Συνέντευξη τύπου Επιτροπής Αγώνα Φορέων για τις πλημμύρες

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 16:44

Συνέντευξη τύπου Επιτροπής Αγώνα Φορέων για τις πλημμύρες

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιώργος Γαβρίλης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ Διονύσης Γεωργόπουλος από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων, με σκοπό την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, σε υποδομές και οδικό δίκτυο.

 

Από κοινού και οι δύο φορείς επισήμαναν τα πολλά προβλήματα που «βγήκαν» στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα τόνισαν την ανάγκη ώστε :

- Να κηρυχθεί άμεσα ο Νομός συνολικά πλημμυρόπληκτος.

-Να πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα για όλα τα σχολεία με προτεραιότητα σε εκείνα που.

-Να γίνει έλεγχος και τροποποίηση της μελέτης για το νέο συγκρότημα στο Φαραώ. Να διασφαλιστεί η αντισεισμικότητα της κατασκευής και αφετέρου να μην πλημυρίζουν τα υπόγεια που προορίζονται για γκαράζ, όπως έγινε τώρα.

- Ολοκληρωτική αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση.

- Βραχοπτώσεις - καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ειδικότερα στο κεντρικό και όπου υπάρχει διέλευση σχολικών λεωφορείων. Επισημαίνοντας την κατάσταση στον Μπροστά Αετό της Ιθάκης, στη Σάμη, στην Παλική, στην Έρισσο, στον Πόρο, στην Κάτω Λειβαθώ κοκ.

-Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν.

-Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές, οδικό δίκτυο, πολιτιστικά μνημεία κ.ά.

-Καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης και πλήρης στελέχωση στα Νοσοκομεία του Νομού, στα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία .

-Να διασφαλιστεί η αυτόνομη έκτακτης κάλυψη του νομού σε ρεύμα

-Και τέλος να μην ξαναβρεθούν οι εργαζόμενοι αλλά και κάποιοι τουρίστες, όπως συνέβη στη Λάσση, σε κατάσταση να κινδυνέψει η ζωή τους.

«Η κινητοποίηση του Δήμου και της Περιφέρειας μετά από ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο όπως είπαν, ήταν ανεπαρκής και φάνηκε η αδυναμία συντονισμού μεταξύ τους  για την άμεση αντιμετώπιση.»

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν επίσης σοβαρά προβλήματα στο σχέδιο πολιτικής προστασίας Ξενοκράτη : π.χ. το γεγονός ότι ακόμη και σε έκτακτη ανάγκη το Νοσοκομείο Αργοστολίου δεν επικοινωνεί με το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, αφού αυτά υπάγονται στην Πάτρα, η απουσία ακόμη και ασυρμάτων από τους διοικητές Νοσοκομείου, αστυνομικές δυνάμεις – πυροσβεστική σε συνθήκες που δεν υπήρχε ρεύμα ούτε για να φορτίσουν τα κινητά, η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στον υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται δίπλα στο μπαζωμένο ρέμα του Δράπανου (λαγκάδα) μπορούσε να δημιουργήσει μπλακ – άουτ, η απουσία σχεδίου για συνθήκες πλήρους αποκλεισμού όλων των εισόδων – εξόδων της πρωτεύουσας, απουσία κατάλληλων αντλιών γα άντληση νερού κάτω των 10 εκατοστών και λάσπης, γεννητριών κοκ.

"Ο ηρωισμός των ανδρών των υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας αποσόβησε τα χειρότερα." Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Για όλους αυτούς του λόγους λοιπόν, καλούν όλο τον κόσμο να στηρίξουν τα συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 22 Οκτώβρη και την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Μαρία Κουρκουμέλη

kNU2NPag8ZT2TNbCA6uysEJSV9ofuGvColgyPpTMNlskwKs9lWcryNUxlS1ZKTu0v7AFLtSeAKMzraL2s6tMOYLViCFYGandENvJXicw5JQDc7lD6iix-fajc ene7KEs




00 inkefalonia general ad 300X250