ΕΛΜΕΚΙ: Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για απόδοση τιμής σε εκτελεσμένο νεολαίο αγωνιστή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 06:15

ΕΛΜΕΚΙ: Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για απόδοση τιμής σε εκτελεσμένο νεολαίο αγωνιστή

Την 21 Μάη του 2015, μέρα μνήμης για το ριζοσπαστικό κίνημα των νησιών μας, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταθέτει επίσημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς πρόταση για απόδοση τιμής στον εκτελεσμένο από το φασιστικό – ναζιστικό τέρας αγωνιστή και νεολαίο Πέτρο Μιχαλάτο από τα Μουζακάτα της Σάμης.


Ο δεκαοκτάχρονος αντιστασιακός Πέτρος Μιχαλάτος είναι ο μικρότερος από τους 4 εκτελεσμένους των Μουζακάτων, ενός από τα χωριά που έκαψαν στο Νομό μας οι Γερμανοί – ναζί καταχτητές στις 23 Απριλίου 1944. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να αποφασίσει θετικά, ώστε να μπει αναμνηστική πλάκα για τον Πέτρο Μιχαλάτο στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Σάμης. Η απόφαση αυτή είναι μία ακόμα ενέργεια προκειμένου να καταγραφούν και επίσημα τα Μουζακάτα ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας την περίοδο 1941 - 1944 και να γίνει γνωστή σε κάθε γενιά και σε καθε γωνιά της Ελλάδας η θυσία των Μουζακάτων.


Ειδικότερα, η αναγνώριση του Πέτρου Μιχαλάτου είναι και μία αναγνώριση για όσους νέους, πολλοί από τους οποίους μαθητές, αγωνίστηκαν στη διάρκεια της κατοχής. Ο Πέτρος Μιχαλάτος μπορεί και στις μέρες μας να είναι παράδειγμα αγωνιστικότητας, αυτοθυσίας, συλλογικότητας, θάρρους, προσφοράς απέναντι σε κάθε ανισότητα και σε κάθε αντιεκπαιδευτική ή αντιλαϊκή ενέργεια. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και αφορμή προβληματισμού και φρονηματισμού για τη νέα γενιά. Άλλωστε, σύμφωνα με μαρτυρία του ιστορικού Σπύρου Λουκάτου, πριν εκτελεστεί ο Πέτρος Μιχαλάτος από τους ναζί εγκληματίες την 1 Μάη 1944 του είπε από το κελί των φυλακών Αργοστολίου:

«Πεθαίνω περήφανος γιατί γεννήθηκα Έλληνας και γιατί πεθαίνω Επονίτης».

Η φράση αυτή χρειάζεται να αναγραφεί και στην αναμνηστική πλάκα.

Σημειώνουμε ότι την πρωτοβουλία αυτή της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στηρίζουν ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου Σάμης και το 15μελές μαθητικό Συμβούλιο, καθώς και μια σειρά άλλοι τοπικοί φορείς.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                    Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης                       Φαρακλός Βαγγέλης




00 inkefalonia general ad 300X250