Ομιλία της Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης Α. Θεοπεφτάτου για τα Κληροδοτήματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 19:34

Ομιλία της Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης Α. Θεοπεφτάτου για τα Κληροδοτήματα

Στην ολομέλεια της Βουλής είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί η Βουλευτής του νομού, την Τρίτη 27/08/2013, σε σχέση με το νομοσχέδιο «Κώδικας Κοινοφελών Περιουσιών, Σχολάζουσων Κληρονομιών Και Λοιπές Διατάξεις».

Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου αποδέχτηκε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του νόμου 2039/1939 για την κοινωφελή περιουσία, αλλά επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο που προωθείται δεν επιχειρούνται οι απαραίτητες τομές. Τα κληροδοτήματα(πλέον κοινωφελείς περιουσίες) θεωρούνται ουσιαστικά δημόσια περιουσία, όμως, η αντίληψη της δημόσιας περιουσίας, όπως εκφράζεται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, είναι αυτή της «αξιοποιήσιμης» περιουσίας, δηλαδή δίνεται το βάρος στο «περιουσία» και όχι στο «κοινωφελής». Πουθενά στο νομοσχέδιο δε φαίνεται το πώς, σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και τα κοινωφελή ιδρύματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο, θα μπορούσε να συντονιστεί η δράση τους με το κράτος ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά ως προς τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν.

Αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται είναι μία εισπρακτική προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης, χωρίς όραμα για το έργο που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα κληροδοτήματα και χωρίς διαβάθμιση ως προς την εξαιρετικά δυναμική φορολόγησή τους, ενώ παράλληλα ανοίγει η κερκόπορτα για τους ιδιώτες αφού οι διαχειριστικοί έλεγχοι θα ανατίθενται σε εταιρείες και όχι σε οικονομικούς επιθεωρητές του δημοσίου. Εν τέλει, το νομοσχέδιο που αφορά τα κληροδοτήματα, αποτελεί μία συνέχεια της πολιτικής των μνημονίων που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση της υγείας και της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα αυτών των ιδρυμάτων που επί σειρά ετών πρόσφεραν ουσιαστικό κοινωνικό έργο στη χώρα μας.

Από το γραφείο της Βουλευτή,

Αργοστόλι, 28/08/2013




00 inkefalonia general ad 300X250