Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας για το δίκτυο ύδρευσης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 09:18

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας για το δίκτυο ύδρευσης

Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης της Παλικής πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Αργοστόλι και Ληξούρι από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς. Στο Ληξούρι η Επιτροπή συναντήθηκε με τον τοπικό Αντιδήμαρχο, ενώ στο Αργοστόλι συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση.

 Οι φορείς που μετέχουν στην Επιτροπή (Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, Σύνδεσμος Υδραυλικών) απαίτησαν την άμεση παροχή νερού από το δίκτυο της ύδρευσης, το οποίο να είναι κατάλληλο για πόση, πλύσιμο και μαγείρεμα. Το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων σχετικά με το νερό απαντά σε μία από τις πιο επείγουσες ανάγκες των σεισμόπληκτων. Η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου με υλικά που πληρούν τις σύγχρονες κρατικές προδιαγραφές αντοχής και ασφάλειας (πχ σωλήνες πολυαιθυλενίου), η άμεση αντικατάσταση του αμιάντου, ο πλήρης διαχωρισμός του δικτύου ύδρευσης από εκείνο της αποχέτευσης, ο συστηματικός – τακτικός έλεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας του νερού, ο έλεγχος του νερού και στην πηγή του – στη γεώτρηση από το γενικό χημείο του κράτους, εκφράζουν μια μεγάλη αναγκαιότητα που από χρόνια έπρεπε να είχε υλοποιηθεί στην περιοχή. Πάγια η Δημοτική Αρχή αρνιόταν προτάσεις για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως εκείνης της Λαϊκής Συσπείρωσης πριν δυο μήνες. Σε κάθε περίπτωση οι φορείς τόνισαν ότι μπορεί και επιβάλλεται να διασφαλιστεί η άμεση παροχή από το δίκτυο νερού κατάλληλου για όλες τις χρήσεις (πχ τροφοδοσία από άλλες γεωτρήσεις, μαζική μεταφορά νερού από άλλη περιοχή και διαμόρφωση προσωρινού υπέργειου δικτύου με δεξαμενές).

Ο Δήμαρχος προσπάθησε με διαρκείς προκλήσεις και εξωραϊσμούς της κυβερνητικής πολιτικής να υπεκφύγει της απάντησης. Μάλιστα διέκοπτε διαρκώς τα μέλη της Επιτροπής, ακόμη και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Υδραυλικών, που έχει αναλάβει εθελοντικά αποκαταστάσεις παροχών και από τη δική του πείρα επιβεβαίωσε τις θέσεις της Επιτροπής. Ο Δήμαρχος είπε πως η ΕΥΔΑΠ αποκατέστησε το δίκτυο και ότι με πρωθυπουργική εντολή το έργο υδροδότησης του Ληξουρίου, το οποίο καρκινοβατούσε για καιρό, θα προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες και δημοπράτηση εντός 20 ημερών. Στην ερώτηση για ποιο λόγο ο λαός του Ληξουρίου δε μπορεί να πιει, αφού έγινε η αποκατάσταση του δικτύου, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ο αμίαντος έχει περάσει μαζικά στο δίκτυο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην απαίτηση για μέτρα άμεσης αντιμετώπισης εκνευρίστηκε και είπε ότι αυτό απαιτεί χρόνια και ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο ίδιος έχουν κάνει τα πάντα, ενώ η Επιτροπή Αγώνα απλώς ξεσηκώνει το λαό. «Αυτό κάνατε και για τα σχολεία» είπε, «όμως εγώ με τον μηχανικό κ. Καρύδη καθησυχάζουμε τους γονείς και καταφέρνουμε να μην υπάρχουν αντιδράσεις». Αρνήθηκε την πραγματικότητα των 17 απολύσεων στην ΔΕΥΑΚ και ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα προσωπικού, αφού αξιοποιείται η κινητικότητα εντός του Δήμου αλλά και οι προσφορές σε ανθρώπινο δυναμικό από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε, ήταν η απειλή πως από εδώ και πέρα η Επιτροπή Αγώνα θα γίνεται δεκτή κατόπιν ραντεβού, διότι προέχουν άλλες συναντήσεις. Προφανώς εννοώντας τις μπίζνες που στήνονται πάνω στα ερείπια και που σε καμία περίπτωση, όπως συμβαίνει και με το νερό, δεν αντιμετωπίζουν τα επείγοντα λαϊκά προβλήματα αλλά μόνο αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει τις δράσεις της και καλεί το λαό σε οργάνωση στη βάση των αιτημάτων που εκφράζουν τα συμφέροντά του. Το δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό από το δίκτυο, η προστασία της υγείας και η ασφάλεια από κάθε κίνδυνο, η αντισεισμική θωράκιση και προστασία, η αποκατάσταση και ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και αποζημίωση των πληγέντων, δεν μπορούν να επαφίενται στις προεκλογικές δεσμεύσεις τις κυβέρνησης και στα επικοινωνιακά τρικ της τοπικής διοίκησης. Μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να επιβάλει λύσεις. Καμία αυταπάτη – καμία αναμονή.

Ληξούρι 11/02/2014




00 inkefalonia general ad 300X250