ΕΛΜΕΚΙ: Καταγγελία για αγνόηση της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη Δημοτική Αρχή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 11:20

ΕΛΜΕΚΙ: Καταγγελία για αγνόηση της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη Δημοτική Αρχή

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεφαλονιάς (ΝΔ) είναι γελασμένη αν πιστεύει ότι θα «παρακάμψει» τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα των ιδρύσεων – καταργήσεων σχολείων!!! Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς (ΝΔ) να θέσει ως πρώτο θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Δευτέρας 16/02/2015την «υποβολή Πρότασης προς το Υπ. Παιδείας για μεταβολές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016», παρακάμπτοντας τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) και τις θέσεις των μαζικών φορέων. Είναι σκανδαλώδες ακόμη ότι στην ίδια συνεδρίαση μπαίνει ως 14ο θέμα ο «ορισμός εκπροσώπου του Δήμου και των Παραγωγικών τάξεων για την συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Κεφ/νιάς για τη διετία 2015-2016».

Δηλαδή, δεν έχει καν συγκροτηθεί η ΔΕΠ αλλά και στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΣ δεν έχει κληθεί η ΕΛΜΕ-ΚΙ να τοποθετηθεί. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε ξαναμπεί και αποσυρθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Με καμία άλλη επιτροπή δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο. Το σωματείο μας έχει δημοσιοποιήσει το ποιος θα το εκπροσωπήσει στην ΔΕΠ (Μαντζουράτος), το έχει πρωτοκολλήσει στο Δήμο, έχει εδώ κι ένα μήνα καλέσει για συγκρότηση και λειτουργία τη ΔΕΠ με συγκεκριμένη θεματολογία για την ίδρυση σχολείων και φτάνουμε στο παρά πέντε να ενημερώνεται ότι «έχουν χάσει το όνομα του εκπροσώπου»!!! Τέτοιος εμπαιγμός.

Επί της ουσίας, το μείζον θέμα της ίδρυσης / κατάργησης σχολείων τίθεται μόνο βάσει των εισηγήσεων των Διευθυντών Εκπαίδευσης και χωρίς καν να έχουν γνωστοποιηθεί στους φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων ούτε η πρόταση που καταθέτει η Δημοτική Αρχή (ΕΙΣ: ΔΣ κ. Γ. Κατσιβέλης), ούτε οι εισηγήσεις των Διευθυντών!!! Δεν αναμένουν καν ενδεχόμενη τροποποίηση της εγκυκλίου του Υπουργείου, βάσει της οποίας τοποθετούνται τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης. Πάνε (ας μας διαψεύσουν αν δεν είναι έτσι) με εισήγηση της πρωτοβάθμιας για 26 καταργήσεις οργανικών, ενώ από καμία Διεύθυνση (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) δεν τίθενται τα σχολεία που πρέπει να ιδρυθούν (πχ ειδικό γυμνάσιο, μετατροπή λυκειακών τάξεων σε λύκεια για Εσπερινό - Μεσοβούνεια, ίδρυση 6θέσιου δημοτικού στη Λακήθρα, επαναλειτουργία καταργημένων τομέων ΕΠΑΛ κλπ).

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ τις θέσεις που έχει για το θέμα τις δημοσιοποίησε ήδη. Είναι θέσεις που έχουν στηρίξει σταθερά στη ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποι των δασκάλων, της Ένωσης Γονέων, του Εργατικού Κέντρου. Αν θέλουν να πνίξουν τη φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι γελασμένοι. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ σταθερά πρόβαλλε και θα προβάλλει την απαίτηση για κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών χωρίς εκπτώσεις. Κόντρα στις αναδιαρθρώσεις της ΕΕ που ανοιγοκλείνουν δομές εκπαίδευσης και διαμορφώνουν τους όρους λειτουργίας τους με βάση τη συνεισφορά τους στην καπιταλιστική κερδοφορία. Καταδικάζουμε τον όρο της εγκυκλίου της προηγούμενης κυβέρνησης να ιδρύονται σχολεία εφόσον οι δήμοι βρουν πόρους για λειτουργικά έξοδα και μεταφορά μαθητών. Καταδικάζουμε τα κριτήρια για τη μετακίνηση των μαθητών που κάνουν τα μαθητικά δρομολόγια ακριβοπληρωμένο καθήκον των γονιών. Αυτά θέλει δεν θέλει η Δημοτική Αρχή θα ακουστούν, όπως θα ακουστούν και από τη νέα κυβέρνηση η οποία «πίνει νερό» στο όνομα της ΕΕ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί την άμεση συγκρότηση της ΔΕΠ με τους φορείς που επιβάλλεται να συμμετάσχουν (ΕΛΜΕ-ΚΙ, Σύλλογος Δασκάλων, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Εργατικό Κέντρο, Ένωση Γονέων κλπ). Επαγρυπνούμε γιατί η πρακτική της Δημοτικής Αρχής προοιωνίζει αποκλεισμούς. Άμεσα να συνεδριάσει η ΔΕΠ και να εισηγηθεί στο ΔΣ τις ιδρύσεις / αναβαθμίσεις σχολείων που χρειάζονται οι μαθητές και όχι τα μέτρα που επιβάλλουν οι ανάγκες των αναδιαρθρώσεων και οι όροι των παλιών και νέων μνημονίων. Άμεσα να απορριφτούν οι προτάσεις για καταργήσεις οργανικών και γίνει δεκτό το πλαίσιο που δημοσιοποίησε η ΕΛΜΕ σαν πρόταση του Δήμου Κεφαλονιάς προς το υπουργείο Παιδείας.

Αργοστόλι 14 Φλεβάρη 2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης




00 inkefalonia general ad 300X250