Θεόφιλος Μιχαλάτος: “Πετύχαμε να μην πληγεί ο τουρίστας, τις «πληγές» όμως θα τις δούμε το επόμενο διάστημα”

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 00:24

Θεόφιλος Μιχαλάτος: “Πετύχαμε να μην πληγεί ο τουρίστας, τις «πληγές» όμως θα τις δούμε το επόμενο διάστημα”

Άμεση επιστροφή στην ομαλότητα, ώστε να λειτουργήσει λυτρωτικά στον καθημαγμένο επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, ζητά με συνέντευξή του στο Inkefalonia.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλάβαζή

Η πιστωτική ασφυξία σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις συναλλαγές, έχει δημιουργήσει μαρασμό και στις επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και είναι πασιφανές πως η αγορά εκπέμπει SOS, από την στιγμή που εφαρμόστηκαν τα Capital Controls.

Πολλοί επιχειρηματίες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο με τα Capital Controls.Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο «στραγγαλισμός» της αγοράς η οποίος έχει επέλθει με το κλείσιμο των τραπεζών;

«Τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμο των τραπεζών ήταν πρωτόγνωρα και δεν τα είχαμε ξαναζήσει στο παρελθόν και μάλιστα όλα έγιναν με αιφνιδιασμό, χωρίς να έχει προετοιμαστεί η αγορά. Για μας στο Επιμελητήριο, σε συνεργασία με όλους του θεσμικούς φορείς, τον Δήμο και τους Εμπορικούς Συλλόγους, το κυρίαρχο ήταν να μην νιώσουν πρόβλημα οι τουρίστες. Οι τουρίστες αποτελούν το εισόδημά μας και αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην έχουμε ελλείψεις, είτε από καύσιμα, είτε από κάποια άλλη παροχή, να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου στην Καθαριότητα, για να μην έχουμε προβλήματα. Θεωρώ ότι τις τρεις εβδομάδες τα καταφέραμε και η αγορά δεν ένιωσε ελλείψεις αγαθών ή λιγότερες υπηρεσίες για τους τουρίστες. Πετύχαμε τον στόχο μας για να μην πληγεί και να μην νιώσει άσχημα ο τουρίστας.

- Πόσο επλήγη η τοπική αγορά από τα Capital Contols;

Όλο αυτό με τα Capital Control,έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά. Είχαν αρχίσει να εμφανίζονται μεγάλα προβλήματα στην αγορά, γιατί τα περισσότερα αγαθά προέρχονται από εισαγωγές με αποτέλεσμα να μην έχουν οι προμηθευτές τα αγαθά για να προμηθεύουν τις επιχειρήσεις.
Και είναι αλήθεια πως έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα τζίρου στις επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι καλύπτουν μόνο τις απαραίτητες ανάγκες τους, λόγω της δυσκολίας να πάρουν τα απαραίτητα χρήματα από την τράπεζα και έχουν ουσιαστικά σταματήσει να αγοράζουν. Αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα στα τρόφιμα και να έχουν σταματήσει οι αγορές στα ήδη ένδυσης και υπόδησης. Επίσης θα έχετε παρακολουθήσει και δει το αίτημα που έχουν κάνει όλα τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι για να γίνει παράταση στις επιταγές. Πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι τέλη Σεπτέμβρη για να καλυφθούν αυτές οι επιταγές που έχουν εκδοθεί.


Βγαίνει τραυματισμένη η οικονομία με τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων;

Βέβαια. Θα έχουμε επιπτώσεις και θα κλείσουμε τη χρονιά αυτή με μείωση του ΑΕΠ και στην Κεφαλονιά. Έχουμε ακυρώσεις στις κρατήσεις για τον Σεπτέμβρη και για τον Οκτώβρη και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να επανέλθουν με νέες κρατήσεις. Θα ήταν μία πολύ καλή χρονιά στον τουρισμό της Κεφαλονιάς, αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα.

Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης τι έχετε να συμβουλεύετε τους επαγγελματίες του νησιού;

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται τα μέλη μας συμβουλές. Άλλωστε δεν είναι κάτι που μπορούμε να το χειριστούμε εμείς. Πρέπει ωστόσο άμεσα και γρήγορα να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά. Να αρθούν οι περιορισμοί. Οι επιχειρήσεις να μπορούν να καταθέσουν και να πάρουν χρήματα. Πρέπει να επανέλθει η ομαλότητα.

H μικρή χαλάρωση των μέτρων που επήλθε το βράδυ της Παρασκευής θα βοηθήσει ή θα πρέπει να γίνει ένας γενικότερος επαναπροσδιορισμός των capital controls;

Κάθε κίνηση η οποία τείνει να αποκλιμακώσει το πρόβλημα βοηθάει. Όμως δεν είναι όπως θα θέλαμε. Και τελείως να σταματήσει ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων, θα έχει δημιουργήσει «πληγές» που θα τις δούμε το επόμενο διάστημα.

Θεωρώ ότι για τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί, θα πρέπει να αναλάβουν μία πρωτοβουλία οι φορείς όπως η Ένωση Ξενοδόχων, ο Δήμος, το Επιμελητήριο και να κάνουμε μία επιπλέον διαφήμιση και προβολή της Κεφαλονιάς για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερο κόσμο τους επόμενους μήνες. Με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζημιά που έγινε αυτή την περίοδο και να κλείσουμε τουλάχιστον θετικά την τουριστική χρονιά.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250