Τι σχεδιάζεται για τη ρύθμιση οφειλών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 18:09

Τι σχεδιάζεται για τη ρύθμιση οφειλών

 Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό τη διαδικασία επεξεργασίας και τα βασικά του σημεία παρουσιάζει η «Καθημερινή», στη ρύθμιση  οφειλών υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο που έληξαν στις 31-12-2014. Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- Η ρύθμιση γίνεται μέχρι και σε 100 δόσεις.

- Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά, μέχρι την πληρωμή του συνόλου της οφειλής.

- Οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και το ετήσιο σύνολο των καταβολών τους υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

- Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.

- Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε αίτηση ρύθμισης της φορολογικής οφειλής, να εκδοθεί απόφαση και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση της ασφαλιστικής οφειλής.

- Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Μάλιστα, για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις προβλέπεται ότι αυτά δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% (ενδεχομένως και 50%) του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου. Προσοχή, όμως. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επανέρχονται σε περίπτωση έκπτωσης από τη ρύθμιση.

- Από τη στιγμή της υποβολής αίτησης ρύθμισης της οφειλής αναστέλλονται και δεν εκτελούνται τυχόν επιβληθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή ποινικής δίωξης.

- Εφόσον πληρώνονται οι δόσεις εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, χορηγείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, τρίμηνης διάρκειας, η οποία ανανεώνεται στη λήξη της, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

- Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διατάξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

- Κάθε οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση άπαξ.

- Θεωρείται δε, εκτός ρύθμισης σε περίπτωση καθυστέρησης –πέραν του ενός μηνός– δύο συνεχών δόσεων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τη δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.




00 inkefalonia general ad 300X250