Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012 15:07

Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία

Από τον Σεπτέμβριο πιθανότατα θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες, εφόσον τελικώς τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γράφει σήμερα ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους οπλίτες που ήδη υπηρετούν. Το 12μηνο, πάντως, που θέλει η στρατιωτική ηγεσία προκαλεί και αντιδράσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως επιβάλλεται να συνδυαστεί με σοβαρή και ουσιαστική αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

Το θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας «άνοιξε» προχθές στη Διυπουργική σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που ετίθετο έως τώρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεωρεί πως, αντί να προχωρήσει μελλοντικά σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών που είναι αναγκαίες για τη στελέχωση των μονάδων, θα μπορούσε να ανεβάσει τη στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες και να καλύψει με οπλίτες τις ανάγκες σε προσωπικό. Κάτι που επίμονα ζητά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, με σκοπό να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του 9μηνης θητείας.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν ποτέ και δημιούργησαν «κενό» στη στελέχωση των μονάδων και μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους. Περίπου 7.500 οπλίτες μπαίνουν στο Στρατό Ξηράς (που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα επάνδρωσης) με κάθε ΕΣΣΟ. Με την αύξηση της θητείας εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 10.000 νεοσύλλεκτους κάθε δίμηνο και θα αυξήσει τους υπηρετούντες κληρωτούς σε ετήσια βάση κατά περίπου 12.000. Η εξεύρεση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού καλύπτει τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ικανοποιεί τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία ζητούσε αύξηση θητείας στους 12 μήνες από τη στιγμή που δεν μπορούσε να τηρηθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων των επαγγελματιών οπλιτών.

Με το επιχείρημα της ματαίωσης των 10.000 προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις και της περικοπής 40 εκατ. ευρώ το 2012 και 120 εκατ. ευρώ το 2013 από τους εξοπλισμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Τρόικα να μην περικοπούν κατά 12% οι μισθοί των στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα αυτά μέτρα από τους δανειστές, καθώς η αποφυγή προσλήψεων που έπρεπε να έχουν γίνει συνιστά μέτρο μόνιμης βάσης.

Σε περίπτωση που «κλειδώσουν» τα μέτρα αυτά, η στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμη να εφαρμόσει άμεσα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Και αυτό μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει ισχύ από τη σειρά κατάταξης μάλλον του Σεπτεμβρίου. Για τους υπηρετούντες επρόκειτο να αναληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε να μην κληθούν να συνεχίσουν στο χακί για επιπλέον 3 μήνες. Εκτιμάται, δε, πως θα υπάρξει κλιμάκωση στη διάρκεια της θητείας ανάλογα με το πόσο έχουν ήδη υπηρετήσει (άλλο θα ισχύσει γι' αυτούς που ολοκληρώνουν τη θητεία τους και άλλο γι' αυτούς που μπήκαν μόλις τον Ιούλιο).

Κόστος 400 € επιπλέον για κάθε στρατιώτη

Το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας προκαλεί ωστόσο και αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Πενταγώνου. Αφενός γιατί θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των οπλιτών από την περαιτέρω τρίμηνη παρουσία τους στο στρατό, σε μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες και τα προβλήματα ανυπέρβλητα, και αφετέρου διότι θα αυξηθεί και η υπηρεσιακή δαπάνη για το προσωπικό.

Εκτιμάται πως για τρεις μήνες θητείας το κόστος για το στρατό (σίτιση, ένδυση, υπόδηση) θα είναι 400 ευρώ επιπλέον για κάθε στρατιώτη, φτάνοντας συνολικά τα 3.000 ευρώ από τα 2.400 ευρώ σήμερα. Το μόνο θετικό είναι πως στο 12μηνο θα υπάρξουν μεταθέσεις στους τόπους καταγωγής-διαμονής, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν. Οι στρατιώτες πλήρους θητείας, αφού κάνουν τη βασική εκπαίδευσή τους τοποθετούνται στις μονάδες κυρίως του Εβρου και των νησιών, απ' όπου και απολύονται.

Ενα άλλο θέμα που τίθεται από στρατιωτικούς είναι και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλεται να γίνουν, επιτέλους, τομές. Να κλείσουν στρατόπεδα που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες και να γίνουν συγχωνεύσεις με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων. Η τακτική που ήθελε πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες να αντιδρούν στο κλείσιμο στρατοπέδων έχει αποδειχθεί επιζήμια για το Δημόσιο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκατομμύρια ευρώ «χάνονται» για τη συντήρηση άχρηστων εγκαταστάσεων, όταν κόβονται μισθοί, λειτουργικές και εξοπλιστικές δαπάνες.

ΠΗΓΗ: e-typos.com - real.gr