Ν. Ζαφειράτος: «Με την κατάργηση του ΟΕΚ θα αυξηθούν οι δόσεις των δανείων»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 13:33

Ν. Ζαφειράτος: «Με την κατάργηση του ΟΕΚ θα αυξηθούν οι δόσεις των δανείων»

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Φτάνοντας στα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στο Αργοστόλι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε  πριν ακουμπήσουμε το πόμολο που θα μας βάλει στα ενδότερα είναι μια χειρόγραφη ανακοίνωση κολλημένη στο τζάμι.


«ΟΕΚ ΤΕΛΟΣ. ΤΟΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ» .


 2154751
Προχωρώντας προς τα μέσα ο υπεύθυνος του Οργανισμού για την Κεφαλονιά, Νίκος Ζαφειράτος καθησμένος στο γραφείο του έχει έκδηλη την απογοήτευση με τα όσα έχουν λάβει χώρα σχετικά με το μέλλον του ΟΕΚ τα τελευταία 24ωρα: «Μπήκα στον ΟΕΚ το 1991, με γραπτό διαγωνισμό. Υποτίθεται ήμουν μόνιμος. Κανόνισα τη ζωή μου πιστεύοντας ότι είμαι μόνιμος και ότι το σύνταγμα με καλύπτει. Και τώρα έρχονται μέσα σε μία νύχτα με απόφαση της Τρόικας και καταργούν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος είναι ο μοναδικός που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και εμάς μας απολύουν» μας δηλώνει χαρακτηριστικά.


Ο κ. Ζαφειράτος αναφερόμενος στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση του ΟΕΚ δηλώνει: «Ο Οργανισμός έχει τεράστια περιουσία και έχει δώσει χιλιάδες δάνεια και πλέον όλα αυτά είναι στον «αέρα». Αν καταργηθεί ο ΟΕΚ πιστεύω ότι θα εκχωρηθούν τα δάνεια στις τράπεζες, θα σταματήσει η επιδότηση από τον ΟΕΚ και αυτόματα σε αυτά τα δάνεια οι δόσεις θα αυξηθούν κατά 300 με 400 ευρώ».


«Θα υπάρξει πρόβλημα και στον τουρισμό»


Σοβαρό πρόβλημα όπως τονίζει θα υπάρξει και όσον αφορά τον τουρισμό: «Η Εργατική Εστία συνεργάζεται με καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ζούνε από την επιδότησή της. Πλέον θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Θα υπάρξει πρόβλημα και στον τουρισμό».


Ένας ακόμα λόγος της «στοχοποίησης» του ΟΕΚ σύμφωνα με τον κ. Ζαφειράτο είναι και τα Εργατικά Κέντρα: «Από τις εισφορές λειτουργούν και τα Εργατικά Κέντρα. Θέλουν λοιπόν να κλείσουν τα Εργατικά Κέντρα. Γίνεται μία προσπάθεια δηλαδή να φιμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα».


Εν κατακλείδι και καταλήγοντας ο Νίκος Ζαφειράτος τονίζει: «Είναι μεγάλο πλήγμα για τον κόσμο τη στιγμή που έχει τόσα βάρη στις πλάτες του, του κόβουν και τις κοινωνικές παροχές. Ποιος νέος θα μπορέσει να χτίσει το σπίτι του χωρίς το δάνειο του ΟΕΚ; Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι το 80% της πρώτης κατοικίας στην Κεφαλονιά ήταν με δάνειο του ΟΕΚ».


Σε ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΕΚ τονίζεται ότι:

«Με την κατάργηση του ΟΕΚ, μένουν «στον αέρα» τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες. Εξ αυτών πέντε οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι τρεις οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση τέσσερις οικισμοί, 80 κατοικιών. Επίσης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΟΕΚ, θα παραμείνουν κενοί ολοκληρωμένοι οικισμοί για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους να στεγαστούν ενώ ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κλπ.

Χάνεται δια παντός κάθε δυνατότητα ανθρώπων του μόχθου, που επιπλέον βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά, να στεγασθούν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που να καλύπτουν, έστω και στοιχειωδώς , τις ανάγκες της οικογένειάς τους.