καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον έξω κόσμο!

Η πιο δυσάρεστη στιγμή για το ελληνικό ξενοδοχείο του Χαρτούμ υπήρξε το 1988, όταν μια τρομοκρατική επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο του "Acropole" αφήνοντας πίσω 7 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Παρόλα αυτά, τα τρία αδέλφια δεν πτοήθηκαν, αντίθετα, σήκωσαν τα μανίκια και κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσουν το ξενοδοχείο που μεταστεγάστηκε σε διπλανό κτίριο, λίγο μικρότερο.

Σήμερα, το "Acropole", που μετρά έξι δεκαετίες ζωής, αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών (UN), αλλά και για απλούς ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Χαρτούμ.

Η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, η φιλοξενία και η άψογη εξυπηρέτηση των τριών Ελλήνων του Σουδάν έχουν αναγάγει το ξενοδοχείο "Acropole" σ' ένα "Home away from home"».

Ο Γιώργος (όρθιος) δίπλα στο Θανάση Παγουλάτο

Ο Γιώργος Παγουλάτος

Η ρεσεψιόν του «Acropole»

Το internet hall του ξενοδοχείου

newsbeast




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250