Γεράσιμος Βαλλιάνος: To παιδί – θαύμα του σκάκι έχει ρίζες Κεφαλλονίτικες και μίλησε στο inkefalonia

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Μαΐου 2012 07:38

Γεράσιμος Βαλλιάνος: To παιδί – θαύμα του σκάκι έχει ρίζες Κεφαλλονίτικες και μίλησε στο inkefalonia

Η αλήθεια είναι πως αναγνώστες μας έστειλαν αμέσως μήνυμα μόλις είδαν ένα αφιέρωμα της ΕΤ3 στον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή στις ηλικίες κάτω των 12 χρονών, ο οποίος ονομάζεται Γεράσιμος Βαλλιάνος. Το επίθετό του, αν και αθλητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, μύριζε έντονα Κεφαλονιά και αποφασίσαμε να ψάξουμε να βρούμε τα ίχνη του. Όντως λοιπόν ο μικρός έχει ρίζες Κεφαλλονίτικες! Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Καταφέραμε να βρούμε την άκρη του νήματος τηλεφωνώντας στην Αλεξανδρούπολη και στον σύλλογό του τον Εθνικό. Από εκεί πήραμε πληροφορίες και ο πατέρας του μικρού, ο Νίκος Βαλλιάνος μας μίλησε για τον γιό του και τη σχέση του με την Κεφαλονιά.

«Ο μικρός έχει ρίζες από την Κεφαλονιά από τον προπάππου του» μας λέει ο κύριος Νικόλας, ο οποίος δεν έκρυψε την ευχαρίστησή του μόλις του ανακοινώσαμε πως τηλεφωνούμε από Κεφαλονιά: «Λόγω της μεγάλης απόστασης έχουμε έρθει μόνο μία φορά Κεφαλονιά. Την είχαμε γυρίσει σχεδόν όλη, είχαμε επισκεφτεί και τον Αγίο Γεράσιμο, προς τιμή του οποίου έβγαλα τον γιο μου και μας έκανε εντύπωση πως η κεντρική πλατεία του Αργοστολίου είχε το όνομα Βαλλιάνου. Γυρίσαμε σχεδόν όλα τα χωριά και είναι αλήθεια πως θα ήθελα να ξαναέρθουμε στο νησί να το δει και ο Γεράσιμος».

Ο μικρός Γεράσιμος ένα παιδί – θαύμα στο σκάκι γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2000. Έχει κατακτήσει εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών κάτω των 12 χρονών και το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα.

Πώς όμως προέκυψε η ενασχόλησή του με αυτό; Ο πατέρας του μας εξηγεί: «Πηγαίναμε στη Ρόδο και στο πλοίο ανοίξαμε με ένα φίλο μου το σκάκι και παίζαμε. Το είδε ο Γεράσιμος σε ηλικία έξι χρονών τότε, του άρεσαν τα αλογάκια και από τότε ξεκίνησε να παίζει. Του έμαθα τις κινήσεις στην Αλεξανδρούπολη, αλλά δεν είχαμε σκακιστικό όμιλο. Πριν δυο χρόνια εγώ μαζί με τον Ανδρέα Καραμπατζάκη και τον Ηλία Δόβρη, ιδρύσαμε το τμήμα σκακιού του Εθνικού Αλεξανδρουπόλεως. Μέχρι να ιδρυθεί ο σύλλογος αναζητήσαμε και βρήκαμε σύλλογο στις Φέρρες και τον πήγαινε η γυναίκα μου κάθε Παρασκευή και τον πηγαινοέφερνε για να μάθει σκάκι. Όταν έπαιζε στις Φέρρες ο πρώτος προπονητής του ο Κώστας Ιωαννίδης τον έβαλε στην ομάδα και έφερνε πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο ο Γεράσιμος είχε σημαντική εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο».