Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 13:12

Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Από τον κ. Αγησίλαο Κονιδάρη, προϊστάμενο του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α118, 15 Μαΐου 2014, Άρθρο 56 - http://www.esos.gr/uploads/kcfinder/file/FEK-118-14-NOMOS-4264.pdf) η μετονομάσια του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ και η ταυτόχρονη εισαγωγή του στο μηχανογραφικό δελτίο αυτής της χρονιάς (2014-2015). Το ίδιο το μηχανογραφικό δελτίο ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες (http://www.esos.gr/uploads/kcfinder/file/140521_md_gel_epalb.pdf) όπου το Τμήμα εμφανίζεται με κωδικό 741 και μάλιστα γίνεται σαφής αναφορά στην ένταξή του. Θα ήθελα λοιπόν τώρα, μετά και την ανακοίνωση του τελικού μηχανογραφικού δελτίου, με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων και λίγο πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους μαθητές, να αναφερθώ στην πορεία του θέματος και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο δίκαιος στόχος της επανένταξης δεν επετεύχθη απλώς, αλλά κατά τη γνώμη μου προέκυψε ουσιαστική αναβάθμιση του Τμήματός μας με την αλλαγή του ονόματος σε «Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ» γιατί:

  •          Το νέο αντικείμενο είναι πλέον εξαιρετικά σύγχρονο, ελκυστικό και αμιγώς τεχνολογικό
  •          Βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς (π.χ. ψηφιακά μέσα για την προώθηση του Τουρισμού)
  •          Έχει πολλές δυνατότητες μελλοντικής εξέλιξης αφού ανήκει στην αιχμή των σημερινών Τεχνολογικών εξελίξεων
  •          Διαθέτει σαφή προσανατολισμό με έμφαση στην καινοτομία
  •          Αντιμετωπίζει μικρό ανταγωνισμό σε πανελλήνιο επίπεδο (σχεδόν μοναδικό αντικείμενο στο χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας)
  •          Αρχικά τους φοιτητές μας που πίστεψαν και αγάπησαν το Τμήμα τους ενεργά και δυναμικά. Είναι από τις ελάχιστες φορές που εγώ γνωρίζω, στις οποίες οι φοιτητές υποστηρίζουν τόσο σθεναρά ένα Τμήμα. Ας μην ξεχνάμε ότι θα μπορούσαν εύκολα να δεχτούν την αποχώρηση του Τμήματος αφού έτσι και αλλιώς το πτυχίο τους θα το έπαιρναν όπου και αν πήγαινε το Τμήμα. Το γεγονός ότι αγωνίστηκαν τόσο δυναμικά και μαζικά για την διατήρηση του Τμήματος εδώ στην Κεφαλονιά κάτι πρέπει να μας πει σε σχέση με την ποιότητα του Τμήματος. Οι φοιτητές λοιπόν κατά τη γνώμη μου ήταν η σπίθα που τροφοδότησε τον δίκαιο αγώνα όλων μας και δεν άφησε ποτέ το θέμα να σβήσει και να ξεχαστεί. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν από μένα σε όλους τους φοιτητές του Τμήματός μας (παλιούς και νέους).
  •          Όλους τους Κεφαλονίτες που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν στο πλευρό του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πίστεψαν στην αξία του για τον τόπο και αντέδρασαν μαζικά αλλά και ο καθένας ξεχωριστά με τον τρόπο που μπορούσε.
  •          Όλους τους τοπικούς συλλόγους που έστειλαν μαζικά επιστολές συμπαράστασης προς το δίκαιο αίτημα της επανένταξης. Ήταν συγκινητική η ενεργοποίηση όλων σχεδόν των συλλόγων (Πολιτιστικών και Επαγγελματικών) και των κινημάτων πολιτών της Κεφαλονιάς που στάθηκαν στο πλευρό του ΤΕΙ από την πρώτη στιγμή.
  •          Τους συλλόγους της Ομογένειας που επίσης συμπαραστάθηκαν ενεργά και δυναμικά και στήριξαν ουσιαστικά τον αγώνα μας.
  •          Την τοπική Εκκλησία που απέστειλε επιστολές συμπαράστασης προς κάθε κατεύθυνση και μας συγκίνησε με το ενδιαφέρον της.
  •          Τα μέσα ενημέρωσης που τάχθηκαν στο πλευρό του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και δεν άφησαν ούτε στιγμή το θέμα να ξεχαστεί.
  •          Πρωταρχικά τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση γιατί από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συμμετείχε με συνεχείς δυναμικές παρεμβάσεις σε κάθε συνάντηση και σύσκεψη και σε καμία περίοδο έως και την τελευταία στιγμή της κρίσης δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.
  •          Τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήριο Κουρή που και αυτός στήριξε από την πρώτη στιγμή το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και κατά την περίοδο της κρίσης συνέβαλε ενεργά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος.
  •          Την Βουλευτή του Νομού κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου που συνέβαλε ενεργά με τη δράση της μέσα στο Κοινοβούλιο.
  •          Τα κόμματα που με επερωτήσεις στη Βουλή τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του Τμήματός μας.
  •          Το δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς και όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων για τις αποφάσεις που εξέδωσαν και τις δράσεις τους.
  •          Τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς του τόπου που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν ενεργά στο πλευρό του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
  •          την ποιότητα του προγράμματος σπουδών των τμημάτων που θα δηλώσετε
  •          τον τόπο που θα σπουδάσετε
  •          τις εγκαταστάσεις των τμημάτων
  •          τις οικονομικές επιβαρύνσεις από τις σπουδές
  •          την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση μετά την απόκτηση του πτυχίου
  •          το νεότερο αντικείμενο στο μηχανογραφικό
  •          θα έχει το νεότερο και πιο σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  •          λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που μπορείτε να επισκεφθείτε ανά πάσα στιγμή
  •          βρίσκεται στην Κεφαλονιά δίπλα στα σπίτια σας
  •          εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση σε πλειάδα επιχειρήσεων και οργανισμών
  •          εξασφαλίζει τη βάση για την εισαγωγή σε εξαιρετικά Μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, διαφαίνεται ότι το Τμήμα μπορεί να έχει εξαιρετική πορεία και να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των φοιτητών που θα το επιλέξουν, στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς αλλά και των Ιονίων Νήσων.

Η πορεία προς την επανένταξη του Τμήματος όπως όλοι γνωρίζουν δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είναι σίγουρο πως αν όλοι οι φοιτητές και οι Κεφαλονίτες δεν ήταν ενωμένοι στην διεκδίκηση αυτού του απόλυτα δίκαιου αιτήματος και δεν αντιδρούσαμε μαζικά, η κατάληξη δεν θα ήταν επιτυχημένη. Γνωρίζοντας την πορεία του θέματος από τον Φεβρουάριο του 2013 (Σχέδιο Αθηνά) μέχρι και σήμερα, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Συγκεκριμένα θα ήθελα να ευχαριστήσω:

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων φάνηκε (και κατά τη διάρκεια των σεισμών της Κεφαλονιάς) ότι πλέον είναι ενεργό και δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην εκπαίδευση πρωτίστως, στον πολιτισμό, στην ζωντάνια της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων. Το γεγονός ότι όλοι οι Κεφαλονίτες γνωρίζουν πλέον το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το έργο του και συμμετέχουν ενεργά σε κάθε εκδήλωση και δράση του είναι για μένα η μεγαλύτερη απόδειξη ότι έχουν μπει στέρεες βάσεις για την μελλοντική του πορεία.

Στην περίοδο της διαχείρισης της κρίσης που ακολούθησε το σχέδιο Αθηνά και έληξε μόλις τώρα όλοι οι θεσμικοί φορείς του νησιού υποστήριξαν τα δίκαια αιτήματά του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Είναι καθήκον μου να αναφερθώ και να ευχαριστήσω:

Θα ήθελα επίσης ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ν. Μαραβέγια για τον εξαιρετικό συντονισμό και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον αγώνα που δόθηκε και οδήγησε στο επιτυχές αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσα όμως να παραλείψω να ευχαριστήσω και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕ και επίτιμο καθηγητή του Τμήματός μας κ. Ι. Πολίτη που με το κύρος του και την εξαιρετική του διάθεση για βοήθεια συνέβαλε ουσιαστικά στην επανένταξη του Τμήματος μας.

Θα ήθελα ακόμη να αναφερθώ στην ουσιαστική συμβολή του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος (μόνιμου και έκτακτου) που συνέχισε το εκπαιδευτικό του έργο σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτή η κρίση, μεταδίδοντας έτσι και στους φοιτητές το αίσθημα σιγουριάς που απαιτείται σε τέτοιες συνθήκες.

Η κρίση που προκλήθηκε από το Σχέδιο Αθηνά έληξε. Είναι σαφές όμως ότι τώρα απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες από όλους μας, μέχρι την ουσιαστική λειτουργία του νέου αντικειμένου κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε να τεθούν εξαρχής στέρεες βάσεις για το μέλλον. Ζητώ από όλους όσους συνέβαλαν, να συνεχίσουν να είναι κοντά στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να μην υπάρξει κανένας αντίστοιχος κίνδυνος στο μέλλον. Το Ίδρυμά μας είναι ένα μικρό Περιφερειακό και Πολυνησιωτικό Ίδρυμα που πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο χαρακτήρα και την μόνιμη θέση που του αρμόζει στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, των εγκαταστάσεων, του ερευνητικού του έργου και της φοιτητικής μέριμνας. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μακροχρόνιο σχεδιασμό, ενεργή συμμετοχή όλων και πάνω απ’όλα με το πνεύμα συνεργασίας που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου της Κεφαλονιάς και τους γονείς τους που ήδη έχουν το νέο μηχανογραφικό δελτίο στα χέρια τους. Στις 15 Ιουνίου πριν συμπληρώσετε το μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων:

Καλώ λοιπόν όλους τους μαθητές της Κεφαλονιάς να επιλέξουν το Τμήμα μας που είναι:

Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι φοιτητές μας, που στην πλειοψηφία τους δεν προέρχονται από την Κεφαλονιά, αγωνίστηκαν με τόσο σθένος για την διατήρηση του Τμήματος στην Κεφαλονιά αποτελεί μοναδικό εχέγγυο για την ποιότητα του Τμήματος και την φοιτητική του μέριμνα.

Σκεφθείτε λοιπόν σοβαρά πριν δηλώσετε τμήματα στο μηχανογραφικό. Η βάση των φοιτητών μας εδώ στην Κεφαλονιά πρέπει να είναι φοιτητές από τον ίδιο μας τον τόπο.

Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη αν δεν αναφέρθηκα σε κάποιον σύλλογο, φορέα ή πρόσωπο που βοήθησε τον αγώνα μας αλλά ήταν τόσοι πολλοί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους που μπορεί να ξέχασα κάποιον.

Δρ. Αγησίλαος Κονιδάρης

Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250