Ποιοι οι χαμένοι στο σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 08:41

Ποιοι οι χαμένοι στο σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων

Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, θα φτάσει στη Βουλή και θα ψηφιστεί το σχέδιο για το νέο Φόρο Ακινήτων, καθώς η Τρόικα πιέζει να κλείσει το θέμα πριν από τη ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι τα περιθώρια αλλαγών- βελτιώσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς το οικονομικό επιτελείο ήδη καλείται να καλύψει «τρύπα» έως 200 εκατ. ευρώ, λόγω της χαμηλότερης εισπραξιμότητας του νέου φόρου.

Με φόντο τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, που προκάλεσαν αμηχανία ακόμα και εντός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν τη κλίμακα για τις κατοικίες, προκειμένου να υπολογίσουν εάν όντως θα έχουν μείωση φόρου, με δεδομένο ότι η φορολόγηση στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια απειλεί να απορροφήσει τις όποιες ελαφρύνσεις.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία έχουν οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο- παραλλαγή του ΦΑΠ- από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 660 εκατ. ευρώ.

Χαμένοι σε κάθε περίπτωση είναι όσοι:

  • έχουν μονοκατοικία σε οικόπεδο, καθώς η γη πλέον θα φορολογείται με ειδικούς συντελεστές και μάλιστα "φουσκωμένους"
  • έχουν οικόπεδο, καθώς ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν του ΦΑΠ εφόσον δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ, τώρα θα θα πληρώνουν κύριο φόρο αλλά και συμπληρωματικό εφόσον η αξία του οικοπέδου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ
  • έχουν αγροτεμάχιο, πολύ περισσότερο εάν υπάρχει και κατοικία (όχι κύρια) εντός του αγροτεμαχίου, αφού ο φόρος θα πενταπλασιάζεται
  • έχουν ημιτελές κτίσμα (γιαπί) ή ακίνητο που δεν εκμισθώνεται, καθώς θα πληρώσουν φόρο

Γιώργος Παππούς



00 inkefalonia general ad 300X250