Λατέρνα… κρίση και φιλότιμο!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 15:08

Λατέρνα… κρίση και φιλότιμο!

Ο ήχος και η θέα της λατέρνας μας μάγεψε μονομιάς. Δεν είναι σύνηθες στις μέρες μας άλλωστε να βλέπεις λατερνατζή στους δρόμους του Αργοστολίου.

Μας συστήθηκε ως κύριος Βασιλάκης και με τον συνεργάτη του τον Ραφαήλο, θα περιδιαβούν τις γειτονιές του Αργοστολίου για να μας θυμίσουν ακούσματα μιας άλλης εποχής.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

«Ήρθαμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο με την λατερνίτσα μας και να βγάλουμε και εμείς το μεροκάματό μας. Ερχόμαστε από το Περιστέρι και την Αθήνα και θέλω να πιστεύω να κάνουμε Πάσχα εδώ» ήταν τα λόγια του κυρίου Βασιλάκη και συνέχισε σχετικά με την ιστορία του όμορφου οργάνου του: «Τη λατέρνα την είχε κάποιος θείος μου που από το ζάχαρο έχασε το ένα του πόδι. Έτσι δεν μπορούσε να ξαναβγεί στο δρόμο και εγώ από το Δημοτικό πήγαινα σπίτι του και του έπαιζα κάθε μεσημέρι έναν σκοπό. Είχε τη λατέρνα στο δωμάτιό του. Όταν πέθανε ο θείος είπε η θεία μου αν θέλουμε το όργανο. Τα παιδιά του έφυγαν στην Γερμανία και έτσι πήρα εγώ τη λατέρνα. Την έχω 23 χρόνια στη δικιά μου κατοχή και έχω μεγαλώσει με αυτήν τα παιδιά μου. Έχω δει καλές μέρες με την λατέρνα, έχω δει ευτυχισμένους ανθρώπους με την λατέρνα και έχω γυρίσει τον κόσμο με αυτό το όργανο. Τώρα με την κρίση έχουμε λίγο πρόβλημα, αλλά και πάλι ανταποκρίνεται ο κόσμος, γιατί μείς οι Ρωμιοί, οι Έλληνες, είμαστε ευαίσθητος λαός και βοηθάμε. Το πιστεύω αυτό από τα βάθη της ψυχής μου. Άκουσα καλά λόγια για την Κεφαλονιά, έρχομαι πρώτη φορά και πιστεύω ότι θα περάσουμε καλά».

Σίγουρα κάπου στο λιθόστρωτο θα πετύχετε τον λατερνατζή μας και τότε να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι στο παρελθόν θα έχει ξεκινήσει!

Ακούστε παρακάτω το όμορφο τραγούδι που αφιέρωσε ο κυρ Βασίλης στους αναγνώστες του inkefalonia.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250