Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης: «Θα προσφύγουμε στα Διεθνή Δικαστήρια»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 10:41

Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης: «Θα προσφύγουμε στα Διεθνή Δικαστήρια»

Με ανοιχτή του επιστολή, ο Σύλλογος ισχυρίζεται-μεταξύ άλλων- ότι: «ΕΙΜΑΣΤΕ 45.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1. Τι υπολογισμούς έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες;;;

Το ΥΠΕΚΑ το καλοκαίρι του 2012 καλεί τους πολίτες να υπογράψουν συμβάσεις με 0,495 ευρώ την κιλοβατώρα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες (οικιακά) και το Μάρτιο του 2014 κατεβάζει νομοσχέδιο για μείωση σε 0,34 με 0,295 ευρώ την κιλοβατώρα. Δηλαδή μείωση 31,3 - 40,4% στα έσοδα. Μέσα σε ενάμιση έτος το ΥΠΕΚΑ αθετεί την υπογραφή του με χιλιάδες πολίτες. Πως μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η αθέτηση της υπογραφής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα και από τον πιο καλόπιστο πολίτη;... Κανένας δεν θα πίστευε πως ένα Υπουργείο όπως το ΥΠΕΚΑ, με τόσους επιστήμονες, κάνει τόσο επιπόλαιους υπολογισμούς και συμβάσεις.


Μήπως όμως τους υπολογισμούς δεν τους κάνει το επιστημονικό προσωπικό – αλλά η ηγεσία από μόνη της. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο Υφυπουργός διατυμπανίζει «κούρεμα στα Φ/Β στις στέγες μόνο 20%», και μάλιστα κάποιοι το παρουσιάζουν ως «δωράκι στα οικιακά». Πως το υπολογίζει ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου το 20%;; Σύμφωνα με τον Υφυπουργό: «το 10% από τα 45.000 Φ/Β στέγης δεν έχει καθόλου μείωση (αυτά που συνδέθηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011) δηλ 0% μείωση και το υπόλοιπο 90% των 45.000 στεγών έχει κούρεμα 40% περίπου. Άρα 0% και 40% = 40% δια δυο = 20%». Αυτοί είναι οι υπολογισμοί του ΥΠΕΚΑ. …
2. Ποια είναι η πραγματικότητα;
 
1)    Η σύμβαση με τη ΔΕΗ έγινε για τον καθένα ιδιοκτήτη Φ/Β στέγης σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και εκείνη τη χρονική στιγμή ίσχυε ένας συγκεκριμένος νόμος με συγκεκριμένες τιμές. Με βάση αυτές τις τιμές, δεσμεύτηκαν τα δύο μέρη. Τα Φ/Β στέγης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία δεν συνιστούν δραστηριότητα επιχειρηματική με ανάληψη ρίσκου.
 
2)    Η σύνδεση του Φ/Β στέγης (δηλ ημερομηνία που τέθηκε σε λειτουργία) δεν έγινε άμεσα με υπαιτιότητα της ΔΕΗ σε πολλές περιπτώσεις. Η ΔΕΗ καθυστερούσε να προχωρήσει τα διαδικαστικά και να κάνει τη σύνδεση, δεν είχε «διαθέσιμα κουτιά» κ.λπ.. Κατά  μέσο όρο αυτή η καθυστέρηση έπαιρνε δύο με πέντε μήνες. Συνεπώς το να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία σύνδεσης και όχι η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης είναι άδικο και αποτελεί σοβαρό ατόπημα.
3)    Τοποθετηθήκαν 45.000 περίπου Φ/Β στέγης, ένα για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού, χωρίς καμία επιδότηση, με ένα παράβολο 1280 ευρώ προς τη ΔΕΗ, και με επιβάρυνση ΦΠΑ σε όποια αγορά. Το ΥΠΕΚΑ λαμβάνει υπόψη του μόνο το κόστος του εξοπλισμού για το Φ/Β. Τίποτα άλλο!!!
4)    Η εγκατάσταση ενός Φ/Β σε στέγη όμως έχει πολλές ιδιαιτερότητες: 1) ήταν υποχρεωτική η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, όποτε πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με ένα
επιπλέον κόστος 800 περίπου ευρώ, 2) η στέγη δεσμεύτηκε για 25 έτη και ο ιδιοκτήτης απαγορεύεται πλέον να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση ή επέκταση στο σπίτι του, 3) προαπαιτήθηκε η μόνωση της στέγης καθώς μετά θα ήταν δύσκολη κάθε εργασία (σε μερικά δώματα ξεπέρασε τις 5000 ευρώ), 4) στις στέγες είναι δύσκολη η συντήρηση και ο καθαρισμός του Φ/Β συστήματος, αλλά και η συντήρηση της στέγης, 5) στις στέγες είναι μικρότερη η παραγωγή λόγω μη άριστης κλίσης και προσανατολισμού της στέγης, 6) στις στέγες το αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά κιλοβατ ισχύς είναι σοβαρά μεγαλύτερο.
'
5)    Τα Φ/Β στέγης βρίσκονται πάνω σε σπίτια και συνεπώς οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται και από το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι). Μερικοί ιδιοκτήτες μάλιστα πληρώνουν μέρος του δανείου του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β στέγης. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.   
 
6)    Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει υπόψη του πως τα Φ/Β είναι μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί για πολλά έτη και αναμένεται σοβαρή μείωση της απόδοσής τους. Ήδη αναφέρονται ζημιές και φθορές που στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ.
'
7)    Οι δανειολήπτες έχουν σοβαρό πρόβλημα καθώς αρκετοί πληρώνουν 3.700 ευρώ ετησίως στις τράπεζες και 100 με 200 ευρώ υποχρεωτική ασφάλεια. Συνεπώς, τα κάθαρά τους έσοδα από το Φ/Β δεν φτάνουν να πληρώσουν το δάνειο αυτό. Άρα, το όποιο όφελος το αποκομίζει η τράπεζα για δέκα περίπου έτη.
Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα ιδιοκτητών προς το Πανελλήνιο Σύλλογο …
Ας σταματήσει τουλάχιστον άμεσα η παραπληροφόρηση κατά των φωτοβολταϊκών στέγης με τα δήθεν «δωράκια» από το ΥΠΕΚΑ. Τα υπόλοιπα στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια.»



00 inkefalonia general ad 300X250