Σε «ελεύθερη πτώση» οι βάσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 09:27

Σε «ελεύθερη πτώση» οι βάσεις

Σημαντική πτώση από 100 έως και κατά περίπτωση 3.000 - 3.500 μόρια για τα πανεπιστημιακά τμήματα, με την πτώση σε τμήματα ΤΕΙ, κυρίως της επαρχίας, να αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ ψηλότερα επίπεδα.

 

Αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με την "Καθημερινή", από τα "exit polls" των βαθμολογιών στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή για τους 87.500 υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (της Ομάδας Β΄) οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σειρά έχουν από την Τρίτη οι εξετάσεις στα μαθήματα επιλογής.

Βεβαίως, η πορεία των βάσεων θα κινηθεί με διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα και με τη ζήτηση κάθε σχολής από τους υποψηφίους.

Ενδεικτικά, πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους, έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή "εκτός έδρας", η οποία έχει αντικείμενο σπουδών πρώτης τους επιλογής.

Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει και άνοδος της βάσης σε ορισμένες, έστω και λίγες, σχολές.

Με βάση πληροφορίες από τη βαθμολόγηση και τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF, Μ. Αμαργιανάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο (νομικές, παιδαγωγικά, φιλολογίες κ.ά.): Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν στη Βιολογία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (αναλόγως ποιο επέλεξαν). Στα μαθήματα κατεύθυνσης η εικόνα είναι διττή (οι επιδόσεις στα Αρχαία είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, το αντίθετο συμβαίνει σε Ιστορία, Λογοτεχνία και Λατινικά). Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται σταθεροποιητική τάση των βάσεων.

2ο (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ.ά.): Τις θέσεις διεκδικούν συνήθως υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης, που φέτος αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολα θέματα στη Φυσική αλλά και τα Μαθηματικά, δηλαδή τα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές του πεδίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Φυσική το 80% των υποψήφιων της τεχνολογικής έχει βαθμολογηθεί κάτω από 10. Έτσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα πέσουν, με την πτώση να ξεκινά από 500 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές της Αθήνας.

3ο (σχολές επιστημών υγείας): Τις θέσεις διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. "Η καλύτερη απόδοση, σε σχέση με πέρυσι, των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης στη Βιολογία δεν μπορεί από μόνη της να συγκρατήσει την πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων ιατρικών σχολών λόγω της σημαντικής πτώσης των βαθμολογιών σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης", σημείωσε στην "Καθημερινή" ο κ. Αμαργιανάκης.

4ο (πολυτεχνικές σχολές και ΑΕΙ τεχνολογικού χαρακτήρα): Με βάση τις επιδόσεις σε Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία, η πορεία των βάσεων θα είναι ανάλογη του 2ου και 3ου πεδίου: πτωτική, με το μέγεθος τις πτώσης να διευρύνεται όσο προχωρούμε προς τις χαμηλότερες βάσεις.

5ο (οικονομικές σχολές): Οι υποψήφιοι εξετάζονται την Τρίτη στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι το μάθημα υψηλής βαρύτητας για τη διεκδίκηση μιας θέσης στις σχολές του πεδίου. Πάντως, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, δεύτερο μάθημα βαρύτητας, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους δημιουργώντας προϋποθέσεις για πτώση των βάσεων εισαγωγής.

Πηγή: news247.gr