Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ: ''Να ολοκληρωθούν τα τρία φράγματα της Παλλικής για να έχουν πόσιμο ποιοτικό νερό οι κάτοικοι του Δ. Ληξουρίου''

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 18:38

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ: ''Να ολοκληρωθούν τα τρία φράγματα της Παλλικής για να έχουν πόσιμο ποιοτικό νερό οι κάτοικοι του Δ. Ληξουρίου''

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών  

 Θέμα: Να ολοκληρωθούν τα τρία φράγματα στην περιοχή της Παλλικής για να έχουν πόσιμο ποιοτικό νερό οι κάτοικοι του Δήμου Ληξουρίου της ΠΕ Κεφαλληνίας

   Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Ληξουρίου στην Κεφαλονιά με την υδροδότηση. Το νερό τόσο στην πόλη του Ληξουρίου όσο και σε αρκετές Δημοτικές Κοινότητες δεν είναι πόσιμο, ενώ ακριβοπληρώνεται και ταυτόχρονα -ιδιαίτερα το καλοκαίρι- λόγω των αυξημένων καταναλώσεων στον τομέα του τουρισμού, παρουσιάζεται σημαντική έλλειψη και διακοπές στο δίκτυο. Ολόκληρες περιοχές και χωριά «μένουν» χωρίς υδροδότηση για ώρες, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξυπηρετούνται με βυτία.

Επιπλέον πρόβλημα είναι η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της υπεράντλησης, με συνέπεια όχι μόνο να υπάρχει έλλειψη νερού, αλλά και αυτό που υπάρχει να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο.

Η παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι τα πάντα μπαίνουν στο ζύγι κόστος - όφελος, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και ποτέ όταν πρόκειται για την ικανοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και των εργολάβων. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η επιμονή – και από τις τοπικές αρχές – για τη δημιουργία αφαλατώσεων (διαδικασίας αντιπεριβαλλοντικής και ενεργοβόρας), που βάζουν ζεστό χρήμα στην τσέπη των επιχειρηματιών, δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα (αφού το νερό που προκύπτει και πάλι δεν είναι πόσιμο) και με τον καιρό εγκαταλείπονται χωρίς συντήρηση και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, μιας και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι υπέρογκο.

Στην περιοχή της Παλλικής, υπάρχουν μελέτες είτε έτοιμες είτε σε προκαταρκτικό στάδιο για τρία φράγματα (Κατωγής, Λυχνιά και Δελλαπορτάτων), που πληρώθηκαν για να γίνουν από το υστέρημα του λαού και που πραγματικά η υλοποίησή τους θα έλυνε το πρόβλημα τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης της περιοχής, συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες υγιεινού νερού αφού στην Κεφαλονιά το χειμώνα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες επιφανειακών (όμβριων) υδάτων, που τώρα καταλήγουν αναξιοποίητες στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα για το φράγμα της Κατωγής έχουν συνταχθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή φράγματος (υδρολογική, γεωλογική, οικονομοτεχνική, ΜΠΕ, τοπογραφική αποτύπωση) από την δεκαετία του 2010 και απαιτείται τώρα επικαιροποίηση των τευχών Δημοπράτησης. Για τα φράγματα Λυχνιά και Δελλαπορτάτων υπάρχουν ήδη προκαταρκτικές μελέτες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να προχωρήσουν και αυτά και να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της περιοχής και όχι μόνο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθούν οι μελέτες για τα συγκεκριμένα φράγματα στην περιοχή της Παλλικής για να έχουν πόσιμο ποιοτικό νερό οι κάτοικοι του Δήμου Ληξουρίου της ΠΕ Κεφαλληνίας.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250