Λαβώθηκε η Ιακωβάτειος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014 14:17

Λαβώθηκε η Ιακωβάτειος

Χτυπήθηκε άσχημα από τη μανία του Εγκέλαδου το ιστορικό κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου. Οι σεισμοί προξένησαν ρωγμές σε πολλά μέρη της εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας του κτηρίου, καθώς και σε περιμαντρώσεις του αύλειου χώρου. Το κτήριο της βιβλιοθήκης παρ' όλες τις ζημιές που προξένησαν τα φοβερά ταρακουνήματα των σεισμών, άντεξε σε πολλά, λόγω που πρόσφατα είχε τελειώσει η συντήρηση της στέγης και των τοίχων του.

Το επισκέφτηκαν κλιμάκια μηχανικών, όπου κατέγραψαν τις βλάβες του κτηρίου , αλλά και ενθαρρυντικά διατύπωσαν πως μπορεί να σωθεί αρκεί να το θελήσουμε. Η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της βιβλιοθήκης, κα Νόπη Αλεξανδροπούλου και μέλη της, εκδήλωσαν εμπράκτως και σύντομα το ενδιαφέρον για την τύχη της Βιβλιοθήκης και ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά καλώντας τους υπεύθυνους να δουν και να δώσουν λύσεις για τη σωτηρία του μοναδικού κτίσματος. Επίσης, το επισκέφτηκαν αρμόδιοι της αρχαιολογικής Υπηρεσίας που τακτοποίησαν ότι θεώρησαν αναγκαίο για φύλαξη και ασφάλεια.

Η Ιακωβάτειος θέλει την προσοχή μας, θέλει τη βοήθεια από την Πολιτεία και από Εμάς, όπου γης Ληξουριώτες και Κεφαλλονίτες, γιατί πρόκειται για ένα κόσμημα κεφαλληνιακής αρχιτεκτονικής, για μια σπουδαία βιβλιοθήκη- μουσείο, για ένα αξιόλογο αρχείο, με προσφορά εκπαιδευτική, κοινωνική και ιστορική. Είναι ένα κτήριο που άντεξε από το 1866 σε πολλούς σεισμούς και καταστροφές, είναι ένα κτήριο με ιστορία, με ζωγραφιστά φατνώματα, με κειμήλια, με σπάνια βιβλία.

Είναι ένα μοναδικό ιστορικό κτήριο που σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή του μας καλεί να το προσέξουμε, για να έχει συνέχεια μέσα στο χρόνο δείχνοντας την ιστορία μας.

Γεράσιμος Σ. Γαλανός

Εικόνα 4539Εικόνα 4544Εικόνα 4565Εικόνα 4574Εικόνα 4638




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ