Π. Καππάτος στο “Π”: Δύο νομοσχέδια που μεταρρυθμίζουν δυναμικά τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 13:37

Π. Καππάτος στο “Π”:  Δύο νομοσχέδια που μεταρρυθμίζουν δυναμικά τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας

Του ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ Βουλευτή ΝΔ Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ο τομέας της Δικαιοσύνης αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε πρόσφατα δύο νομοσχέδια, τα οποία ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, με έμφαση στην αναβάθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος. Τα νομοσχέδια προτείνουν σημαντικές τροποποιήσεις, που θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος. 

Το πρώτο νομοσχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας μέσω της επιβολής αυστηρότερων ποινών, με στόχο την αναστολή του αισθήματος ατιμωρησίας και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Ειδικότερα, προβλέπεται η αύξηση του ανώτατου ορίου των ποινών κάθειρξης και η εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε καταστήματα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας. 

Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική είναι η μετατροπή της αναστολής της ποινής ενός εγκλήματος από κανόνας που είναι σήμερα σε εξαίρεση, υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, που οφείλουν να εξετάζονται επιμελώς. Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στις διαδικασίες επεξεργασίας και εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων με σκοπό την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Μέτρα όπως η ενθάρρυνση της ποινικής διαπραγμάτευσης και η μεταφορά της δικαστικής ύλης σε ολιγομελή δικαστήρια θα συμβάλουν στην ταχύτερη επίλυση των υποθέσεων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επίλυση της συμφόρησης στο δικαστικό σύστημα και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. 

Προτείνονται μέτρα όπως η μεταφορά επιπλέον δικηγορικής ύλης στους δικηγόρους, η δημιουργία ομάδας εργασίας για την επίλυση επειγουσών υποθέσεων και η πρόσληψη νέων δικαστικών υπαλλήλων με σκοπό την ενίσχυση του δικαστικού λειτουργήματος. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ενισχύοντας τη Δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών. 

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αναμένεται η αποφυγή μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών και η ενίσχυση του κύρους των δικηγόρων, ενώ οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές δικαστικές λύσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεπώς, έφερε προς ψήφιση ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αποβλέπει στη βελτίωση του νομικού πλαισίου, στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην αύξηση της ασφάλειας στην κοινωνία. 

Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας ενισχύει τη θέση της στον τομέα της Δικαιοσύνης πανευρωπαϊκά, ανταποκρινόμενη στη δέσμευσή της για ένα δίκαιο και ασφαλές μέλλον. Το δικαστικό σύστημα αποτελεί, άλλωστε, τον θεμέλιο λίθο της Φιλελεύθερης Αστικής Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. 

Η αξία ενός λειτουργικού δικαστικού συστήματος αποτυπώνεται στην ικανότητά του να παρέχει δίκαιες και ταχείες αποφάσεις, να διασφαλίζει την ισότητα όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου και να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Ένα αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα δίνει στους πολίτες την αίσθηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και της ασφάλειας ότι οι διαφορές τους θα επιλυθούν δίκαια και αντικειμενικά. 

Η αναγκαιότητα ενός λειτουργικού δικαστικού συστήματος γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αξίες της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου. Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος είναι, συνεπώς, απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων, την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό δικαστικό πλαίσιο, την αναβάθμιση του κύρους του κράτους μας και τη συμβολή του στο να ανταποκρίνεται στις ενωσιακές του δεσμεύσεις. 

Επιπλέον, η Δικαιοσύνη εξασφαλίζει την ισονομία και την ισοτιμία όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου, ανεξαρτήτως κοινωνικής κατάστασης, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων. Μέσω της Δικαιοσύνης, δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα μας, με τη Νέα Δημοκρατία, ως ένα κόμμα με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, φιλελεύθερες αξίες και υψηλό πατριωτικό φρόνημα, να αποτελεί την πλέον κατάλληλη κυβέρνηση, που με υπευθυνότητα αναλαμβάνει, βήμα βήμα, να επιτελέσει αυτό το δύσκολο έργο για την Ελλάδα.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 




00 inkefalonia general ad 300X250