"Ιδιωτική και όχι κοινόχρηστη η χωματερή στη Λαγκάδα" - Ο Θεόφιλος αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα Λυκούδη

Για ακόμη μια φορά, ο Δήμος Αργοστολίου διαπιστώνει την ευκολία με την οποία ορισμένοι επιλέγουν τον δρόμο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, των ψευδών ισχυρισμών και των ανυπόστατων κατηγοριών.
Σε μια ανακοίνωση που βρίθει λαθών, ανακριβειών και σκοπιμότητας, ο κ. Γιάννης Λυκούδης επιτίθεται στην δημοτική αρχή, προσπαθώντας να μετακυλήσει ευθύνες που δεν της ανήκουν και να δημιουργήσει εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν γεγονότα.
Τοποθετεί τον εαυτό του σε ρόλο «υπερασπιστή του περιβάλλοντος», ενώ στην πραγματικότητα επιδίδεται σε ένα παιχνίδι αντιπολιτευτικής κινδυνολογίας, εκθέτοντας τον εαυτό του και την πολιτική ανεπάρκεια της παράταξής του.
Ο Δήμος Αργοστολίου είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει την αλήθεια και να διαλύσει τα σύννεφα της παραπληροφόρησης που σκοπίμως δημιουργούνται. Είναι υποχρεωμένος να παραθέσει τα πραγματικά γεγονότα, τεκμηριωμένα με επίσημα έγγραφα και ενέργειες που αποδεικνύουν την άμεση και υπεύθυνη στάση του, σε αντίθεση με την «δήθεν ολιγωρία» που του καταλογίζεται.
Πρώτον, ας ξεκαθαρίσουμε το μείζον: η έκταση στην οποία εντοπίστηκε ο ΧΑΔΑ είναι ιδιωτική και όχι κοινόχρηστη. Αυτό το γεγονός από μόνο του ακυρώνει το βασικό επιχείρημα ότι ο Δήμος είχε κάποια άμεση ευθύνη για την καθαριότητα ή τη διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής. Η αρμοδιότητα του Δήμου σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία αφορά τους κοινόχρηστους χώρους της εδαφικής του περιφέρειας, όχι τις ιδιωτικές εκτάσεις. Η παράλειψη του κ. Γιάννη Λυκούδη να αναφέρει αυτή τη θεμελιώδη λεπτομέρεια, αποκαλύπτει την πρόθεσή του να αποκρύψει την αλήθεια και να παραπλανήσει τους πολίτες.
Δεύτερον, ο Δήμος Αργοστολίου, μετά από έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Αργοστολίου, ανταποκρίθηκε άμεσα και πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο του παλαιού ανενεργού λατομείου στις 27 Αυγούστου και στις 4 Σεπτεμβρίου του έτους 2024. Αυτό συνέβη τουλάχιστον 10 μήνες πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς που επικαλείται ο κ. Γιάννης Λυκούδης. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή ενήργησε άμεσα, μόλις ενημερώθηκε, και όχι με «ολιγωρία» όπως αβάσιμα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.
Τρίτον, η υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου, ενεργώντας στο πλαίσιο των νόμιμων αρμοδιοτήτων της, διαβίβασε αμέσως (στις 5-9-2024) τα ευρήματά της στην αρμόδια Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας. Γιατί; Διότι ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει αν οι επιχωματώσεις και οι αποθέσεις άχρηστων υλικών σε ιδιωτικό χώρο είχαν περιβαλλοντική αδειοδότηση ή αν τηρούνταν οι όροι της. Τέτοιες άδειες εκδίδονται και ελέγχονται από τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος Αργοστολίου δεν γνωρίζει και δεν τηρεί στοιχεία ιδιοκτησίας των φυσικών ή νομικών προσώπων που κατέχουν και διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες εκτάσεις του ανενεργού λατομείου. Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στον αρμόδιο φορέα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, από το οποίο μόνο οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, όπως το ΚΕΠΠΕ, μπορούν να τα αντλήσουν. Η κριτική του κ. Γιάννη Λυκούδη, λοιπόν, δεν είναι μόνο ανυπόστατη, αλλά στρέφεται εναντίον του ίδιου του πλαισίου της δημόσιας διοίκησης και των αρμοδιοτήτων της.
Είναι εξοργιστικό να κατηγορείται ο Δήμος για μια κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ιδιωτική έκταση και για την οποία ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έκανε κάθε δυνατή ενέργεια. Δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση ευθύνη ή αιτιώδης σύνδεση του Δήμου Αργοστολίου με την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ούτε ο Δήμος επωφελήθηκε από την παράνομη απόρριψη αποβλήτων. Η εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» πρέπει να γίνει εκεί που πραγματικά ανήκει η ευθύνη: στους ιδιοκτήτες της έκτασης και σε αυτούς που προέβησαν στην παράνομη απόθεση των αποβλήτων.
Ο κ. Γιάννης Λυκούδης, στην προσπάθειά του να βρει πολιτικό όφελος από μια περιβαλλοντική ζημιά, επικεντρώνεται στο γεγονός της πυρκαγιάς, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Δήμος είχε ήδη παρέμβει και είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές πολύ πριν εκδηλωθεί αυτή. Αυτό το γεγονός από μόνο του καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό περί αμέλειας ή ολιγωρίας.
Αλλά ας επεκταθούμε και στο θέμα της πυρόσβεσης, για να καταδείξουμε την πλήρη άγνοια του κ. Γιάννη Λυκούδη για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος δεν είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για την κατάσβεση πυρκαγιών, ειδικά σε ιδιωτικές εκτάσεις. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο ρόλος του Δήμου είναι επικουρικός και συνδράμει μόνο κατόπιν σχετικών οδηγιών και εντολών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Γιάννης Λυκούδης, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, παραλείπει να αναφέρει αυτή την κρίσιμη λεπτομέρεια, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες.
Επιπλέον, η συνδρομή του Δήμου σε τέτοια περιστατικά δεν είναι ανεξέλεγκτη. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παροχή συνδρομής, η ύπαρξη σαφών και τεκμηριωμένων οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου που θα κληθούν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Στο συγκεκριμένο περιστατικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχει αιτηθεί το ΚΕΠΠΕ ΠΙΝ από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή περιβαλλοντική ζημία και ο κίνδυνος στον άνθρωπο, τη χλωρίδα και την πανίδα. Ο Δήμος Αργοστολίου δεν νομιμοποιείται να διακινδυνεύσει τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων του, χωρίς να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τις συνθήκες του χώρου και την επικινδυνότητα των υλικών που έχουν καεί. Αυτό αποδεικνύει την υπεύθυνη στάση μας και την προτεραιότητα που δίνουμε στην προστασία των εργαζομένων.
Και επειδή ο κ. Γιάννης Λυκούδης αρέσκεται στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ας του θυμίσουμε τι συμβαίνει στην περίπτωση που οι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική ζημιά δεν εντοπιστούν άμεσα. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και εφόσον η έρευνα για τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, την οποία διεξάγει το ΚΕΠΠΕ ΠΙΝ, δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Δήμος μπορεί να παρέμβει για την αποκατάσταση του χώρου.
Αυτό, όμως, γίνεται μόνο μετά από την εκπόνηση και έγκριση Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ο Δήμος Αργοστολίου θα την ακολουθήσει πιστά, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το κόστος της αποκατάστασης θα ανακτηθεί από τον Δήμο όταν, μέσω της έρευνας του ΚΕΠΠΕ ΠΙΝ, εντοπιστούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμα και όταν η ευθύνη δεν του ανήκει.
Αντί να εστιάσει στους πραγματικούς υπεύθυνους και να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, ο κ. Γιάννης Λυκούδης επιλέγει το δρόμο της εύκολης πολιτικής εκμετάλλευσης. Η ανακοίνωσή του είναι ένα κείμενο που αποδεικνύει την πολιτική ανευθυνότητα και την έλλειψη σοβαρότητας, καθώς επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στο Δήμο με σκοπό την άγρα πολιτικού οφέλους.
Ο Δήμος Αργοστολίου δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια, υπευθυνότητα και διαφάνεια, διαψεύδοντας με τα ίδια του τα έργα κάθε κακόβουλο ισχυρισμό. Οι πολίτες είναι αρκετά έξυπνοι για να αντιληφθούν ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κρύβεται πίσω από μια μάσκα υπερασπιστή του περιβάλλοντος, την ώρα που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική φθορά του αντιπάλου.
Ο Δήμος Αργοστολίου καλεί τον κ. Γιάννη Λυκούδη να σταματήσει την παραπλάνηση και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του νησιού. Η εποχή των ανέξοδων δηλώσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η αλήθεια και η υπευθυνότητα είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέναντι στη μικροπολιτική. Και ο Δήμος Αργοστολίου είναι αποφασισμένος να τα χρησιμοποιήσει.
Ο Δήμαρχος Αργοστολίου
Θεόφιλος Μιχαλάτος