ΕΛΜΕ-ΚΙ : "Η πλημμυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Κεφαλονιά να μην σκύψει το κεφάλι"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 16:06

ΕΛΜΕ-ΚΙ : "Η πλημμυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Κεφαλονιά  να μην σκύψει το κεφάλι"

Η πλημμυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Κεφαλονιά να μην σκύψει το κεφάλι στον εγκληματικό «ρεαλισμό» της κυβέρνησης.

 

Να απαιτήσει ΤΩΡΑ μέτρα θωράκισης και προστασίας για το λαό και τα παιδιά του

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές σε εγρήγορση κι αγώνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα από τις πλημύρες και τους σεισμούς αλλά οι αιτίες που τα δημιουργούν. Σχολεία γέμισαν νερά, προαύλια στα οποία στεγάζονται κοντέινερς διαλύθηκαν, το οδικό δίκτυο από το οποίο διέρχονται τα σχολικά δρομολόγια υπέστη νέα επιβάρυνση δίπλα σε εκείνη που είχε από τους σεισμούς, οι βραχοπτώσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή στο νέο συγκρότημα στο Φαραώ, όπου τα υπόγεια πλημύρισαν και έβγαζαν το νερό με αντλίες. Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση και τα έργα υποδομής δεν έχουν καμία σχέση με τις φθηνές «σημειακές παρεμβάσεις» στο οδικό δίκτυο, τα ανεπίκαιρα σχέδια πολιτικής προστασίας που καταρρέουν την ώρα της κρίσης, την ασύδοτη δημιουργία ιδιωτικών αιολικών πάρκων, τα μπαζωμένα ρέματα και γενικά με την υποταγή των χρήσεων γης στο κέρδος. Τα αναγκαία έργα για το λαό βρίσκονται στον αντίποδα των έργων που απαιτεί το κεφάλαιο και τα οποία υλοποιούνται από κυβερνήσεις και τοπικές αρχές.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των μαθητών μας, η οποία δεν διασφαλίζεται απλά με τη διάνοιξη του οδικού δικτύου. Το απαράδεκτο αίτημα της βουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) προς την κυβέρνηση, για περιορισμό του χαρακτηρισμού «πλημμυρόπληκτου» σε λίγα μόνο μέρη του Νομού, στρέφεται κυρίως εναντίον της ασφάλειας του λαού και της νεολαίας (από βραχοπτώσεις – καθιζήσεις κλπ). Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Οφείλουν να απαντήσουν αν τα λεφτά των κωδικών για τα αντισεισμικά έργα (οδικό δίκτυο, σχολεία κοκ), που δένονται αδιάρρηκτα με τα αντιπλημμυρικά, «πέταξαν» μαζί με τα αποθεματικά με κυβερνητική παρέμβαση. Είναι αισχρό ακόμη να παραμένουν ανολοκλήρωτες οι μελέτες για τα σχολεία και ακόμη μεγαλύτερο αίσχος είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί η τήρηση του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού σε αυτές. Η λογική της εικόνας μιας επίπλαστης κανονικότητας για να χρησιμοποιηθεί από το τουριστικό μάνατζμεντ είναι επικίνδυνη και έχει ξαναπαιχτεί με άλλους πρωταγωνιστές. Οι μαθητές των φτωχών λαϊκών οικογενειών επιβαρύνονται και από το σεισμό και από την πλημύρα. Κι αυτά δίπλα στη λαίλαπα των προαπαιτούμενων που εφαρμόζει και όσων ετοιμάζεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (φοροκαταιγίδα, ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο κλπ), σε «ομοψυχία» με τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου και από κοινού με ΕΕ – ΔΝΤ. Η εκπαιδευτική κοινότητα με το πρόσφατο μεγαλειώδες συλλαλητήριο έδειξε ότι μπορεί να κοντραριστεί η συναίνεση στο ρεαλισμό της υποταγής. Δε νοείται στο Νομό που έχει υποστεί τόσα χτυπήματα να υπάρχουν κενά στα σχολεία – δομές ειδικής αγωγής και να μη λειτουργήσει πρόσθετη και ενισχυτική διδασκαλία παντού.

Ακόμη πιο δυνατά να απαιτήσουμε:

1.Άμεσα να κηρυχθεί ο Νομός συνολικά πλημμυρόπληκτος.

2.Αντιπλημμυρικά έργα για όλα τα σχολεία με προτεραιότητα σε εκείνα που πλημύρισαν (πχ ΓΕΛ Ληξουρίου), επισκευές αιθουσών (πχ Σάμη), προαυλίων (πχ 2ο Γυμνάσιο). Να γίνει έλεγχος και τροποποίηση της μελέτης για το νέο συγκρότημα στο Φαραώ. Αφενός να διασφαλιστεί η αντισεισμικότητα της κατασκευής και αφετέρου να μην πλημυρίζουν τα υπόγεια που προορίζονται για γκαράζ.

3.Ολοκλήρωση και υλοποίηση των μελετών που έχει αναλάβει ο ΟΣΚ και διασφάλιση τόσο της αντισεισμικής όσο και της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

4.Ασφάλεια από βραχοπτώσεις - καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο, ειδικά στο κεντρικό και όπου υπάρχει διέλευση σχολικών λεωφορείων. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την κατάσταση στον Μπροστά Αετό της Ιθάκης, στη Σάμη, στην Παλική, στην Έρισσο, στον Πόρο, στην Κάτω Λειβαθώ κοκ.

5.Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν.

6.Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές, οδικό δίκτυο, πολιτιστικά μνημεία κ.ά.

7.Καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης. Να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να παρασχεθούν τα πιστοποιητικά υγείας για όλους τους μαθητές, με ευθύνη της 6ης υγειονομικής περιφέρειας. Πλήρης στελέχωση στα Νοσοκομεία του Νομού, στα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία (με προτεραιότητα σε όσα καλύπτουν σχολικά συγκροτήματα).

8.Διασφάλιση διαχρονικά της αυτόνομης έκτακτης κάλυψης του νομού σε ρεύμα.

9.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο και πλημμυρόπληκτο Νομό για το 2014, 2015 και 2016. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών.

Η πλημμυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Κεφαλονιά να προχωρήσει μπροστά, βάζοντας το θέμα της παιδείας στο επίκεντρο, συμμετέχοντας στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Αγώνα Φορέων:

- την Τρίτη 6 Οκτώβρη, 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο στο Αργοστόλι.

- την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, 7.30 μμ στον Καραβόμυλο (στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας), από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Σάμης.

Να οργανώσουμε συσκέψεις με γονείς – μαθητές στα σχολεία. Να συντονιστούμε και να μην αφήσουμε λεπτό χαμένο.

Να συμμετάσχουμε στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνεται από το ταξικό κίνημα στις 22 Οκτώβρη.

Να κορυφώσουμε με παγκεφαλληνιακή κάθοδο των σχολείων στο Αργοστόλι την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

   Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης    Φαρακλός Βαγγέλης

 




00 inkefalonia general ad 300X250