Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ σε Υπουργό Υγείας: ''Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το ΓΝ Κεφαλονιάς''

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 21:11

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ σε Υπουργό Υγείας: ''Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το ΓΝ Κεφαλονιάς''

 Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ σε Υπουργό Υγείας

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι. Η διαχρονικά συνεχιζόμενη και συνεχώς διευρυνόμενη υποστελέχωσή του βάζει σε κίνδυνο ασθενείς, κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και το υπάρχον ιατρικό προσωπικό που με αυτοθυσία και μέχρι εξάντλησης προσφέρει τις υπηρεσίες του, ξεπερνώντας κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής, για να ανταποκριθεί στις όλο και διευρυνόμενες ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα αντί 200 συνολικά εργαζομένων που προβλέπονται από τον οργανισμό του Νοσοκομείου (σήμερα ήδη θεωρείται απαρχαιωμένος), αυτή την στιγμή υπηρετούν περίπου 100. Οι τεράστιες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό «μπαλώνονται» με επικουρικούς γιατρούς ετήσιων συμβάσεων, με συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, με ιδιώτες ιατρούς με μπλοκάκι, με ιατρούς ΙΚΑ, καθώς και με μετακινήσεις ιατρών από το Μαντζαβινάτειο (π.χ. ακτινολόγος). Συνολικά αντί 45 ιατρών -που προβλέπει ο οργανισμός- υπηρετούν μόνο 25. Συγκεκριμένα, στην παθολογική κλινική υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός αντί τεσσάρων, υπηρετούν επίσης δύο αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι αντί τεσσάρων, ένας μικροβιολόγος αντί τριών, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου ιατροί σε σημαντικές ειδικότητες, όπως αιματολόγος, γυναικολόγος, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος (υπάρχει μόνο ένας επικουρικός για δύο ακόμη χρόνια), οδοντίατρος (μετά τη συνταξιοδότηση του γιατρού που κατείχε τη θέση). Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το 50% του προβλεπόμενου από τον οργανισμό λείπει και καλύπτεται με βραχυχρόνιες συμβάσεις που τελειώνουν στις 31/12/2024.

Στις παραπάνω ελλείψεις πρέπει να προστεθούν και δύο ακόμη ψυχίατροι αλλά και 10 άτομα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους η ψυχιατρική κλινική, αφού με μία μόνο ψυχίατρο που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρότι υπάρχουν σύγχρονες κτιριακές υποδομές. Σήμερα τα ψυχιατρικά περιστατικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους (έχουν υπάρξει δύο αυτοκτονίες στο ΓΝΚ), νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική σε ένα καγκελόφραχτο δωμάτιο και σε απάνθρωπες συνθήκες.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με την μη λειτουργία της ΜΕΘ επειδή δεν έχει καθόλου προσωπικό, παρότι και γι αυτήν υπάρχουν σύγχρονες κτιριακές υποδομές, καθώς και ο τεχνολογικός εξοπλισμός (κρεβάτια, αναπνευστήρες κλπ). Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ζωή των κατοίκων των νησιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξαρτάται από τον καιρό, από το αν δηλαδή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αεροδιακομιδή.

Σημαντικά προβλήματα επίσης παρουσιάζονται τόσο από τις ελλείψεις αγροτικών ιατρών, όσο και από το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ που διαθέτει μόνο δύο ασθενοφόρα στην πρωινή και απογευματινή βάρδια και ένα στη νυχτερινή. Στην ουσία όμως, επειδή πολύ συχνά γίνονται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία της χώρας -λόγω της κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω- τελικά οι βάρδιες καταλήγουν να καλύπτονται μόνο από ένα ασθενοφόρο που σε περίπτωση δίδυμου ατυχήματος μπαίνει στο “δίλημμα” να διαλέξει σε ποιο περιστατικό θα ανταποκριθεί.

Τέλος, εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια η επισκευή και η συντήρηση του Γ.Ν. Κεφαλονιάς, παρά τις υποσχέσεις κυβέρνησης για την αποκατάστασή του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Να στελεχωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό) με βάση τις σημερινές ανάγκες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και όχι με βάση τον απαρχαιωμένο οργανισμό του Νοσοκομείου.

  • - Να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ καθώς και η Ψυχιατρική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

- Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και μέσα το ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί σε 24ωρη βάση και ολοχρονίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250