Ενημέρωση για την περιποίηση των αμπελιών, στις αρχές το χειμώνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 10:34

Ενημέρωση για την περιποίηση των αμπελιών, στις αρχές το χειμώνα

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός υπενθυμίζει στον ερασιτέχνη Κεφαλλονίτη και Θιακό αμπελουργό ότι στις αρχές του χειμώνα μόλις πέσουν τα φύλλα του αμπελιού πρέπει να γίνεται ο κάθαρος και το ξελάκκωμα.

Με το κάθαρο που αποτελεί και το κύριο κλάδεμα του αμπελιού, αφαιρούνται οι βέργες και τα κλαδιά που είναι άχρηστα, περιττά στο κλήμα, αφήνοντας σ' αυτό τις βέργες εκείνες που θα κλαδευτούν μέχρι το Μάρτιο, και στις οποίες βρίσκονται τα μάτια που θα δώσουν τα νέα βλαστάρια. Ότι ξερό και σάπιο υπάρχει πάνω στο κλήμα πρέπει να αφαιρείται. Οι πληγές που υπάρχουν πάνω στο κλήμα πρέπει να καθαρίζονται ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί με τον αέρα και τον ήλιο και να δώσει πολύ καλό εισόδημα.


Το ποιες και πόσες βέργες θα πρέπει να αφαιρέσει ο αμπελουργός στο κάθε κλήμα, δεν μπορεί να καθορισθεί απόλυτα αλλά εξαρτάται από το κάθε κλήμα που καθαρίζει κανείς. Ο κάθαρος είναι απαραίτητος για την εξυγίανση του κλήματος κατά την διάρκεια του χειμώνα. Έτσι, δεν είναι δυνατό το φώλιασμα μικροβίων που θα μπορούσαν αργότερα να δημιουργήσουν διάφορες ασθένειες στο αμπέλι.

Το ξελάκκωμα βοηθά ώστε να κοπούν οι ρίζες που βρίσκονται στην επιφάνεια και οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του έτους, δίνοντας την δυνατότητα να αναπτυχθούν οι πιο βαθιές και χρήσιμες ρίζες χωρίς να μείνουν καχεκτικές και αδύνατες. Επίσης με το ξελάκκωμα μαζεύεται αρκετό νερό της βροχής και το πίνει η γη ώστε την περίοδο τόσο της βλάστησης όσο και της καρποφορίας να υπάρχουν αποθέματα νερού και να μη διψάει το αμπέλι.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης προτείνει οι δύο αυτές εργασίες να γίνονται κάθε χρόνο με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250