«Εμείς οι κάτοικοι της Ερίσου, σεισμοπαθείς και μη από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, σας θέτουμε τους προβληματισμούς μας…»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015 11:54

«Εμείς οι κάτοικοι της Ερίσου, σεισμοπαθείς και μη από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, σας θέτουμε τους προβληματισμούς μας…»

Οι κάτοικοι της Ερίσου, μετά απο δύο λαϊκές συνελεύσεις, συνέταξαν και απέστειλαν προς τους αρμοδίους ένα υπόμνημα... Παρακάτω τα αιτήματά τους... Εμείς , οι κάτοικοι της Ερίσου , σεισμοπαθείς και μη από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 που κτύπησε ιδιαίτερα την Κεφαλονιά ( το βόρειο τμήμα της ) την Ιθάκη και την Λευκάδα και έπειτα από δύο λαϊκές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την 25η και 28η Νοεμβρίου στα Αντυπάτα Ερίσου, σας γνωρίζουμε, θέτουμε τους προβληματισμούς μας και αιτούμεθα τα ακόλουθα:

Η Έρισος είναι χαρακτηρισμένη σαν περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία αρχαία και νεώτερα, παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια.
Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, ειδικά δε για την Κεφαλονιά είναι η ιστορική μας μνήμη.

Η Πολιτεία οφείλει να την προστατεύει και ειδικότερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως ο πρόσφατος σεισμός της 17/11/2015, επιβάλλεται να προνοεί, να προγραμματίζει και να ενεργεί άμεσα.

Ζητούμε την ενεργοποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης από φυσικές καταστροφές και κυρίως καταστροφές από σεισμό αφού η περιοχή είναι η πλέον σεισμογενής της Ευρωπης.

Να γίνονται τακτικές ενημερώσεις των κατοίκων και να υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης είτε κατά την χειμερινή περίοδο, είτε κατά την θερινή περίοδο όπου ο πληθυσμός της περιοχής είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Ζητούμε την ενεργοποίηση του αυτεπάγγελτου ελέγχου των κτιρίων και των υποδομών, ιδίως όσων γειτνιάζουν με κοινόχρηστους χώρους. Να γίνει γεωλογικός έλεγχος από πιθανές κατολισθήσεις βράχων και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Ζητούμε άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης των σεισμοπαθών κατοίκων της περιοχής.

Είτε με λυόμενους οικίσκους (τουλάχιστον 6), είτε με άμεση διάθεση της επιδότησης ενοικίου/φιλοξενίας.

Ζητούμε άμεσα να ληφθούν μέτρα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής.
Η περιοχή στερείται δικτύου ύδρευσης.

Το νερό συλλέγεται από τους κατοίκους είτε σε υπέργειες δεξαμενές είτε σε υπόγειες ( στέρνες ). Με τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν ρωγμές σε πολλές από αυτές. Η καταγραφή τους είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ο νομοθέτης δεν έχει μεριμνήσει την κάλυψη εξόδων επισκευής των δεξαμενών αυτών.
Ζητούμε λοιπόν:

Να καλυφθεί το νομικό αυτό κενό, να τοποθετηθούν άμεσα στους αιτούντες πληγέντες υπέργειες κινητές δεξαμενές και η συνεχής δωρεάν πλήρωση τους με νερό.

Να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα παροχής νερού της ΔΕΥΑΚ για όλο το έτος που πραγματοποιείται μόνο κατα την θερινή περίοδο σε συνεργασία με ιδιώτες.

Ζητούμε την χορήγηση τουλάχιστον δύο προκάτ αιθουσών για να καλύψουν τις πολιτιστικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή μας, όπου μέχρι στιγμής καλύπτονταν αποκλειστικά στο παλιό σχολείο των Αντυπάτων.

Πάγιο αίτημα μας είναι η στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Φισκάρδου που υπολειτουργεί και του Ιατρείου Βασιλικάδων που είναι ανενεργό από πέρισυ. Αίτημα κατ' επείγον μετά τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου.

Είναι αυτονόητο την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε και τα πρόσθετα έξοδα που καλούμεθα να καλύψουμε, πέραν των όσων παραπάνω αναφέραμε, ζητούμε πρόσθετα μέτρα ανακούφισης από την πολιτεία.


Παρακαλούμε λοιπόν, όπως μεριμνήσετε και ζητήσετε την απαλλαγή μας για την επόμενη τριετία από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αντυπάτα Ερίσου 30-11-2015


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250