Πρεμιέρα για την αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Από την Τετάρτη, περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονική έρευνα, βαθμολογώντας με κλίμακα από το 1 έως το 10 πτυχές όπως η εξυπηρέτηση, η ταχύτητα, η ευγένεια και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.
Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση της σχέσης κράτους - πολίτη. Η πλατφόρμα, που ενεργοποιείται αυτή την εβδομάδα, αποτελεί πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φιλοδοξεί να καθιερώσει έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό συλλογής ανατροφοδότησης από τους χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών.
Η ανάγκη για αποτίμηση της ποιότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου αναδείχθηκε λόγω των χρόνιων παθογενειών της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία και οι αργές διαδικασίες. Παρόμοιες προσπάθειες ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ τα ΚΕΠ και η πλατφόρμα gov.gr αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στη συγκέντρωση αξιολογήσεων.
Από την Τετάρτη, περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, ηλικίας 17 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα μπορούν μέσω email να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονική έρευνα, βαθμολογώντας με κλίμακα από το 1 έως το 10 πτυχές όπως η εξυπηρέτηση, η ταχύτητα, η ευγένεια και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Η συμμετοχή θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας με χρήση των προσωπικών κωδικών gov.gr, διασφαλίζοντας τη μοναδικότητα κάθε ψήφου.
Στο πεδίο της αξιολόγησης θα μπουν υπηρεσίες της Κεντρικής Κυβέρνησης (όπως η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ, ο ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο), ψηφιακές υπηρεσίες (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, kids wallet κ.ά.), καθώς και παροχές περιφερειών και δήμων - με έμφαση σε τομείς όπως ο φωτισμός, η καθαριότητα, το πράσινο, οι παιδικές χαρές και η δημοτική συγκοινωνία.
Εκτός από τη βαθμολογία, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για ψηφιοποίηση επιπλέον υπηρεσιών, καθώς και ελεύθερα σχόλια. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα επεξεργαστούν με τρόπο που να διασφαλίζει την ανωνυμία και θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον Μάιο.
Η διαδικασία αξιολόγησης θα επαναλαμβάνεται δύο φορές ετησίως -Απρίλιο και Οκτώβριο- και θα λειτουργεί ως εργαλείο εντοπισμού προβλημάτων και σχεδιασμού βελτιώσεων. Το φθινόπωρο αναμένεται και δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν σε πραγματικό χρόνο την εμπειρία τους από υπηρεσίες με φυσική παρουσία, όπως τα ΚΕΠ και τα νοσοκομεία, μέσω ειδικού QR code.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης», υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον δημόσιο τομέα.
Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς καταδεικνύουν ότι οι πολίτες τείνουν να αξιολογούν θετικά τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις υπηρεσίες που εξακολουθούν να απαιτούν φυσική παρουσία και έντυπα έγγραφα.
dnews.gr