Στο Φισκάρδο μέσω… Λαμίας!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 23:22

Στο Φισκάρδο μέσω… Λαμίας!

Λάθη στη σήμανση, πινακίδες που στέλνουν τον κόσμο απο την μεγαλύτερη διαδρομή, μονοδρομήσεις που δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν, απομόνωση χωριών… Κάπως έτσι είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Ερίσσου στην εναλλακτική διαδρομή που έχει επιλεγεί ώστε να μπορεί κάποιος να φτάσει από το Αργοστόλι στο Φισκάρδο.  Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Το πρόβλημα που προέκυψε από  τους πρόσφατους σεισμούς στον δρόμο του Χάρακα, έκανε επιτακτική την ανάγκη για εναλλακτικές διαδρομές. Εντούτοις η εναλλακτική διαδρομή που έχει επιλεγεί μέσω των Πατρικάτων, αναγκάζει κάποιον που δεν γνωρίζει το δρόμο για να φτάσει από το Αργοστόλι στο Φισκάρδο να πάει μέσω… Λαμίας!

Αιτία στο πρόβλημα αποτελεί η σήμανση που υπάρχει στο χωριό Πατρικάτα με την πινακίδα που έχει τοποθετηθεί να οδηγείται ο κόσμος προς το Φισκάρδο από δρόμο με περισσότερα χιλιόμετρα και με πολλές στροφές…

Όπως διαπιστώσαμε, λίγα μέτρα πιο κάτω στο χωριό Καρυά, υπάρχει δρόμος (χωρίς ωστόσο να υπάρχει πινακίδα που να καθοδηγεί τα οχήματα να πάνε από εκεί) που οδηγεί χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες στο Φισκάρδο άνετα σε μόλις 20 λεπτά,  τη στιγμή που από την άλλη διαδρομή χρειάζεται ο διπλάσιος χρόνος.

DSC 0215 simeio

Το κόκκινο βέλος δείχνει το δρόμο που οδηγεί στο Φισκάρδο πιο γρήγορα και χωρίς αναβάσεις και καταβάσεις… η πινακίδα στα αριστερά όμως στέλνει τον κόσμο από άλλο δρόμο και μεγαλώνει την ταλαιπωρία του!

Το παράδοξο βέβαια είναι πως αν κάποιος έρχεται από την Αγία Ευφημία με προορισμό το Φισκάρδο, υπάρχει η πινακίδα στην ίδια διασταύρωση που τον παροτρύνει να πάει από τον σύντομο δρόμο… όχι όμως και αν έρχεται από το Αργοστόλι. (φωτό κάτω)

DSC 0300

Το γεγονός πως δεν υπάρχει η σήμανση για την εναλλακτική – και σαφώς πιο σύντομη – διαδρομή προς το Φισκάρδο, έχει ενοχλήσει τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν μια προσπάθεια απομόνωσης της ενδοχώρας της Ερίσσου, μαράζωμα των επιχειρήσεων που υπάρχουν στα χωριά Καρυά, Βαρύ, Πλαγιά και Μεσοβούνια.

Η λύση άλλωστε είναι πολύ απλή, θα έπρεπε στην επίμαχη διασταύρωση στην είσοδο του χωριού της Καρυας να υπάρχει μία πινακίδα που να στέλνει τον κόσμο μόνο προς την Άσσο μέσω του χωριού των Πατρικάτων και μία άλλη που θα του δίνει την δυνατότητα να πάει στην εναλλακτική και πιο σύντομη διαδρομή προς το Φισκάρδο από Καρυά και όχι όπως είναι τώρα που υπάρχει μία πινακίδα Ασσος – Φισκάρδο μέσω του χωρίου των Πατρικάτων…

Πρόβλημα οι μονοδρομήσεις…

Πρόβλημα υπάρχει και με τις μονοδρομήσεις, οι οποίες έχουν κάνει δύσκολη την ζωή κατοίκων ακόμα και… διπλανών χωριών. Όπως για παράδειγμα στα Πατρικάτα που για να πάει κάποιος στην γειτονική Καρυά, πρέπει να κάνει τον γύρο του χωριού και όχι από έναν δρόμο 100 μέτρων που έχει μονοδρομηθεί.

DSC 0234DSC 0245DSC 0221

DSC 0222

Οι κάτοικοι θέλουν να καταργηθεί η μονοδρόμιση στο σημείο Β-Γ και στο σημείο Γ-Α διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη έγκριση

DSC 0226DSC 0229

Μάλιστα, οι κάτοικοι που … αναγκάζονται να γίνονται παραβάτες (φωτό επάνω) για να αποφύγουν τον γύρο και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Καλόν Όρος, κακός δρόμος…

Λύση ανάγκης αυτή η διαδρομή προς Φισκάρδο δεν λέμε, ωστόσο  φυσικά και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Όπως για παράδειγμα τον χωματόδρομο (φωτό κάτω) που συναντήσαμε στο Καλόν Όρος  λίγο πριν μπούμε στα Πατρικάτα…

Πόσο θα κοστίσει  να πέσει στη σημείο άσφαλτος τη στιγμή που περνούν από εκεί καθημερινά δεκάδες οχήματα και τουριστικά πούλμαν με κατεύθυνση το Φισκάρδο.

DSC 0303

DSC 0205

Ο χωματόδρομος στο δρόμο που περνούν ολα τα τουριστικά λεοφωρεία, δυσκολεύει και δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εικόνα του νησιού

DSC 0298

για την σήμανση έχουν επιστρατευτεί και πιο πρόχειρες πινακίδες!




00 inkefalonia general ad 300X250