Τ. Βασιλάτος: «Η ΔΗΜΑΡ πίστευε και πιστεύει ότι το μνημόνιο εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 07:05

Τ. Βασιλάτος: «Η ΔΗΜΑΡ πίστευε και πιστεύει ότι το μνημόνιο εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο»

Στις εκλογές της 6ηςΜαϊου ο λαός αποδοκίμασε εμφατικά όλους αυτούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο-κυρίως, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις- στήριξαν την εφαρμογή του μνημόνιου.Η ΔΗΜ.ΑΡ πίστευε και πιστεύει ότι το μνημόνιο ήταν μια λανθασμένη συνταγή που εφαρμόσθηκε με έναν λανθασμένο τρόπο.


Παρά το ότι ορισμένες θεμελιώδεις απόψεις του κόμματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για μια κυβέρνηση συνεργασίας, εν τούτοις, δεν ήταν δυνατόν να πάμε αντίθετα με την εκφρασμένη επιθυμία του λαού και να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που είχαν (μόλις) αποδοκιμαστεί με τόσο απόλυτο τρόπο!
Εμείς, απόλυτα συνεπείς με τις προεκλογικές μας δηλώσεις δεν γίναμε το «αριστερό τους άλλοθι» και λυπήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «προαποφασισμένα» και«αριστερούς Καρατζαφέρηδες»! (Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ μιλούσε για ενότητα της Αριστεράς σκεπτόταν την διάλυση και την αφομοίωση της ΔΗΜ.ΑΡ! Πρόκειται ,προφανώς, για την «ενότητα του κανίβαλου»!).
Εμείς ,δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση με την Ν.Δ. κα ι το ΠΑΣΟΚ και για έναν επιπλέον λόγο! Η κυβέρνηση αυτή-αν σχηματιζόταν-δεν θα ήταν βιώσιμη, καθώς θα είχε απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε της βήμα!
Έχουμε,λοιπόν, μπροστά μας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου-εκλογές ιδιαίτερα κρίσιμες-και επιτρέψτε μου να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Κατά την άποψή μου τα θέματα άμεσης προτεραιότητας είναι:
• Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών:Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα συνοδευτεί με την παροχή ρευστότητας ενός ορισμένου ύψους και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά
• Η ανακοπή της υφεσιακής πορείας: Η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση και περιορισμός των εισοδημάτων των «γνωστών υποζύγιων»-πέραν του ότι θα εξαθλιώσει περαιτέρω τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα -θα βαθύνει την ύφεση και γι αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί! Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει άμεσα και γρήγορα ν α συγκροτηθεί και να αναλάβει δράση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προκειμένου να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, στη σύλληψη της φοροδιαφυγής! Επειδή το ζήτημα αυτό είναι ύψιστης προτεραιότητας θα πρέπει να γίνει ο,τιδήποτε απαιτείται για να αναλάβει άμεσα δράση ένας τέτοιος μηχανισμός. Εκ παραλλήλου, το ξεπέρασμα της ύφεσης απαιτεί να παράγουμε ανταγωνιστικότερα, προκειμένου να καλύπτουμε ολοένα και περισσότερο αυτό το άνοιγμα των 20 δις. στο εμπορικό μας ισοζύγιο! Με άλλα λόγια, αντί να περιορίζουμε στο διηνεκές το επίπεδο της ζωής μας-πράγμα που είναι απαραίτητο να κάνουμε με την τωρινή οικονομική μας κατάσταση προκειμένου να μην χρειάζεται να δανειζόμαστε για να καταναλώνουμε- μπορούμε να παράγουμε περισσότερο και να πουλάμε περισσότερο! Ο αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ-με βάση ένα εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό- η ΕΤΕΠ, οι Τράπεζες εν γένει μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια «Ανάπτυξη από τα κάτω»( συνέργεια-καινοτομία-ανταγωνιστικότητα) που με τη βοήθεια κρατικών υπηρεσιών και διευκολύνσεων, μπορούν να προκαλέσουν μια θαυμαστή αναδιάρθρωση στον πρωτογενή τομέα, μια αναγέννηση της λεγόμενης «ελαφράς βιομηχανίας-βιοτεχνίας», ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας» και μια αναπτέρωση του τουρισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, εκτιμώ ότι το «αναπτυξιακό κύμα» που θα δημιουργηθεί-σε συνδυασμό και με την απαραίτητη αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών-θα ανοίξει την πόρτα και για την προσέλκυση επιπλέον Κεφαλαίων στη χώρα!

• Η τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις
Εκτιμώ ότι οι δανειστές και Εταίροι δύσκολα θα μπορέσουν να αρνηθούν να συνδράμουν μια καλά τεκμηριωμένη πρόταση, έναν πειστικό Αναπτυξιακό σχεδιασμό, προσφέροντας-τουλάχιστον-μια επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου και μικρότερα επιτόκια ,αλλά κα ι στ ο «αναπτυξιακό κομμάτι». Αν τους πείσουμε( με λόγια και έργα) δεν έχουν λόγους να διακινδυνεύσουν μια αποκοπή της Ελλάδας από την Ευροζώνη! Αν επιμείνουν στους ατελέσφορους τρόπους που μέχρι σήμερα προκρίνουν διακινδυνεύουν να διαλύσουν τη ν Ευροζώνη με τα ίδια τους τα χέρια και ,φυσικά, να μην πάρουν ποτέ πίσω αυτά που μας δάνεισαν-διότι η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της!
Δεν ισχυρίζομαι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι σκληρές, αλλά επιλέγοντας τους κατάλληλους διαπραγματευτές και αξιοποιώντας τις ευνοϊκότερες πλέον συγκυρίες στην Ευρώπη, μπορούμε να βάλουμε «πάτωμα» στην ύφεση και να αναδομήσουμε το Κράτος, παραμένοντας στο Ευρώ κα ι την Ευροζώνη, χωρίς να παίζουμε στη «ζαριά των μονομερών ενεργειών» το μέλλον των παιδιών μας.


Τάκης Βασιλάτος


Υπεύθυνος Τύπου της Ν.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.




00 inkefalonia general ad 300X250