Τροποποιείται η Επιμελητηριακή Νομοθεσία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 07:22

Τροποποιείται η Επιμελητηριακή Νομοθεσία

Στο νομοσχέδιο για ΕΣΠΑ που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται μια σειρά από διατάξεις που αφορούν τα Επιμελητήρια. Πιο συγκεκριμένα:   Με τις διατάξεις του Δ Κεφαλαίου γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία οι οποίες αποσκοπούν στον ταχύ και άμεσο εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και την αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων, κατά τρόπο ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα και αμεσότερα στα αυξημένα καθήκοντά τους, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.Με το άρθρο 94 προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθορίζεται αυτοδίκαιη εγγραφή των μελών και προβλέπεται προαιρετική συνδρομή, προκειμένου τα μέλη των επιμελητηρίων να απολαμβάνουν των ανταποδοτικών υπηρεσιών που τους προσφέρονται.  

Άρθρο 94


Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του άρθρου 48 του ν. 4111/2013 (Α 18) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, όπως αυτή προβλέπεται στο ν. 2081/1992 (Α' 154), όπως ισχύει.

Τα μητρώα των Επιμελητηρίων ενημερώνονται από το Γ.Ε.ΜΗ. σχετικά με τα μέλη τους αυτόματα για την εγγραφή και για κάθε άλλη οριστική πράξη. Κάθε μέλος μπορεί να καταβάλει ετήσια συνδρομή στο οικείο Επιμελητήριο και να απολαμβάνει των ανταποδοτικών υπηρεσιών που του προσφέρονται, πέραν αυτών που παρέχονται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από πρόταση της Κ.Ε.Ε., ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν στον καθορισμό ενιαίου ποσού, ως προς την συνδρομή, τα κριτήρια ανά κατηγορία υπόχρεων ως προς τον κύκλο εργασιών και τη νομική μορφή αυτών, τον καθορισμό ενιαίου ανταποδοτικού τέλους τις υπηρεσίες που παρέχεται από τα Επιμελητήρια και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»
Με το άρθρο 95 βελτιώνονται η λειτουργία και οι υπηρεσίες των επιμελητηρίων προς τα μέλη τους. Ειδικότερα, ρυθμίζονται θέματα συγχώνευσης επιμελητηρίων, προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων σε περιφερειακές ενότητες, θεσπίζεται η με ηλεκτρονικό τρόπο παροχή των υπηρεσιών των επιμελητηρίων προς τα μέλη τους και παρέχεται η ευχέρεια ίδρυσης σημείων εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.

Άρθρο 95

1.    Η    παράγραφος 5 του άρθρου 1 του ν. 2081/1992 (Α 154) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Τα Επιμελητήρια ιδρύονται και καταργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα.»

2.    Η    παράγραφος 6 του άρθρου 1 του ν. 2081/1992 (Α 154) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό) λειτουργεί ένα Επιμελητήριο. Τα αυτοτελή εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθούν να λειτουργούν νομίμως κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις μεταβατικές διατάξεις. Δύο ή περισσότερα όμορα επιμελητήρια μπορούν να συγχωνεύονται, με χωροταξικά κριτήρια κατά περιφερειακή ενότητα ή εντός της ίδιας περιφέρειας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Επιμελητήριο που τα μέλη του είναι λιγότερα από 5000 και όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, που υποβάλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν είναι βιώσιμο, συγχωνεύεται με ένα ή περισσότερα όμορα Επιμελητήρια με Υπουργική Απόφαση, που εκδίδεται εντός τριμήνου από την υποβολή των απολογιστικών στοιχείων. Στις περιπτώσεις των κατά τα ανωτέρω συγχωνεύσεων με την ίδια για την συγχώνευση απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα και, ιδίως, τα σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συγχωνευομένων Επιμελητηρίων, τα εμπράγματα δικαιώματα αυτών, τις εκκρεμείς δικές, την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού και την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων σε περιφερειακές ενότητες. Τα Επιμελητήρια υποχρεούνται να μεριμνούν έτσι ώστε
έτσι να παρέχουν στα μέλη τους, το σύνολο των υπηρεσιών τους, με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ενδεικτικά, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών και ηλεκτρονική έκδοση και διαβίβαση των εκδιδομένων πιστοποιητικών. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου, μπορεί να ιδρύονται σημεία εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και σε άλλες πόλεις του νομού, να ρυθμίζονται τα θέματα διάρθρωσης και στελέχωσης των γραφείων αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

Με το άρθρο 96 καθορίζονται οι κατηγορίες των μελών των επιμελητηρίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ρυθμίσει όλα τα συναφή θέματα.

Με το άρθρο 97 ενισχύεται η διαφάνεια στα οικονομικά των επιμελητηρίων. Ειδικότερα, θεσπίζεται η υποχρέωση των επιμελητηρίων να υποβάλουν τους ισολογισμούς τους προς έγκριση από ορκωτούς ελεγκτές και να ακολουθούν τις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού. Επίσης προβλέπεται η σύνταξη ενιαίων οικονομικών καταστάσεων και τέλος εφαρμόζονται και στα επιμελητήρια οι κείμενες διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων.


Με το άρθρο 98 αυξάνονται οι αρμοδιότητες και δραστηριότητες των επιμελητηρίων με σκοπό την διατήρηση της βιωσιμότητάς τους, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών τους ή και τρίτων, χορήγησης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων επαγγελματικής κατάρτισης, λήψης πιστοποίησης για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων και προβλέπεται η μέριμνα για την ενίσχυση και την προστασία των μελών τους.

Με το άρθρο 99 επέρχονται εκσυχρονιστικές αλλαγές στις υφιστάμενες διαφορετικές μορφές επιμελητηρίων με στόχο τη διαφάνεια και την καλύτερη λειτουργίας τους.
 



00 inkefalonia general ad 300X250