Απάντηση στην ανακοίνωση των Εθελοντών Σαμαρειτών

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 08 Απριλίου 2012 15:02

Απάντηση στην ανακοίνωση των Εθελοντών Σαμαρειτών

"Σήμερα το πρωί με λύπη μου διάβασα την παρακάτω ανακοίνωση από τον κο Μοσχόπουλο.

Η λύπη δεν ήταν για το τραπέζι αγάπης που καλώς γίνεται αλλά για τις απόψεις του περί υποχρεωτικών ενεργειών.

Ο κος Μοσχόπουλος ανακοινώνει πως οι εθελοντές του Σώματος των Σαμαρειτών είναι ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΟΙ να λαμβάνουν μέρος σε ορισμένες «ενέργειες» και μάλιστα ότι αυτό γίνεται μέσω του κώδικα δεοντολογίας του Σώματος.

Αυτός είναι ο σύνδεσμος όπου μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε τον Κώδικα Δεοντολογίας.

http://www.samarites.gr/?section=1131&language=el_GR από την επίσημη ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού.

θα δείτε ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρονται υποχρεωτικές υπηρεσίες όπως ΠΟΥΘΕΝΑ σε κανένα άλλο επίσημο έγγραφο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δεν αναφέρεται η λέξη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζεται στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, τον αλτρουισμό και την επιθυμία του καθένα μας να προσφέρει «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ» τις υπηρεσίες του στον συνάνθρωπό του.

Η μόνη υποχρέωση που έχουμε όλοι οι εθελοντές, είναι να σεβόμαστε και να δρούμε βάσει των βασικών αρχών του Ερυθρού Σταυρού.

Είναι ντροπή και απαράδεκτο, άτομο που υπηρετεί και μάλιστα από θέση ισχύος τον θεσμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, να δημοσιεύει «εκβιαστικά» δελτία τύπου, σε μια προσπάθεια να υποχρεώσει τους Εθελοντές-Μέλη του Σώματος, να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που αυτός θέλει.

Είναι ντροπή και απαράδεκτο να μεταφέρεται στην κοινωνία μια τέτοια εικόνα για το Σώμα των Σαμαρειτών, η οποία μπορεί να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την ένταξη κάποιου που θέλει να προσφέρει στο Σώμα.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η «ποσότητα» προσφοράς του χρόνου και των υπηρεσιών του καθένα μας, είναι εντελώς προσωπική υπόθεση και ο καθένας κρίνει εάν θέλει ή αν μπορεί να το κάνει την δεδομένη στιγμή που του ζητιέται.

Η συμπεριφορά αυτή του κου Μοσχόπουλου προσβάλει το πνεύμα και τα ιδεώδη του θεσμού!

Λυπάμαι πραγματικά που διάβασα κάτι τέτοιο και ελπίζω σε μια διόρθωση".

Μαρία Ταραζή

 

H ανακοίνωση των Εθελοντών Σαμαρειτών που εξεδόθη χθες έχει ως εξής:

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κεφαλληνίας, θα προετοιμάσουν, όπως και πέρισυ, και αυτην την Κυριακή του Πάσχα το Πασχαλινό τραπέζι της Αγάπης στην Α.Ε.Ν.Ι.Ν

Όλοι οι συμπολίτες μας είναι καλεσμένοι για να γιορτάσουν μαζί μας αυτή την Άγια ημέρα.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων τον αξιότιμο Διοικητή της σχολής Εμποροπλοιάρχων κ. Παναγιώτη Στουρνάρα, ο οποίος έχει αποδείξειτην ευαισθησία του και τον ανθρωπισμό του.

Οι επαγγελματίες και μη, της Κεφαλλονιάς έχουν ανταποκριθεί με ζέση σε αυτήν μας την προσπάθεια και θερμά τους ευγνωμονούμε.

Σας περιμένουμε και θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε.

Επίσης οι Εθελοντές Σαμαρείτες θα καλύψουν την περιφορά του Επιταφίου

στο Αργοστόλι, καθώς και την νύκτα της Αναστάσεως σε όσες περισσότερες

εκκλησίες θα έχουμε την δυνατότητα.

Οι Σαμαρείτες διέπονται και λειτουργούν μέσω του κώδικα δεοντολογίας των, τον οποίο πιστά ακολουθούμε, όλες οι ενέργειες μας προβλέπονται και αρκετές από αυτές είναι υποχρεωτικές ( παρ' όλο του εθελοντικού

χαρακτήρα ) για όλους μας, όπως π.χ η συμμετοχή στους εράνους, στις παρελάσεις, στις λιτανείες, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.λ.π.

Δεν μας επιτρέπεται να απαντούμε ούτε σε δημοσιεύματα αλλά ούτε καισε φήμες, ασφαλώς όλοι μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο δύσκολο είναι αυτό, δηλ. όταν κατηγουρούμαστε να μην απαντάμε, έστω και για την διεκδίκηση του δικαίου.

Η ιδεολογία των Σαμαρειτών δεν το επιτρέπει, αυτό όμως δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά υπευθυνότητας στο έργο μας, από το οποίο δεν πρόκειται να παρεκτραπούμε, και αυτό γιατί αντλούμε δυναμη μόνο απότην αγάπη του κόσμου, αυτός είναι ο κύριος αποδέκτης όλων των υπηρεσιών μας και αυτός με υην αγάπη του, μας το ανταποδίδει.

Χαράλαμπος Μοσχόπουλος

Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών,

Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κεφαλληνίας.




00 inkefalonia general ad 300X250