Ξανά εκπτώσεις από 1η Νοεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 13:37

Ξανά εκπτώσεις από 1η Νοεμβρίου

H πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος- σύμφωνα με τον νέο νόμο- θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013 και θα λήξει την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου. (Η τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.) Αυτό συμβαίνει, διότι κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές (δηλαδή οι εκπτώσεις) επιτρέπεται πλέον τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής: α) Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.  

Παράλληλα με τα παραπάνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου νόμου (4177/2013), τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2013. Εναπόκειται στους εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους στις περιοχές ευθύνης τους να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου. Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή , αλλά, τελικά, θα αποτελέσει τον κυριότερο παράγοντα για το εάν θα λειτουργήσουν οι τοπικές αγορές την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι
Τα πρόστιμα
Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.




00 inkefalonia general ad 300X250