Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου: Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2013-2014

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 19:04

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου: Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2013-2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2013-2014, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους άλλων Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ' αυτήν την περίοδο. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν συνολικά 452 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 406 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από 46 εκπαιδευτικούς και ενήλικες.


Οι τόποι υλοποίησης των προγραμμάτων ήταν η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, όπου βρίσκεται η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, που αποτελεί την περιοχή ευθύνης του Φορέα. Δυστυχώς, οι επισκέψεις του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στις σχολικές μονάδες δεν κατέστη δυνατή όπως το προηγούμενο σχολικό έτος, εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας και των αναταραχών που αυτή επέφερε στα μέσα της σχολικής χρονιάς.


Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από 10 σχολεία και 2 ομάδες θερινής απασχόλησης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, όπου ενημερώθηκαν για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, τον υγρότοπο του Κουτάβου και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου επισκέφθηκαν 5 σχολεία, ομάδες εκπαιδευτικών και 2 ομάδες κατηχητικού της Ιεράς Μονής Εσταυρωμένου Πεσσάδας. Κατά την επίσκεψή τους περιηγήθηκαν στους βιοτόπους των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας και ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου.


Οι μαθητές του Γυμνασίου Μεσοβουνίων αναπτύσσοντας την δική τους εργασία - project - , είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για τα βότανα και φαρμακευτικά φυτά της Κεφαλονιάς και να εξοικειωθούν με το αντικείμενο μελέτης τους, πραγματοποιώντας πεζοπορία στο μονοπάτι Άγιοι Φανέντες της Σάμης με σκοπό τη συλλογή και αναγνώριση των φυτών για τη δημιουργία φυτολογίου.


Μεταξύ των συμμετασχόντων ανήκουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 2ο, 3ο και 5ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου, το 4ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, τα Δημοτικά Σχολεία Βλαχάτων, Κεραμειών κ.ά. Από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν το 1ο Λύκειο Ληξουρίου, το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων καθώς και η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων, σπουδαστές της οποίας συμμετείχαν στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών που υλοποίησε ο Φορέας στην περιοχή του Κουτάβου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το προσωπικό του Φορέα ενημέρωσε τους μαθητές του 4ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου για τον υγρότοπο του Κουτάβου και τη σημασία του, με σκοπό τη συμμετοχή τους και την παρουσίαση των εργασιών τους στην εσπερίδα που διοργάνωσε η ομάδα θεωρίας και δράσης «Μαθητεία» σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τίτλο "Κούταβος: Η πύλη του Αργοστολίου".


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις δραστηριότητες Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης με πεζοπορίες για τη γνωριμία με τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού, καθώς επίσης και με την υλοποίηση σεμιναρίου (26 & 27 Ιουλίου) με θέμα "Αρωματικά, Φαρμακευτικά και Εδώδιμα Αυτοφυή Φυτά: Χρήσεις τους" συνοδευόμενο από την καθιερωμένη, ετήσια, ενημερωτική εκδρομή για την συλλογή της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), γνωστής για τις αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.


Επιπλέον, παραμένουμε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην δράση Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα.
Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών Η Υπεύθυνη της Δράσης

Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης

Γεωργία Λυσίτσα

MSc Δασολόγος του Φορέα




00 inkefalonia general ad 300X250