ΕΛΜΕ-ΚI: Eκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 10:44

ΕΛΜΕ-ΚI: Eκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες

Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σε ολόκληρη την περιοχή μας. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι και παιδιά συνεχίζουν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την επιβίωση.

Η συνθήκη Σένγκεν, η πολιτική της ΕΕ τους κλείνει την πόρτα και τους στοιβάζει στην Ελλάδα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη. Στο κρύο, στη βροχή ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συμμετέχει στις εγκληματικές αποφάσεις των ΕΕ – ΝΑΤΟ και τις υλοποιεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση, να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας που θα πληρούν τις απαιτήσεις για να διαβιούν χωρίς ελλείψεις οι πρόσφυγες και μετανάστες. Απειθαρχία στις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο, να δοθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού οι ξεριζωμένοι, απευθείας, αεροπορικά ή με όποιο άλλο τρόπο θέλουν. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά). Να «υποψιάσουμε» τους μαθητές για το ρόλο των ΜΚΟ, του ΟΗΕ, των διεθνών οργανισμών που επικαλούνται τον «ανθρωπισμό» ενώ συμμετέχουν στο έγκλημα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους να «ανοίξουν» το θέμα της προσφυγιάς στην τάξη. Να αξιοποιήσουν την 21η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού για να μιλήσουν για τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της προσφυγιάς, να πραγματοποιήσουν πολύμορφες δραστηριότητες έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων, να αναδείξουν το ρόλο και το χαρακτήρα του πολέμου, να πραγματοποιήσουν συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κείμενα, προβολές ταινιών, ζωγραφιές κλπ. Να συμβάλλουν να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη με όλους τους τρόπους και, επίσης, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα υλικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι:

- Συσκευασμένα μπισκότα (αλμυρά και γλυκά),

-χυμοί (μακράς διάρκειας σε ατομικές συσκευασίες),

-γάλα μακράς διάρκειας (σε ατομικές συσκευασίες),

-φρυγανιές,

-κράκερς,

-κρουασάν,

-χτένες,

-μωρομάντιλα και ταλκ για μικρά παιδιά,

- πάνες για μωρά,

-σερβιέτες για γυναίκες,

-κουβέρτες φλις και

-υπνόσακους.

Η υλική βοήθεια που θα συγκεντρώνεται στα σχολεία να έρχεται άμεσα στην ΕΛΜΕ, ώστε να προωθείται στους πρόσφυγες μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Γεωργόπουλος Διονύσης

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250