Οι οικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 09:17

Οι οικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Οι ΔΟΥ θεωρούν βιβλία και στοιχεία σε όσους ρυθμίζουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση την «νέα Αρχή».

Το Υπ. Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου να θεωρήσουν βιβλία ή στοιχεία, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης περί καταβολής ή διακανονισμού των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς αυτούς.

Οι υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε.,  κατά τη διάρκεια της ρύθμισης οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών «Νέα Αρχή» και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής, σε περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, χορηγούν πιστοποιητικό οφειλής διάρκειας ενός μήνα, στο οποίο πιστοποιείται η υπαγωγή στη ρύθμιση και το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής.

Συνεπώς, στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία, ενώ οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης- πλην ΝΑΤ- για τις οποίες όμως έχουν προβεί στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» την οποία τηρούν κανονικά , οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θεωρούν βιβλία και περιορισμένο αριθμό στοιχείων, για την αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών και για διευκόλυνση των φορολογουμένων.

  • Επεκτείνεται και σε οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ το ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων…

Στην απόφαση  να επεκταθεί και σε οφειλές έως 10.000 ευρώ το ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων που ισχύει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για οφειλές έως 5.000 ευρώ , προχωρά το  υπουργείο Εργασίας με δεδομένο το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων με οφειλές έως 10.000 ευρώ, μικρών κυρίως επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διαπιστώνεται, επίσης ότι υπάρχει πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπουν στη ρύθμιση (τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα).




00 inkefalonia general ad 300X250