Κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του Κληροδοτήματος Στεφανάτου!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 13:12

Κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του Κληροδοτήματος Στεφανάτου!

Το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Κεφαλονίτης μετανάστης Κωνσταντίνος Στεφανάτος ( από τα Βλαχάτα της Σάμης ), συντάσει τη διαθήκη του στο πρωτοδικείο της πόλης. Με αυτή καθιστά κληρονόμο περιουσιακών του στοιχείων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Κωνσταντίνος Στεφανάτος φεύγει από τη ζωή το 1960. Το 1969, δύο χρόνια από τον θάνατο της συζύγου του που είχε την επικαρπεία της περιουσίας , ανοίγει η διαθήκη του. Με βάση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο, υποχρεώθηκε να εκποιήσει την περιουσία του, με σκοπό να ανεγείρει στη Σάμη Κεφαλονιάς, οικοδομή για να στεγάσει " Γυμνάσιο, Παιδαγωγική Ακαδημία και Ναυτική Σχολή".

Το ποσό της εκποίησης είναι της τάξης των 360.000 ευρώ, έχει σταλεί στην Ελλάδα και είναι κατατεθημένο στην Εθνική Τράπεζα. Από τότε, έχει ξεκινήσει μια ατέρμονη διαδικασία αποστολής επιστολών μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εδώ αρμοδίων ( έχουμε όλλα τα έγγραφα στα χέρια μας ), με κανένα αποτέλεσμα προς την εκτέλεση της επιθυμίας του διαθέτη! Χαρτιά πάνε κι' έρχονται, ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ των αρμοδίων χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και ο κίνδυνος χρονικής παρέλευσης της εκτέλεσης της διαθήκης είναι πλέον ορατός και πολύ πιθανός! Το Τ.Σ. Σάμης, στις 5/8/2013 συνεδριάζει εκτάκτως με μοναδικό θέμα την εκτέλεση της Διαθήκης. Λαμβάνοντας υπόψην όλες τις τεχνικές εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων, αποφασίζει τα χρήματα να δωθούν για την ανέγερση νέας πτέρυγας ( αίθουσες κλπ) στο Γυμνάσιο - Λύκειο - Σάμης. Λύση σύμφωνη με την επιθυμία του διαθέτη και συμβαδίζουσα με το χρηματικό ποσό της διαθήκης.

Ο Σύλλογος διδασκόντων Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, στις 3/6/2013 με δική του εισήγηση ( α.π. 206 ) προτείνει μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σάμης που θα το καταστήσουν ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, έτσι όπως οι ανάγκες της εκπαίδευσης επιβάλουν. Για να γίνουν αυτά όμως, απαιτείται ο συντονισμός όλων όσων εμπλέκονται εδώ στην Κεφαλονιά, στο θέμα "εκτέλεση της Διαθήκης Στεφανάτου¨, η πίεση "προς τα πάνω" για να παρθούν αποφάσεις σύμφωνες με του Τ.Σ. Σάμης και του Συλλόγου Διδασκόντων Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, να απεγκλωβιστούν τα χρήματα και να γίνει επιτέλους εκτελεστή η επιθυμία του διαθέτη, που από το 1969 παραμένει μπλοκαρισμένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας! Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν και για να μην χαθούν τα χρήματα που προαναφαίραμε, θα πρέπει η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος Κεφαλονιάς, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όσοι άλλοι εκ του νόμου εμπλέκονται για την εκτέλεση της διαθήκης, να κινηθούν το συντομότερο δυνατόν, να εκταμιευθούν τα χρήματα και να γίνει το έργο που το Τ.Σ. Σάμης και ο Σύλλογος των καθηγητών του Γ-Λ Σάμης προτείνουν. Ο χρόνος τρέχει και πιέζει... και ταυτόχρονα μας "χτυπά το καμπανάκι"... τα λεφτά κινδυνεύουν να χαθούν!!! και δεν είναι δικά μας... είναι των επόμενων γενεών και τα έχουν ανάγκη! Όχι άλλη καθυστέρηση λοιπόν!!! Άμεσα να παρθούν αποφάσεις και να δοθεί λύση στο θέμα!!!

Τάσος Καβαλλιεράτος

Πηγή: vlahatasamis.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250